סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
קעקוע לבדיקת רמות סוכר
מדענים עובדים על פיתוח קעקוע מתוחכם שאולי בעתיד יאפשר לסוכרתיים לנטר את רמות הגלוקוז בדם
כידוע, חולי סוכרת סוג 1 (סוכרת נעורים) חייבים לדקור את אצבעותיהם כמה פעמים ביום כדי לבדוק את רמות הסוכר בדם. מדובר במטלה מפריעה ומעצבנת. כדי לחסוך זאת מהחולים , חוקרים במחלקה להנדסה כימית ב- MIT -המכון לטכנולוגיה של מֶסֶצ'וּסֶטְס בארצות הברית, עובדים כיום על פיתוח כתובת קעקע שתאפשר לסוכרתיים לבדוק רמות סוכר בדם.
הבדיקה החדשה מורכבת מ"כתובת קעקע" שעשויה מננו-חלקיקים המוזרקים מתחת לעור ומסוגלים לאבחן גלוקוז ומשעון המציג את רמות הגלוקוז.
המטרה היא שהקעקוע יאפשר ניטור שוטף לאורך כל היממה. יתרון נוסף בבדיקה החדשה היא שחיישני הסוכר רגישים במיוחד, הרבה יותר מהפיתוחים שקיימים היום.
החיישן מבוסס על ננו-צינוריות פחמן עטופות בפולימר הרגיש לריכוז גלוקוז. כשהחיישן פוגש בסוכר, הננו-צינורית מקרינה (fluoresce) בהתאם לרמות הגלוקוז וניתן להבחין בכך באמצעות אור אינפרא-אדום. מדידת כמות האור שהצינורית מקרינה, חושפת את ריכוז הגלוקוז. התוצאה- רמת הסוכר בדם, תוצג על מכשיר הדומה לשעון יד, שנמצא על הקעקוע. השעון הוא זה שיאיר אור אינפרא- אדום על הקעקוע, ויפענח את ההקרנה שנובעת מחלקיקי הננו, שמשקפת את רמות הגלוקוז.
ה"דיו" שמשמש לקעקוע, יורכב מחלקיקי הננו האלה בתמיסת מלח, וניתן יהיה להזריקו מתחת לעור. הכוונה היא שה"קעקוע" יחזיק תקופה של מספר חודשים, לפני שיהיה צורך לרענן אותו.
החוקרים עובדים על שיפור הדיוק של החיישנים, ובקרוב מתכננים להתחיל לניסויים בבעלי חיים. הם מסבירים כי הם עדיין במרחק של שנים, עד שניתן יהיה לבדוק את הקעקוע על בני אדם.
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט