קשב וריכוז
מנהלי קהילה
קשר בין הפרעות נשימה בשינה לבעיות התנהגות
מחקר: לילדים עם דום נשימה בשינה סיכון מוגבר לבעיות התנהגות, בעיות הסתגלות ובעיות למידה
דום נשימה חסימתי בשינה – סוג נפוץ של הפרעת נשימה בשינה, קשור לסיכון מוגבר לבעיות התנהגות האופייניות להפרעות קשב וריכוז עם רכיב היפראקטיבי (ADHD) ולבעיות למידה ובעיות הסתגלות אחרות. כך מצא מחקר חדש שפורסם בכתב העת SLEEP.
המחקר שנמשך 5 שנים ונערך על-ידי חוקרים מאוניברסיטת אריזונה, התבסס על מידע ממחקר ארוך טווח שבחן הפרעות נשימה בשינה בקרב ילדים. במסגרת המחקר נבדקו 263 ילדים בגילאי 6 עד 11 כדי לבדוק את השכיחות של הפרעות נשימה בשינה ואת השפעותיהן על התפקוד הנוירו-התנהגותי. הילדים השלימו הערכות שינה והתנהגות מקיפות, שכללו בדיקות במעבדת שינה ושאלונים שמילאו הם והוריהם.
נמצא כי הסיכון לבעיות התנהגות היה גבוה פי 4 עד 5 בילדים עם אפיזודה של דום נשימה בשינה (הפרעה חולפת) ופי 6 בילדים עם הפרעה מתמשכת של דום נשימה בשינה.
בהשוואה לאלה שלא היו להם הפרעות נשימה בשינה, ילדים עם דום נשימה בשינה היו בעלי סבירות גבוהה יותר לדיווחים של הוריהם על בעיות בתחומי ההיפראקטיביות, קשב, הפרעות התנהגות, תקשורת, מיומנות חברתית וטיפול עצמי.
לפי דיווחי ההורים, לילדים עם דום נשימה בשינה מתמשך הייתה גם סבירות גבוהה פי 7 לבעיות למידה וסבירות גבוהה פי 3 לציוני בית ספר הנמוכים מ-70.
מחקרים קודמים כבר קשרו בין הפרעות נשימה בשינה להפרעות התנהגות. אחד המאפיינים המובהקים ביותר של דום נשימה בשינה הוא נחירות ליליות. מחקר שפורסם בשנה שעברה מצא כי נחירות חזקות על בסיס קבוע בילדים קשורות לבעיות התנהגות בהן היפראקטיביות, דיכאון ובעיות קשב. מחקר אחר שפורסם בשנה שעברה עקב אחר יותר מ-11,000 ילדים במשך 6 שנים ומצא כי ילדים קטנים ותינוקות עם הפרעות נשימה בשינה - כמו נחירות, נשימה מהפה ודום נשימה בשינה - נוטים יותר לפתח קשיי התנהגות כמו היפראקטיביות, בעיות קשב, אגרסיביות וסימפטומים רגשיים. המחקרים מדגישים כי חשוב לטפל בבעיות נשימה בשינה אצל ילדים ובני נוער.