מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אורטיקריה

מנהלי קהילה

פרופ' זהבה ודס
פרופ' זהבה ודס
פרופ' זהבה ודס, אלרגולוגית בכירה. סמנכ"ל המרכז הרפואי בני ציון, חיפה. מכבי שירותי בריאות- מחוז חיפה. מרכז מצוינות בינלאומית לאורטיקריה כרונית. חברה בועדה הבינלאומית לקביעת הנחיות הטיפול באורטיקריה כרונית.
פרופ' ארנון כהן
פרופ' ארנון כהן
רופא עור בהוד השרון, ומומחה בניהול רפואי. פעיל בשיתופי פעולה בינלואמיים בתחום רפואת העור, עם דגש על מחקר בפסוריאזיס, אקנה, פטרת ועוד.
כמוניאורטיקריהחדשותרבע מהחולים עם אורטיקריה כרונית ספונטנית סובלים מאלרגיות למזון

רבע מהחולים עם אורטיקריה כרונית ספונטנית סובלים מאלרגיות למזון

מטה אנליזה מזהה קשר בין אורטיקריה כרונית שמתפתחת ללא סיבה ברורה לבין אלרגיות למזון – קשר שעשוי לבטא את המנגנון המשותף של דלקת סוג 2


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אורטיקריה כרונית ספונטנית (CSU) היא מחלת עור שמלווה בתפרחת עורית מגרדת שנותרת למשך יותר משישה שבועות, ונוטה לחזור בהמשך לפרק זמן ממושך של חודשים ולעתים אף שנים. מדובר בתופעה אימונית, שמתפתחת על רקע פעילות יתר של מערכת החיסון מסיבה שאינה ברורה, ולכן היא מכונה לעתים גם 'אורטיקריה כרונית אידיופתית' (CIU).

 

המתמודדים עם אורטיקריה כרונית נוטים לרוב לחפש גורם שמוביל להופעת התפרחת העורית והנגעים, אולם במקרים של אורטיקריה ספונטנית/ אידיופתית לא מדובר בתופעה אלרגית, אלא במחלה עורית .שמערבת כאמור את המערכת החיסונית, ומתבטאת בשחרור של חומרים דלקתיים לדם ובהם היסטמינים.

 

המחלה מאופיינת במסלול דלקתי ייחודי הקרוי 'דלקת סוג 2' שמאפיין מספר מחלות שהמשותף להן הוא בפעילות יתר של תאי T מסייעים מסוג 2 של המערכת החיסונית (תאי Th2). כך, מחקרים מתעדים אצל חלק מהמאובחנים עם אורטיקריה כרונית ספונטנית גם מחלות נוספות שמאופיינות בתהליך דלקתי זה כמו אסתמה ונזלת אלרגית.

 

כעת, באופן דומה, מטה אנליזה חדשה מזהה קשר בין אורטיקריה כרונית ספונטנית לבין אלרגיות למזונות.

 

קשר דו כיווני

 

ברקע לעבודה זו, החוקרים מאוניברסיטת 'המלך סעוד' בערב הסעודית מסבירים כי אורטיקריה כרונית ספונטנית היא מחלה לא פשוטה לטיפול הן עבור המטופלים והן עבור אנשי הצוות הרפואי בשל אופייה הכרוני והמהלך הלא-צפוי. למרות שהגורם למחלת העור אינו מובן היטב, מחקרים קודמים הציעו כי תיתכן תרומה של אלרגיה למזון להתפתחות התסמינים בחולים אלו, אולם הסיכון לאלרגיה למזון בקרב חולים עם אורטיקריה לא נבחן עד כה לעומק.

 

מטרת המחקר הייתה לקבוע את שכיחות האלרגיות למזון בקרב חולים עם אבחנה של אורטיקריה כרונית ספונטנית, ולשם כך החוקרים השלימו סקירה שיטתית בחיפוש אחר מחקרים קודמים בנושא בספרות הרפואית. הם כללו את כל המאמרים שפורסמו עד אפריל 2023, ולאחר סינון קפדני כללו בסקירה שבעה מאמרים שדיווחו על 1,551 חולים עם אורטיקריה.

 

מהנתונים עולה כי כרבע (25%) מהחולים עם אלרגיות למזון התמודדו במקביל עם אורטיקריה כרונית ספונטנית. גם כשהחוקרים בחנו את הקשר מהכיוון ההפוך, הם מצאו כי אחד מכל ארבעה חולים עם אורטיקריה כרונית ספונטנית מתמודד עם אלרגיות למזון, כאשר הסיכון לאלרגיה למזון היה דומה בקרב מבוגרים וילדים עם המחלה העורית: חמישה מחקרים שנכללו בסקירה זיהו כי 25.4% מהמבוגרים עם אורטיקריה כרונית ספונטנית סבלו מאלרגיה למזון, ואילו נתונים משני מחקרים הצביעו כי 24.1% מהילדים עם מחלת העור סבלו מאלרגיה למזון.

 

מעניין לציין כי היסטוריה משפחתית של מחלות אלרגיות זוהתה אצל יותר משליש (37.9%) מהמתמודדים עם מחלת העור.

 

עוד תועד במחקר בקרב חולים עם אורטיקריה כרונית ספונטנית סיכון משמעותי לאנגיואדמה (Angioedema) – נפיחות של העור באזורים מסוימים בגוף, ובעיקר השפתיים, הלחיים, העפעפיים וכפות הידיים והרגליים. ממצאי הסקירה מצביעים על כך שכאחד מכל ארבעה מתמודדים עם מחלת העור סובל מאנגיואדמה באופן שעלול לפגוע משמעותית באיכות חיי החולים.

 

הממצאים מדווחים בגיליון דצמבר 2024 של כתב העת Archives of Dermatological Research.

 

צבעי מאכל, חומרים משמרים, חלב וביצים

 

ממצאי המטה אנליזה מעידים כי אחד מכל ארבעה חולים עם אורטיקריה כרונית אידיופתית סובל מאלרגיה למזון, עם סיכון דומה בקרב מבוגרים וילדים. בנוסף, נמצא כי חולים הסובלים מאלרגיה למזון ובעלי היסטוריה של מחלות אלרגיות נמצאים בסיכון מוגבר להתפתחות אורטיקריה כרונית.

 

החוקרים מדגישים את חשיבות הממצאים, המאפשרים לזהות חולים בסיכון מוגבר לאורטיקריה כרונית אידיופתית ולסייע בגיבוש אסטרטגיות למניעת סיבוכים ושמירה על איזון המחלה.

 

ברקע לעבודה, מספר מחקרים שמזהים לאחרונה קשר בין אורטיקריה כרונית ספונטנית לאלרגיות למזונות ספציפיים. כך, למשל, מחקר מאיטליה שפורסם בנובמבר 2005 בכתב העת International Archives of Allergy and Immunology שמצא קשר בין אורטיקריה כרונית ספונטנית לצריכה של שישה תוספי מזון, בהם צבעי המאכל טרטרזין (E102) וארטירוזין (E127) וחומרים משמרים כמו סודיום בנזואט (E211); תיעודים בספרות הרפואית על התפרצות אורטיקריה כרונית עורית על רקע אלרגיה לחלב פרה; ודיווחים על תסמיני אורטיקריה הקשורים גם לאלרגיה לחלבון ביצה.

 

עוד על אורטיקריה כרונית ספונטנית

 

עוד על ההבדלים בין אורטיקריה ספונטנית לאלרגיה עורית

 

Archives of Dermatological Research, doi: 10.1007/s00403-024-03613-w