קרוהן וקוליטיס
מנהלי קהילה
קרוהן: מה קורה כשמשתמשים בתרופות ביולוגיות מוקדם?
מחקר מצא כי שימוש מוקדם בתרופות ביולוגיות משפר את מצב המחלה בקרב חולי קרוהן
מחקר רפואי נרחב שבחן תביעות בחברות ביטוח מראה כי שימוש בתרופות ביולוגיות מפותחות כבר בתחילת הטיפול במחלת הקרוהן, משפר את התגובה לטיפול תרופתי ומפחית את הצורך בניתוחים ושימוש ממושך בסטרואידים.
טרם נמצאה תרופה למחלת הקרוהן ולכן הטיפול במחלה מתמקד בשיפור מצב הסימפטומים הדלקתיים. הטיפול מתחיל בתרופות פשוטות וזולות יותר כגון אמינוסאליקילטיס (5-ASAs) וקורטיקוסטרואידים, ולאחר מכן מתקדם לטיפול ביולוגי יקר יותר אשר מתמקד בחלבונים מסוימים בתגובה הדלקתית של המערכת החיסונית.
פרופסור דיויד רובין, מהמרכז למחלות מעי דלקתיות באוניברסיטת שיקגו, בדק שיטה חדשה לטיפול במחלה - "מלמעלה למטה" - שיטה אשר הופכת את סדר השימוש בטיפולים תרופתיים.
הוא גילה כי רוב המטופלים אשר עברו טיפול ביולוגי מוקדם יותר לא נזקקו לטיפול בסטרואידים, לא איבדו מהשפעת הטיפול הביולוגי על מחלתם ולא היו צריכים לעבור ניתוח עקב מחלתם. "אנו הופכים את אסטרטגיית הטיפול במחלת הקרוהן" אמר רובין.
רובין הדגיש כי התרופות שבדרך כלל ניתנות לחולי קרוהן "בתחילת הדרך" הן בעלות ההשפעה הנמוכה ביותר ויש להן תופעות לוואי. "הרבה זמן התלבטנו לגבי (5-ASAs) אשר לא עובד על רוב חולי הקרוהן, ולא משנה את מצב המטופלים" הוא אמר. "הסטרואידים לא אפקטיביים לטווח הארוך והם גם מסוכנים בשל תופעות לוואי משמעותיות כגון זיהומים".
(אסטרטגיה הפוכה של טיפול תרופתי במחלת קרוהן. צילום: Shutterstock)
קרוהן הינה מחלה בה המערכת החיסונית מאבדת את היכולת לווסת את עצמה והופכת לפעילה מידי, מה שפוגע לאורך זמן במבנה המעיים ובתפקודם. חולים רבים זקוקים לניתוח בכדי לתקן את הנזק. חוקרים התקדמו מאוד במציאת גורמים סביבתיים וגנטיים המביאים למחלה, אך הגורם למחלת קרוהן אינו ידוע.
רובין טוען כי רופאים רבים מפקפקים באפקטיביות של שיטת "ההתקדמות מעלה" - השיטה המקובלת של טיפול בתרופות - מכיוון שבעת הטיפול בתרופות הקלות יותר המטופלים אינם חשים הקלה עד שהם מתקדמים לטיפול בתרופות ביולוגיות. לאורך הזמן הזה המטופלים סובלים ממחלה פעילה ורובם לא נכנסים להפוגה (רמיסיה). גם התגובה לתרופות הביולוגיות נפגעת כתוצאה מהטיפול בתרופות הקלות.
בשנים האחרונות מחקרים מבוקרים בחנו אסטרטגיה טיפולית אשר מתחילה בטיפול ביולוגי ממוקד כאופציה ראשונה. התוצאות רמזו כי טיפול שכזה מגביר את הסיכוי לרמיסיה. אך לא היה ברור האם שיטה זו מתאימה לכל חולי הקרוהן, אם אכן משתפרת התגובה לטיפול ביולוגי ואכן מפחיתה את הצורך בניתוח.
מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה- FDA) אישר את התרופה הביולוגית הראשונה ב-1998 ואת השתיים הנוספות ב-2007 וב-2008. רובין טוען כי רופאים מהססים לרשום תרופות אלו בשלב מוקדם בטיפול מכיוון שהן יקרות, ניתנות בזריקה לעומת כדורים ומשום שהן נחשבות למוצא אחרון.
