מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתי גור אריה
מנהל היחידה לשיכוך כאב בשיבא, תל השומר. ד"ר גור-אריה כותב הספר "כאב, מאבחנה ועד הקלה"
עידית רונן
עידית רונן
אחות מומחית לטיפול בכאב, יו"ר יוצאת של פורום הסיעוד לטיפול בכאב. עבדתי שנים רבות במרכז שניידר לרפואת ילדים בריכוז ותיאום הטיפול הכאב כמו כן, ריכזתי את תחום בטיחות המטופל וניהול סיכונים וכיהנתי כאחות הועדה לילד בסיכון.
ד
ד"ר גור רות
אני מומחית בנוירוכירורגיה וברפואת כאב ומשמשת כרופאת כאב בכירה במרפאת הכאב בשיבא. אני מתמחה בעיקר בכאבים שמקורם במערכת העצבים המרכזית: כאבי ראש, כאבי פנים כאבים הנובעים מבעיות נוריולוגיות, כאבים שמקורם בעמוד השדרה לכל אורכו, הרפס, ועוד. אני מתמחה בעיקר בפעולות פולשניות לטיפול בכאב, אולם אמונה גם על הטיפול התרופתי.
אלה סטולר
אלה סטולר
פיזיותרפיסטית, BPT,MPT. מתמחה בשיקום אורטופדי, כאב כרוני ותסמונות כאב לרבות CRPS. בעלת 10 שנות ניסיון בניהול מחלקת אשפוז יום שיקומי בבית החולים "רעות". מאמינה בשיקום פונקציונאלי, תוך הסתכלות הוליסטית על האדם כמכלול. דוגלת בעבודה שיקומית רב מקצועית, לצורך קידום מטרות תפקודיות של המטופלים. בוגרת קורסים כגון: דיקור מערבי (DRY NEEDLING), נוירודינאמיקה קלינית, טכניקות מיופציאליות, הנחיית קבוצות ועוד.
ד
ד"ר גלעד וסרמן
מומחה לרפואת הפה, בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה משנת 2012 ותוכנית ההתמחות ברפואת הפה באותו מוסד משנת 2018. במהלך לימודיו השלים גם תואר מוסמך מחקרי (MSc) במדעי הרפואה בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה. אחראי המרפאה לכאבי פנים, לסתות, ומפרקי הלסת במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), ובמרפאה פרטית. מאמין ומקיים גישה מולטידיסיפלינרית בטיפול.
ד
ד"ר גיא אלאור
אני מומחה בנוירוכירורגיה, עוסק וברפואת כאב במרפאת הכאב בשיבא. אני מטפל בכל סוגי הכאב, מעבר לטיפול תרופתי יש לי עניין מיוחד בטיפול פולשני לכאב במערכת העצבים המרכזית והפריפרית: עצבי הפנים, עמוד שידרה, קיצוב עצבי מרכזי ופריפרי ושחרור כירורגי של עצבים.
ד
ד"ר נטלי שליט
אני רופאה מומחית ברפואה פנימית וברפואה לשיכוך כאב. רופאה בכירה במכון לרפואת שיכוך כאב בתל השומר ועומדת בראש המרפאה לשיכוך כאב בגיל השלישי. עוסקת בעיקר בשיכוך כאב בגיל המבוגר הנובע ממחלות כרוניות מורכבות, כמו נוירופתיה משנית לסוכרת או כאב נלווה לאוסתאופורוזיס ושברים. אני מאמינה במבט רב מערכתי על המטופל המבוגר, תוך התחשבות במכלול מחלות הרקע והטיפול התרופתי המורכב אותו הוא נוטל.

מובילי קהילה

לימור חורש
לימור חורש
היי חברים :) שמי לימור, לוקה בכאב כרוני מתחילת שנת 2011 עקב תאונה. כיום, לצד הכאבים והמחלה, כל מטרתי היא לאפשר למטופלים, למשפחותיהם ולאנשי מקצוע לבנות סביבת חיים בריאה המבוססת על הבנה, אמפתיה והתחשבות הדדית. בכוונתי לתת הכוונה לרכישת כלים, לתת מקום לדבר על מה שאסור, על מה שמותר ולא נעים, ולתת לכם הזדמנות להכיר ולפגוש זה את זה.
כמוניכאבמדריכיםקנאביס רפואי גם לסבתא

קנאביס רפואי גם לסבתא

באילו מצבים רפואיים בגיל השלישי קנאביס יכול לסייע? איך מומלץ לצרוך קנאביס רפואי? ועל מה חשוב להקפיד בשימוש בקנאביס רפואי בגיל המבוגר? מדריך מיוחד

מאת אלה הר-נוי. * ייעוץ מקצועי: ד״ר מיקי דור ולירן מקסימוב
תגובות 4

(צילום: גל אורן)
(צילום: גל אורן)

בשיתוף Peace Naturals

 

כשחיה נ'פת-לי (גודיאנו), 80, סובלת מכאבים, היא שואפת מהקנאביס הרפואי שלה באמצעות מכשיר אידוי. "יש לי שני סוגים: אחד ליום נגד כאבים, והשני ללילה שעוזר לי להירדם במקרה הצורך" היא מסבירה. נ'פת-לי, אחות מוסמכת ואדריכלית גימלאית, מרפאה בסוג'וק ואמנית, מטופלת בקנאביס רפואי זו השנה התשיעית, לאחר שנים שסבלה מכאבים קשים בגלל פיברומיאלגיה וכאבי גב.

