מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותקפה עשוי להפחית סיכון לטרשת נפוצה

קפה עשוי להפחית סיכון לטרשת נפוצה

האם קפה מגן על המוח? מחקר מצא כי צריכת קפה קשורה לסיכון מופחת להתפתחות טרשת נפוצה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

צריכת קפה נקשרה במחקרים לסיכון מופחת להתפתחות של פרקינסון ואלצהיימר. מחקר חדש קושר בין קפה להגנה מפני מחלה נוירולוגית נוספת – טרשת נפוצה.

 

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית כרונית. אצל אנשים עם טרשת נפוצה תאי מערכת החיסון תוקפים את המיאלין - החומר המבודד ומגן על סיבי העצב במערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה). משמעות האיבוד של החומר המבודד היא פגיעה ביכולת העצבים להעביר מידע. פגיעה זו מובילה לתסמינים שונים - כמו פגיעה בראייה, נימולים או חוסר תחושה - בהתאם למיקום בו נגרם הנזק למיאלין.

 

צוות חוקרים, בראשם חוקרים מאוניברסיטת ג'ון הופקינס, בחנו נתונים ממחקר שוודי שנערך בקרב 1,629 אנשים עם טרשת נפוצה ו-2,807 אנשים בריאים וממחקר אמריקאי שכלל 584 אנשים עם טרשת נפוצה ו-581 אנשים בריאים.

 

הנתונים כללו דיווחים על צריכת הקפה של נבדקים עם טרשת נפוצה שנה וחמש שנים לפני שהתסמינים הופיעו לראשונה (במחקר השוודי היו גם נתונים על צריכת קפה 10 שנים לפני התפרצות המחלה) ונתונים על צריכת קפה בנבדקים ללא טרשת נפוצה באותן נקודות זמן.

 

החוקרים השוו את הסיכון להתפרצות של טרשת נפוצה בנבדקים שלא שתו קפה לאלה ששתו את הכמויות הגדולות ביותר של קפה. בניתוח הנתונים הם נטרלו מגוון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות כמו גיל, מין, עישון, מידת ההשמנה וחשיפה לשמש.

 

במדגם השוודי נמצא כי בהשוואה לאנשים שלא שתו קפה, לאנשים ששתו לפחות 6 כוסות קפה ביום בשנה הקודמת היה סיכון נמוך ב-33% לפתח טרשת נפוצה. שתיית כמויות גדולות של קפה לפני 5 ו-10 שנים הובילה להפחתה של כ-30% בסיכון להתפתחות המחלה.

 

במדגם האמריקאי התוצאות היו דומות: בהשוואה לאנשים שלא שתו קפה, לאלה ששתו ארבע כוסות קפה או יותר ביום בשנה הקודמת היה סיכון נמוך ב-33% לפתח את המחלה.

 

המחקר אומנם מצא קשר בין שתיית קפה לסיכון מופחת להתפתחות טרשת נפוצה, אך הוא לא מוכיח כי מדובר בקשר של סיבה ותוצאה – משמע שלא ניתן לדעת אם שתיית הקפה בפני עצמה מפחיתה את הסיכון למחלה.

 

עם זאת, מחקר שפורסם בכתב העת European Journal of Neurology בשנת 2011 מצא כי בקרב מטופלים עם מהלך מחלה התקפי-הפוגתי של טרשת נפוצה נראה ששתיית קפה מדי יום עוזרת לעכב את התקדמות המחלה.

 

תקציר עם ממצאי המחקר פורסם על ידי האקדמיה האמריקנית לנוירולוגיה, לקראת הצגת הממצאים המלאים בכנס השנתי של הארגון שיערך באפריל הקרוב בוושינגטון.

 

Niselim
03/04/15 16:55

תמיד שתיתי קפה שיור אך במינון נמוך. לא כל יום. כשהייתי עושה מילואים המפלס היה עולה. לאחר שאובחנתי במחלה. שמתי לב שלשתות קפה מסייע לי להיות יציב יותר חזר יותר עירני יותר. הבנתי שזה פטנט נהדר לקום ברגל ימין. חצי לימון משולב בכוס מים כוס קפה שחור חזק מעט מאוד סוכר. אחלה התחלה של בוקר. תנסו זה עובד בהצלחה

ערן-ברקוביץ
03/03/15 11:44

הי עוזית,

המחקר הנוכחי מתבסס על שאלונים שניתנו לאנשים ובו נשאל כמה כוסות קפה נהגת לשתות ביום? ללא התמקדות ספציפית בסוג הקפה. המחקר נערך בשוודיה לכן אולי כדאי לבחון מהו הקפה הפופאלרי בשוודיה.

אני כן יכול להגיד שבמחקרים אחרים, שכן הבחינו בין סוגי הקפה מצאו שהקפה עם התועלות הבריאותיות הוא קפה שבמחקרים קוראים לו coffee arabica, והוא מקביל למה שאנו מכירים בארץ כ-"קפה שחור".

ערבבתי כאן נתונים ממחקרים שונים, לכן אין לראות בכך המלצה ואיני יודע אם נכון לאחד בין התוצאות. תשובה מוחלטת תהיה אם יעצבו מראש ויקבעו מי שותה נס, מי שותה קפה שחור, ובאיזה כמות יומית ואז יעקבו אחר האנשים לאורך תקופה ממושכת (כלומר תנאים של ניסוי קליני) - אך למיטב ידיעתי עדיין לא נערך מחקר שכזה. עד עתה הקשרים הם מתאמיים בלבד (כלומר לא קשר של סיבה ותוצאה) וישנם עוד הרבה הסברים חלופיים אחרים שיוכלים להסביר את התוצאות והקשר שנראה.

עוזית
02/03/15 21:52

היי,

באיזה קפה מדובר, שחור, נס?