מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתי גור אריה
מנהל היחידה לשיכוך כאב בשיבא, תל השומר. ד"ר גור-אריה כותב הספר "כאב, מאבחנה ועד הקלה"
עידית רונן
עידית רונן
אחות מומחית לטיפול בכאב, יו"ר יוצאת של פורום הסיעוד לטיפול בכאב. עבדתי שנים רבות במרכז שניידר לרפואת ילדים בריכוז ותיאום הטיפול הכאב כמו כן, ריכזתי את תחום בטיחות המטופל וניהול סיכונים וכיהנתי כאחות הועדה לילד בסיכון.
ד
ד"ר גור רות
אני מומחית בנוירוכירורגיה וברפואת כאב ומשמשת כרופאת כאב בכירה במרפאת הכאב בשיבא. אני מתמחה בעיקר בכאבים שמקורם במערכת העצבים המרכזית: כאבי ראש, כאבי פנים כאבים הנובעים מבעיות נוריולוגיות, כאבים שמקורם בעמוד השדרה לכל אורכו, הרפס, ועוד. אני מתמחה בעיקר בפעולות פולשניות לטיפול בכאב, אולם אמונה גם על הטיפול התרופתי.
אלה סטולר
אלה סטולר
פיזיותרפיסטית, BPT,MPT. מתמחה בשיקום אורטופדי, כאב כרוני ותסמונות כאב לרבות CRPS. בעלת 10 שנות ניסיון בניהול מחלקת אשפוז יום שיקומי בבית החולים "רעות". מאמינה בשיקום פונקציונאלי, תוך הסתכלות הוליסטית על האדם כמכלול. דוגלת בעבודה שיקומית רב מקצועית, לצורך קידום מטרות תפקודיות של המטופלים. בוגרת קורסים כגון: דיקור מערבי (DRY NEEDLING), נוירודינאמיקה קלינית, טכניקות מיופציאליות, הנחיית קבוצות ועוד.
ד
ד"ר גלעד וסרמן
מומחה לרפואת הפה, בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה משנת 2012 ותוכנית ההתמחות ברפואת הפה באותו מוסד משנת 2018. במהלך לימודיו השלים גם תואר מוסמך מחקרי (MSc) במדעי הרפואה בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה. אחראי המרפאה לכאבי פנים, לסתות, ומפרקי הלסת במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), ובמרפאה פרטית. מאמין ומקיים גישה מולטידיסיפלינרית בטיפול.
ד
ד"ר גיא אלאור
אני מומחה בנוירוכירורגיה, עוסק וברפואת כאב במרפאת הכאב בשיבא. אני מטפל בכל סוגי הכאב, מעבר לטיפול תרופתי יש לי עניין מיוחד בטיפול פולשני לכאב במערכת העצבים המרכזית והפריפרית: עצבי הפנים, עמוד שידרה, קיצוב עצבי מרכזי ופריפרי ושחרור כירורגי של עצבים.
ד
ד"ר נטלי שליט
אני רופאה מומחית ברפואה פנימית וברפואה לשיכוך כאב. רופאה בכירה במכון לרפואת שיכוך כאב בתל השומר ועומדת בראש המרפאה לשיכוך כאב בגיל השלישי. עוסקת בעיקר בשיכוך כאב בגיל המבוגר הנובע ממחלות כרוניות מורכבות, כמו נוירופתיה משנית לסוכרת או כאב נלווה לאוסתאופורוזיס ושברים. אני מאמינה במבט רב מערכתי על המטופל המבוגר, תוך התחשבות במכלול מחלות הרקע והטיפול התרופתי המורכב אותו הוא נוטל.

