טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
ראיות מבטיחות לטיפול בתאי גזע
דיווח על מחקר ארוך טווח שבחן את יעילות החלפת מוח העצם, שהושמד קודם לכן בכוונה באמצעות כימותרפיה, עם תאי גזע שנלקחו מהאדם עצמו, בכדי לטפל באנשים עם מהלך מחלה אגרסיבי של טרשת נפוצה. המחקר פורסם בחודש מרץ בכתב העת המדעי Neurology.
לטובת הטיפול, כימותרפיה ניתנה כדי לחסל את כל תאי הדם של המטופל, כולל תאי מערכת החיסון אשר מאמינים כי הם אלו שתוקפים את רקמות הגוף עצמו במערכת העצבים המרכזית. תאי גזע ממוח העצם שהוסרו מן המטופל וזוככו מושתלים לאחר מכן חזרה אל הגוף, אשר מצילים חיים באמצעות החלפת תאי הדם וכנראה שמאפשרים "התחלה חדשה" לפעילות המערכת החיסונית.
המחקר עקב אחר 35 מטופלים לאורך זמן ממוצע של 11 שנים לאחר ההשתלה של תאי הגזע. המחקר נערך בקרב אנשים עם מהלך פרוגרסיבי פעיל של טרשת נפוצה ולאחר שניסו מספר תרופות אחרות לטרשת נפוצה עם השפעה קלה בלבד ואפילו לעיתים ללא השפעה כלל. כל הנבדקים נפגעו באופן קשה מהמחלה, עם תוצאת EDDS ממוצעת השווה ל- 6, המייצגת את חומרת הפגיעה הנוירולוגית במחלת הטרשת הנפוצה. תוצאה השווה ל- 6 משמעותה שהנבדק יכול ללכת רק בעזרת מקל או הליכון, תוצאה השווה ל- 7 משמעותה שהנבדק נעזר כבר בכסא גלגלים. כל הנבדקים חוו החמרה במצבם השווה לנקודה אחת במדד ה- EDSS, בשנה שקדמה להשתלת תאי הגזע.
לאחר ההשתלה, 25% מהנבדקים לא חוו כל החמרה במצבם במשך מעקב שנמשך כ- 15 שנה. אחוזים גבוהים יותר של הצלחה נצפו בקרב מטופלים שהיו להם נגעים פעילים במוח בזמן ההשתלה, אינדיקיציה המעידה על פעילות המחלה.
ל- 16 נבדקים, השתפרו הסימפטומים ברמה ממוצעת של נקודה אחת בסולם ה- EDSS לאחר ההשתלה, והשיפור נשמר לזמן ממוצע של שנתיים. לנבדקים גם הייתה הפחתה במספר ובגודל של הנגעים במוח. 2 אנשים (6%) מתו בעקבות סיבוכים הקשורים להשתלה, אחד לאחר חודשיים והשני לאחר שנתיים וחצי לאחר ההשתלה.
כותב המאמר ד"ר ואסיליוס קימיסקידיס מיוון, ציין כי יש צורך במחקרים נוספים שיבחנו טיפול זה, כולל מחקרים שישוו את מקבלי הטיפול לקבוצת ביקורת שלא תקבל את הטיפול.
"כשאנו זוכרים זאת במוחנו, ההרגשה היא שהשתלת תאי גזע יכולה להועיל מאוד לאנשים עם מהלך פרוגרסיבי קשה של טרשת נפוצה. זה אינו טיפול המיועד לאוכלוסיה הכללית הרגילה של האנשים עם טרשת נפוצה, אבל כדאי לשמור אופציה זו למקרים האגרסיביים שנמצאים עדיין בשלב הדלקתי של המחלה".
מתוך ה- PHYSORG.com
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.