כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
רופאים נרתעים מהמלצה על קנביס רפואי לכאב
מחקר ישראלי מזהה רתיעה בקרב רופאים ממתן המלצה לקנביס רפואי לשיכוך כאבים, שאינה קשורה בהכרח לחוסר ידע. אלו גורמים משפיעים על הכוונות להמליץ על החומר?
בשנים האחרונות נרשם גידול מתמיד בשימוש בקנביס רפואי בישראל ככלי טיפולי למגוון מחלות, אך בד בבד עם הסדרת תחום הקנביס, נחשפת רתיעה בקרב רופאים רבים מלהמליץ על הטיפול שעשוי להקל על תסמיני מחלות ולשפר את איכות חייהם של חולים כרוניים שונים, ובראשם אנשים הסובלים מכאבים כרוניים מתמשכים.
לרופאים מומחים בישראל תפקיד מרכזי ביישום המדיניות בתחום קנביס רפואי, וכיום רק הם רשאים להמליץ על טיפול בקנביס רפואי – המלצה שמאושרת בהמשך על ידי יחידה ייעודית במשרד הבריאות שהוקמה לנושא – יחידת יק"ר.
מחקר חדש הבוחן את הגורמים שמשפיעים על כוונותיהם של רופאים ישראלים ביחס לקנביס רפואי זיהה מספר גורמים חברתיים שמגבירים את הרתיעה מלהמליץ על הטיפול, ואינם קשורים בהכרח לחוסר ידע בנוגע לחומר.
התנהגות מתוכננת
המחקר, שנערך על ידי צוות חוקרים מאוניברסיטת חיפה והמרכז הרפואי רמב"ם וממצאיו הוצגו השבוע בכנס השנתי של המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות, מבוסס על תיאורית התנהגות מתוכננת של פישביין ואייזן (Theory of Planned Action), הטוענת כי כוונות שמנווטות על ידי עמדות, נורמות ותפיסות שליטה, הן שמכוונות את ההתנהגות של אנשים, לצד תלות במשאבים ובזמן. במחקר נבחנו כוונותיהם של רופאים ישראלים להמליץ על קנביס רפואי, במטרה לזהות אלו רכיבים עשויים לנבא המלצה לטיפול בחומר.
במחקר נכללו 247 רופאים מומחים ברפואת כאב, אונקולוגיה ורפואת משפחה באמצעות שאלונים בהם נבחנה נטייתם להמליץ על קנביס רפואי על סמך שני תיאורי מקרה – האחד של חולה סרטן והשני של אדם הסובל מכאבים כרוניים. במחקר השתתפו רופאים בגיל 47 בממוצע, עם ותק ממוצע של 17 שנים במקצוע, אשר 9% מתוכם מחזיקים גם בקליניקה פרטית.
ככלל, קרוב ל-70% מרופאי הכאב והאונקולוגים וכן כרבע מרופאי המשפחה – דיווחו בשאלונים כי המליצו לפחות למטופל אחד בחודש האחרון על טיפול בקנביס רפואי. הידע אודות קנביס רפואי, כפי שנאמד באופן עצמי על ידי הרופאים בסקלה מ-1 עד 5 נקודות – עמד סביב 3 נקודות בקרב רופאי כאב ואונקולוגים והיה נמוך יותר – 2.38 נקודות – בקרב רופאי משפחה.
הממצאים העלו כי רופאי כאב החזיקו בעמדות השליליות ביותר ביחס להמלצה על קנביס רפואי מכלל הרופאים הנבדקים, יותר מרופאי המשפחה ואונקולוגים – וייתכן והדבר נובע מעומס גובר על מרפאות הכאב הספורות בישראל, המתבטא בתורים ארוכים של מעל לשנה בחלק מהמחוזות, בין השאר עקב עליה ברצונם של מטופלים לקבל קנביס רפואי לשיכוך כאב בהתבסס על המלצת רופא כאב מומחה. האונקולוגים המטפלים בחולי סרטן החזיקו בעמדות החיוביות ביותר ביחס לקנביס.
קליניקה פרטית
ככלל אובחנה נטייה חזקה יותר בקרב כל הרופאים הנבדקים להמליץ על קנביס רפואי לחולה סרטן בהשוואה להמלצה למטופל עם כאב כרוני. ככל שניסיון העבר עם הקנביס היה גבוה יותר והעמדות כלפיו היו חיוביות יותר – כך נטו הרופאים להמליץ יותר על קנביס לסרטן. ולרופאים העובדים בקליניקה פרטית, וכן רופאים עם תפיסת שליטה גבוהה בחייהם – נטו יותר להמליץ על קנביס למטופלים עם כאבים כרוניים.
המחקר זיהה עוד כי חוסר ידע על קנביס אינו הגורם המשמעותי ביותר המנבא האם רופא ימליץ על הטיפול בחומר, ולכן קובעים החוקרים כי המאמץ שמושקע כיום בהכשרת רופאים לטיפול בקנביס רפואי אינו צריך להתמקד בהנחלת ידע בלבד, אלא גם בגורמים נוספים שעשויים להשפיע בהמשך על ההחלטה האם להמליץ על טיפול בקנביס, השונים לפי הממצאים ממומחיות רפואית אחת לאחרת.
החוקרים מסכמים כי "מחקרים קודמים הדגישו כי חוסר ידע מהווה חסם להמלצה על קנביס רפואי, ובמחקר הנוכחי זוהו כגורמים חברתיים נוספים הקשורםעי לכך. נראה שגורמים אלה משמעותיים יותר בקרב מטופלי כאב בהשוואה לחולי סרטן".
במחקר השתתפו יובל זולוטוב, ד"ר סיימון וולפסון, ד"ר דנה זרחין וד"ר שרון שטינמן, והוא מומן בתמיכת המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות.
בשנים האחרונות חל גידול משמעותי בשימוש בקנביס רפואי לטיפולים בישראל, וכיום מחזיקים קרוב למעל ל-28 אלף ישראלים ברישיונות לאחזקת קנביס רפואי, מרביתם חולי סרטן ואנשים עם כאבים כרוניים. ישראל היא כיום מהמדינות המובילות בעולם בשימוש בקנביס למטרות טיפול רפואי, והנושא עובר בחודשים האחרונים הסדרה בהתאם להחלטת ממשלה מיוני 2016, במסגרתה נקבע כי החומר ינופק מתחילת 2018 במרשם דרך בתי המרקחת על ידי רופאים שעוברים הסמכה יעודית לנושא וכן רופאים שהם בעלי ותק של שימוש בחומר כאמצעי טיפולי. בינואר 2017 הושלם הקורס הראשון להכשרת רופאים למתן מרשמים לקנביס שבו השתתפו 25 רופאים מבתי החולים וקופות החולים. בחודשים האחרונים הרחיב משרד הבריאות משמעותית את האישורים לגידול קנביס רפואי וניפק אישורים לעשרות חקלאים לגידול החומר.