כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
קריאטין אינו משפיע על התפקוד הכלייתי
תוספת קריאטין במינון גבוה לטווח קצר, אינה משפיעה על התפקוד הכלייתי
תוסף של קריאטין נצרך לעיתים ע"י גברים צעירים המעוניינים לבנות שרירים. לא ברור עדיין האם תוספת קריאטין בטוחה באנשים הנמצאים בסיכון מוגבר לפתח מחלת כליה.
החודש דווח ב-Americal Journal of Kidney Deseases נסיון שנערך ובדק השפעת נטילת תוסף קריאטין על התפקוד הכלייתי, בגבר צעיר עם כליה בודדת וירידה קלה ב-GFR.
מדובר בגבר בן 20, שעבר כריתת כליה, וידוע אצלו על ירידה קלה ב-GFR, ללא עדות לנזק לכליה הבודדת. הנבדק נטל תוסף קריאטין במשך 35 ימים. הוא החל ליטול 20 גרם ליממה במשך 5 ימים ולאחר מכן נטל 5 גרם ליממה במשך 30 ימים נוספים. במהלך השימוש בקריאטין עקבו אחר התפקוד הכלייתי.
במיפוי כליות שבוצע להערכת פינוי הקריאטינין, כמדד לתפקוד הכלייתי, לא נמצאו הבדלים בפינוי הקריאטינין לפני ואחרי נטילת הקריאטין. כמו כן, לא נמצא הבדל בהפרשת החלבון בשתן לפני ואחרי נטילת התכשיר ולא חלו שינויים ברמות המלחים בדם.
תוצאות מחקר זה מראות כי מתן של תוסף קריאטין לטווח קצר במינון גבוה, אינו משפיע לרעה על התפקוד הכלייתי, בגבר צעיר עם כליה בודדת וירידה קלה ב-GFR.
זוהי עדות ראשונה היכולה להעיד על בטיחות השימוש בתכשיר זה, אולם כמובן שאין להסיק ממקרה יחיד על כלל האוכלוסיה בסיכון, ודרושים מחקרים נוספים שיכללו משתתפים רבים, שיעריכו זאת.
www.ajkd.org/article/PIIS0272638609014590/abstract
תרגום ועריכה: ד"ר נעמי לוין-יינה
אברהם פ.
רק הערה,
בכותרת המשנה נפלה טעות בהדפסה:
נרשם קריאטינין וצ"ל קריאטין.