מובילי קהילה

לימור חורש
לימור חורש
היי חברים :) שמי לימור, לוקה בכאב כרוני מתחילת שנת 2011 עקב תאונה. כיום, לצד הכאבים והמחלה, כל מטרתי היא לאפשר למטופלים, למשפחותיהם ולאנשי מקצוע לבנות סביבת חיים בריאה המבוססת על הבנה, אמפתיה והתחשבות הדדית. בכוונתי לתת הכוונה לרכישת כלים, לתת מקום לדבר על מה שאסור, על מה שמותר ולא נעים, ולתת לכם הזדמנות להכיר ולפגוש זה את זה.
כמוניכאבחדשותרופאי הכאב בישראל תומכים בקנביס רפואי

רופאי הכאב בישראל תומכים בקנביס רפואי

מחקר חדש שנערך בקרב רוב רופאי הכאב בישראל מצביע על תמיכה גבוהה בקנביס כטיפול לכאבים כרוניים. "הממצאים מציעים שינוי אפשרי למתן טיפול בקנביס לא רק כמוצא אחרון"


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

קנביס רפואי הפך בשנים האחרונות לכלי טיפולי נפוץ בישראל למגוון מחלות. אולם למרות שהטיפול בקנביס עובר לאחרונה תהליך של הסדרה, ולאחרונה אף ניתן לרכוש את החומר בכפוף לאישורים בחלק מבתי המרקחת, הדרך לקבלת אישור לקנביס רפואי עדיין ארוכה עבור חולים רבים, ובייחוד עבור הסובלים מכאב כרוני.

 

הקלה בכאבים כרוניים הוכחה בעבר כאחת ההשפעות של קנביס רפואי, לצד השפעות מיטיבות נוספות על אורח החיים, לרבות רגיעה, שיפור תיאבון, שיפור איכות השינה, שיפור מצב רוח, הקלה בבחילות והקאות, הקלה בכיוח והרפיית שרירים. אך כיום הזכאות לקבלת אישור לקנביס רפואי ממשרד הבריאות ניתנת למטופלים הסובלים מכאב נוירופטי ממקור עצבי המטופלים במרפאת כאב במשך שנה לפחות לפני הגשת הבקשה, ולאחר מיצוי אפשרויות טיפול מקובלות, בהמלצת מרפאת הכאב.

 

תנאי זה הוביל בשנים האחרונות לעומס רב על מרפאות הכאב בישראל ולתורי המתנה ארוכים ביותר של חודשים ארוכים עד למעלה משנה לקבלת טיפול ראשוני במרפאות אלה. עוד בשנת 2011 העלתה בדיקה של האגודה הישראלית לכאב כי רבים מהפונים לבתי החולים לצורך קבלת טיפול בכאב, לאחר קבלת טופס 17 מקופת החולים, נאלצים להמתין לטיפול פרקי זמן ממושכים שיכולים להגיע אף לשנה.

 

עתה חושף מחקר מקיף שנערך בקרב רופאי הכאב בישראל כי רבים מהם תומכים במתן קנביס רפואי לחולים עם כאבים כרוניים מסוגים שונים, ואף קרוב למחציתם היו מעדיפים להשתמש בקנביס בעצמם או להמליץ על הטיפול לקרוב משפחה.

 

חומר יעיל ובטוח

 

החוקרים מבתי החולים איכילוב (סוראסקי), שיבא ורמב"ם ומהאוניברסיטאות תל אביב, הטכניון ובן גוריון בחנו את הניסיון הקליני של רופאי הכאב בישראל עם קנביס רפואי. לטענת החוקרים, בחינה זו הכרחית על רקע העדר ראיות מספקות ליעילות החומר בספרות הרפואית. במחקר שפנה לכלל 79 רופאי הכאב בישראל נכללו לבסוף 50 רופאים ישראלים מומחים לכאב, המהווים 64% מכלל רופאי הכאב הרשומים במדינה. הרוב המוחלט של המשיבים (95%) דיווחו כי הם נותנים מרשמים לקנביס רפואי למטופלים, בכפוף לאישור הנדרש ממשרד הבריאות, כשמעל למחציתם (54%) העידו כי הם מטפלים בקנביס במעל ל-20 מטופלים בשנה.