"החולים וגם הרופאים חוששים מתרופות אשר מדכאות את המערכת החיסונית. התפיסה המקובלת היא שהתרופות שנשמרות בתור מוצא אחרון הן גם בוודאי המסוכנות ביותר", אומר רובין. "אבל זו תפיסה שגויה, מכיוון שהעיכוב של המרשמים, כמו נבואה שמגשימה את עצמה, רק יגרום לחולים לנזק רב יותר במעי, ותגובה פחות מוצלחת לטיפול הביולוגי".
במחקר הנוכחי רובין ושותפיו בחנו תביעות ממאגר נתונים של 94 חברות ביטוח ברחבי ארה"ב. כנבדקים נבחרו חולי קרוהן אשר נשארו באותו ביטוח בריאותי במשך לפחות חצי שנה מאז גילוי המחלה, ונשארו לפחות שנה באותו ביטוח בריאותי מאז תחילת השימוש בתרופות הביולוגיות.
החוקרים חילקו את הנבדקים לשלוש קבוצות: חולים אשר מקבלים את הטיפול "המסורתי" אשר מתחיל בתרופות הקלות עם (5-ASAs) או קורטיקוסטרואידים לפני הטיפול הביולוגי, חולים אשר מקבלים תרופות המדכאות את המערכת החיסון (ללא 5-ASAs) ואז טיפול ביולוגי, וחולים אשר התחילו טיפול בתרופות ביולוגיות כ- 30 יום מאז תחילת הטיפול במחלתם.
בכלליות, בקבוצה השלישית שהתחילה טיפול ביולוגי מוקדם היו פחות מקרים של טיפול ממושך בסטרואידים לדיכוי החמרת הדלקת, פחות מקרים של הגברת כמות התרופות בשל החמרת מצב המחלה ופחות מקרים בהם היה צורך בניתוח בשל המחלה, כל זאת לעומת שתי הקבוצות האחרות.
הגישה נתונה לוויכוח
"זו הפעם הראשונה בה בודקים באופן נרחב את שיטת השימוש המוקדם בתרופות ביולוגיות בעזרת נתונים של חברות ביטוחי בריאות" אומר רובין. "המחקר נתן לנו מידע רחב הרבה יותר משנתנו המחקרים המבוקרים. יכולנו לבחון מאות אלפי מקרים ולקבל תמונה רחבה לגבי השפעת הטיפול. זו גם הפעם הראשונה בה יכולנו לבחון תוצאות של ניתוחים המשתלבים עם גישה טיפולית זו".
"קבלת שיטת טיפול חדשה ושינוי התרבות בטיפול גסטרואנטרולוגי דורשת דיון רחב" אומר רובין, "מחקר זה תורם לדיון משום שהוא מצביע על החשיבות של גישה טיפולית חדשה המביאה לשינוי בתוצאות הטיפול עבור חולים הסובלים ממחלת קרוהן".
בתגובה לממצאי המחקר הנוכחי, ד"ר דן טרנר, מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והיחידה לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים באוניברסיטה העברית ובמרכז רפואי שערי-צדק, ומנהל תחום קרוהן וקוליטיס בכמוני, מוסיף כי הגישה מעניינת אבל נתונה לוויכוח ועדיין לא מקובלת באופן שגרתי. "הטיפול רלוונטי יותר לחולים עם מנבאים שליליים ועם סיכון גבוה יותר לתוצאות לא טובות" הוא אומר.
ד"ר איריס דותן, מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות, המכון למחלות דרכי העיכול והכבד במרכז הרפואי ת"א ומנהלת תחום קרוהן וקוליטיס בכמוני, מציינת שנושא ה"מלמעלה למטה" חשוב וחדשני, אבל אינו מקובל עדיין כגישה טיפולית. "הגישה היותר מקובלת היא "STEP UP מזורז" כלומר מגיעים לטיפול אפקטיבי כגון טיפול ביולוגי בשלבים מוקדמים בהרבה מהעבר" היא מסבירה. לדבריה, המחקר אומנם גדול, אך יש לו גם נקודות חולשה ונדרשים מחקרים נוספים בנושא.