מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
קשר בין טרשת עורקים והרגלי תזונה במצריים העתיקה
טרשת עורקים נחשבת מחלה של העידן המודרני, האמנם? מספר חוקרים גילו הוכחות לטרשת עורקים בשרידי גופות ממצרים העתיקה.
טרשת עורקים נחשבת מחלה של העידן המודרני. למרות זאת נמצאו הוכחות למחלה בשרידי גופות מתקופת מצריים העתיקה.
מספר חוקרים מהמאה ה20 מצאו הסתיידות עורקים בקרב מאות חנוטים מצריים. לדוגמא במומיה של רעמסס השני. חניטה בוצעה בקרב האוכלוסייה העמידה של מצריים העתיקה כולל את שכבת המלוכה וכוהנים שחיו במקדשים.
מחקרים חדשים יותר בתחום מתארים ביצוע בדיקת CT ואבחון טרשת עורקים ב9 מתוך 16 מומיות.
באופן עקרוני הסתיידות עורקים בתקופת מצריים העתיקה לא הייתה תופעה שכיחה. סיבה לכך יכולה להיות תוחלת החיים הנמוכה יחסית שהייתה בתקופה זו של 40-50 שנה.
ניתוח הירוגליפים מהמקדשים בתקופה זו נותן מידע לגבי המזון שהוצע כקורבן לאלים, כמו למשל: בשר, עופות בר, בירה ועוגות. מרבית מוצרי מזון אלו היו עשירים בשומן רווי. רישומי ההירוגליפים מעידים על כך כי חלק ממזון זה הופרש לכוהנים במקדשים כתשלום על עבודתם במקדש ועל כן הרישומים נותנים מידע לגבי הרגלי התזונה של הכוהנים ובני משפחותיהם. מידע דומה קיים לגבי אוכלוסיית המלוכה.
חשוב לציין כי בניגוד לכך האוכלוסיה הפשוטה בתקופה זו הייתה צמחונית
מרכיבים נוספים בתזונה שלהם העלו את הסיכון למחלות קרדיווסקולריות כמו אכילת דגים מועטה ביותר ועל כן חסר באומגה 3 שידוע ביכולתו כמגן מפני מחלות קרדיווסקולריות, צריכה גבוהה של מלח במזון (כחומר משמר) וכן צריכה גבוהה של אלכוהול שיכולה להעלות את ערכי השומנים בדם (טריגליצרידים).
לסיכום: במספר מחקרים שבדקו חנוטים מצריים נמצאו הוכחות לאטרומות והסתיידויות בכלי דם רבים, שנמצאו כגורמים לטרשת עורקים ומחלת לב קורונרית. הסיבה לממצאים אלו קשורה לתזונה עשירה בשומן רווי שצרכה האוכלוסיה היותר עמידה בעוד מרבית האוכלוסיה הייתה צמחונית.
מאמר זה מציג הוכחות חד משמעיות כי טרשת עורקים הופיעה גם בתקופות עתיקות ואינה נחלתה הבלעדית של המאה ה20.
תרגום ועריכה: מיכל אברג'יל
The Lancet, Volume 375, Issue 9716, Pages 718 - 719, 27 February 2010
אליפז
לא כולם חושבים שהסיבה לטרשת העורקים היא התזונה. ראי את מכתבו בלנצט של פרופ רוש שהעלתי אותו בפוסט והמנסה להפנות תשומת לב לסטרס וולחצים כגורמי מחלה:
http://www.camoni.co.il/?idr=402&pid=3512