 

רוב רופאי הכאב שהשתתפו במחקר (63%) דיווחו כי מניסיונם הקליני, הם מוצאים את הקנביס הרפואי יעיל במידה מתונה עד גבוהה לכאבים כרוניים. 20% נוספים מצאו את הקנביס יעיל במידה גבולית, ורק 5% לא מוצאים את הקנביס יעיל כלל. לפי רוב רופאי הכאב הטיפול בקנביס בטוח, ורק 7% מצאו אותו בטוח במידה גבולית ו-5% מצאו אותו מזיק במידה משמעותית. רוב הנבדקים (56%) העידו כי נתקלו רק בתופעות לוואי קלות בקרב מטופלים בקנביס רפואי, או שלא נתקלו בתופעות לוואי כלל. 81% מרופאי הכאב שנבדקו הבהירו כי לא קיבלו הדרכות מספקות במהלך לימודי ההתמחות ברפואת כאב באשר לשימוש הרפואי בקנביס.

 

השימוש בקנביס רפואי לטיפול בכאבים כרוניים נתמך על ידי רופאי הכאב בישראל בעיקר בנוגע לכאב נוירופטי ממקור עצבי (65%), כאב אונקולוגי הקשור בסרטן (50%), כאב הקשור מחלות מפרקים (25%) וכל כאב כרוני שלא הגיב לטיפול המקובל (29%) וכן פיברומיאלגיה (21%) שהושבה בשנת 2018 לרשימת ההתוויות המאפשרות אישור לקנביס רפואי. כאבים כרוניים שפחות נתמכים על ידי מרבית הרופאים לטיפול בקנביס רפואי הם כאבי גב תחתון (15%), כאב קרבי (visceral) שמקורו באיברי גוף פנימיים (12%) וכאב כרוני שמתפתח לאחר ניתוח (8%).

 

תומכים בלגליזציה

 

לפי רוב רופאי הכאב, אין לתת קנביס רפואי לאנשים עם סכיזופרניה או פסיכוזות בעבר (76%), לנשים הרות/ מניקות (65%) ולקטינים מתחת לגיל 18 (59%) ולאנשים ללא אבחנה ברורה באשר למקור הכאב הכרוני (47%). בשנים האחרונות גוברות העדויות על קשר בין שימוש לקנביס למחלות לב וכלי דם, ולפי אחד המחקרים בנושא מארה"ב שפורסם בקיץ 2016, עישון יומיומי של קנביס מעלה את הסיכון לאירועי לב ב-1.5% עד 3% בשנה, אולם פחות משליש מרופאי הכאב (29%) טענו כי מחלות לב אמורות לשלול טיפול בקנביס ורק משיב אחד (2%) טען כי אין לתת קנביס רפואי למטופלים מעל גיל 85.

 

באשר לסיכון להתמכרויות, כמחצית מרופאי הכאב (45%) טענו כי הקנביס ממכר במידה דומה לתרופות מקבוצת האופיאטים הניתנות לכאבים כרוניים. כמו כן, 43% טענו כי אופיאטים יותר ממכרים וכרוכים ביותר תופעות לוואי מקנביס, ואלו רק 12% מצאו את הקנביס מסוכן יותר מאופיאטים.

 

רק מחצית מרופאי הכאב (51%) טענו כי נדרשת סוכנות לפיקוח על רישום קנביס רפואי כמו זו הפועלת במשרד הבריאות, ואילו שליש (37%) חושבים כי יש מקום לאפשר רישום קנביס לרופאי כאב כמו רישום תרופות אחרות בעלות סיכון להתמכרות כדוגמת אופיאטים לכאב ואמפטמינים (כגון ריטלין, קונצרטה) להפרעות קשב וריכוז.

 

כשנשאלו באופן אישי האם יעדיפו שהם או קרוב משפחתם יטופל בקנביס או באופיאטים לכאב כרוני, קרוב למחצית מרופאי הכאב העידו כי היו מבקשים קנביס לעצמם או לקרוב (45%), ואילו מעט יותר ממחצית היו מעדיפים אופיאטים (55%). כמו כן, כמחצית מרופאי הכאב (54%) הצהירו כי על פי ניסיונם, יש מקום להפוך את הקנביס לחוקי בישראל, תחת מגבלת גיל.

 

במחקר השתתפו ד"ר חגי שרון, נעם גולדווי, ד"ר איתי גור אריה, פרופ' אילון אייזנברג וד"ר סילביו בריל, וממצאיו מדווחים בגיליון יולי 2018 של כתב העת Journal of Pain Research.

 

החוקרים מסכמים כי "בסקר זה, רופאי כאב עם ניסיון ברישום קנביס לאורך תקופות ממושכות מוצאים תועלת ובטיחות בטיפול בחומר לכאבים כרוניים, בהתבסס על ניסיונם. התשובות מציעות שינוי אפשרי בשיטה הקיימת, ואפשרות לשקול טיפול בקנביס מוקדם יותר בשלב המחלה, ולא רק כמוצא אחרון".

 

ממצאים שנויים במחלוקת

 

לצד הממצאים, החוקרים מבהירים כי הראיות המדעיות באשר לתועלת של קנביס רפואי לכאב עדיין מצומצמות בהשוואה לגידול הגורף במספר האנשים שמקבלים אישור לקנביס כטיפול לכאב. נכון לשנת 2017 היו בישראל 27,797 חולים שקיבלו אישור לקנביס רפואי וכ-300 בקשות חדשות מתקבלות במשרד הבריאות מדי יום.

 

מחקר מקנדה דיווח בשנת 2010 כי עישון קנביס יכול לעזור לאנשים שסובלים מכאב נוירופתי כרוני בשל נזק או חוסר תפקוד של מערכת העצבים. בדצמבר 2015 דיווחו חוקרים קנדים בכתב העת Journal of Pain על ממצאי עבודה שהוכיחה יעילות לטיפול בכאב כרוני באמצעות קנביס רפואי, וזאת על סמך מעקב נרחב בקרב 215 מטופלים עם כאבים כרוניים שאינם קשורים לסרטן.

 

עם זאת, מחקר חדש מאוסטרליה שפורסם ביולי 2018 בכתב העת Lancet העלה כי לא נמצאו עדויות שקנאבס משפר את מצבם של חולים עם כאבים כרוניים, ואף זוהו בקרב משתמשי קנביס רפואי כאבים כרוניים בעוצמה גבוהה יותר ויכולת מופחתת לניהול נכון והתמודדות עם הכאבים.

 

Journal of Pain Research, doi: 10.2147/JPR.S159852

רמז
02/09/18 11:33

בוקר טוב, למרות העזרה הרבה שהקנאביס מחולל עדיין קיימת הבעיה שנאסר לנהוג במשך 20 יום לאחר השימוש בסם ,דבר אשר פוגע באיכות החיים. מצד אחד עוזרים ומצד שני מגבילים. איך מתמודדים עם הבעיה הזו.

Kobi.Avi
27/08/18 19:59

היי לכולם מזה שנים אני סובל מנרופטיה שהכאב רק הולך ומתחזק מקבל הרבה כדורים שאמורים לעזור כל הכדורים לא עזרו והתחלתי לקבל במרפאת כאב עירוי של לקודאין במשך 10 פגישות לאחרשלא עזר עוד 10 פגישות שקיבלתי עירוי ולא עזר הרופא במרפאת כאב הציע קאנביס רפואי וגם היה סקפטי לגבי עזרה לתחושות הכאב העצומות המתנתי חצי שנה לאישורים לעכשיו מטופל בקאנביס רפואי מזה כמה חודשים ואיך מה לדבר זה עוזר לי מאד ומפחית את הרגשת הכאב ברמות גדולות לממש איכות החיים השתפרה להפליא מציל אפילו לישון בלילות מה שהרבה זמן לא קרה לי אני לוקח את בקאנביס בטיפות של שמן כי לא רציתי העישון או האידוי חבל שעושים בעיות גדולות עד לקבלת הרישיון חבל שאנשים סובלים הרבה זמן בלי מזור יש לציין שקניתי נעליים נהדרות לרגליים סוכרתיים ולכאבי נורופטיה אמנם נעליים יקרות אבל שוות כל אגורה הנעליים נקראות קיבוט ועוזרים מאד חבל מאד שבמשרד הבריאות לוועדות יש זמן והם מושכים עוד ועוד זמן ולא נותנים את הקאנביס