 

"טופלתי במרפאת כאב תקופה ארוכה. קיבלתי זריקות ועוד זריקות. כל אלה בנוסף להמון תרופות נגד כאבים שנרשמו לי גם על ידי רופאי המשפחה. היו הרבה תופעות לוואי לא נעימות. לפעמים מרוב תרופות הרגשתי מסוממת. בשלב מסוים, הרופא במרפאת הכאב המליץ לי על קנאביס רפואי. אבל הדעה על קנאביס רפואי הייתה שונה מהיום. שנתיים הוא ניסה לשכנע אותי ומשכתי את זה - עד שלא יכולתי יותר... בסוף השתכנעתי והסכמתי. מאז את רוב התרופות לכאבים הפסקתי לקחת. הורדתי אותן לאט ובזהירות בהתייעצות עם הרופא. הקנאביס בשילוב של כרית חמה אם צריך - אבל זהו. אני לא הולכת למרפאת כאב - לא צריכה אותם יותר. הקנאביס הרפואי לא מסמם כמו שימוש בתרופות ׳חזקות׳. הכאב עובר ואני מתפקדת כרגיל. החיים הרבה יותר טובים״.

 

בשנים האחרונות מונפקים יותר ויותר רישיונות לשימוש בקנאביס רפואי לבני הגיל השלישי. לפי נתונים של היחידה לקנאביס רפואי (יק"ר) במשרד הבריאות, נכון לדצמבר 2021 בישראל למעלה מ-24,000 בני 65 ומעלה שמחזיקים ברישיונות: 8,438 בני 70-66 – כמעט 8% מהרישיונות הפעילים, וכן 15,589 בני 70 ומעלה – כ-14% מהרישיונות הפעילים.

 

המינון הנפוץ ביותר בגילים אלה הוא 20 גרם קנאביס רפואי לחודש, מינון שמקבלים 6,995 בני 70 ומעלה ו-2,330 בני 70-65.

 

עלייה בשימוש בקנאביס בגיל השלישי מדווחת במדינות מערביות רבות. כך, לפי נתונים שפורסמו בפברואר 2020 בכתב העת JAMA Intern Med, השימוש בקנאביס בקרב בני 65 ומעלה בארה״ב נמצא בעלייה וכמעט הוכפל בין השנים 2015 ל-2018 – מ-2.4% עד 4.2%.

 

״את רוב התרופות לכאבים הפסקתי לקחת״. נ'פת-לי​ (צילום: גל אורן)

 

הסטיגמה נחלשת

 

מספר גורמים עשויים להסביר את המגמה, ובהם החלשות הסטיגמה הקשורה לשימוש בקנאביס והעניין הגובר בשימוש בקנאביס רפואי על ידי מטופלים מבוגרים יותר.

 

״חד משמעית - יש היום פחות סטיגמה ופחות דעות קדומות מאשר בעבר - ובכל הרמות״ אומר ד״ר מיקי דור - רופא משפחה ובעבר יועץ רפואי ראשי של הנהלת משרד הבריאות לתחום הקנאביס. ״בקרב המטופלים - הקהל המבוגר אומנם נוטה לגישה השמרנית, אך הסטיגמה הולכת ופוחתת ככל שהוא נחשף יותר לנושא במדיה ובחיים – מה שקורה סביבו. גם באוכלוסיות של מטפלים היום יותר פתוחים לשמוע על זה. עם זאת, יש כמה דברים שעוצרים את ההתפתחות: יש עדיין רופאים שנטוע בהם פחד מקנאביס - לפעמים אפילו רופאים בתפקידי מפתח - בין אם בגלל הדעות הקדומות, החשש בגלל המחקר שעדיין אינו מספיק מבוסס בקנאביס, ויש שנרתעים בגלל התהליך החוקי שעדיין לא גמר עם ההגדרות האנכרוניסטיות של חומר מסוכן ושם את הקנאביס בשורה אחת עם הרואין ואופיאטים״.

 

״הסטיגמה הזו נעלמה, היא כבר לא קיימת״ אומרת מתי קלדרון, אמנית פנסיונרית (68) שמטופלת בקנאביס רפואי מזה שנתיים. ״הקנאביס הרפואי מאוד שכיח. המון משתמשים בו. אני מתייחסת לזה כתרופה לכל דבר ואני לא מסתירה מאף אחד. גם הנכד שלי יודע שאני משתמשת בקנאביס רפואי – הסברנו לו שאני לוקחת תרופה״.

 

מקשיי שינה ועד תסמונת פוסט טראומה

 

קלדרון, שמתמודדת עם כאבים שנגרמים מפיברומיאלגיה קשה, מעולם לא נגעה בקנאביס בעבר. ״לא הייתה לי שום גישה לקנאביס״ היא מספרת. ״סבלתי מכאבים קשים והלכתי לרופא משפחה לעיתים קרובות. כל פעם ציינתי שכואב לי והכדורים לא עוזרים, החלפנו טיפול וזה לא הסתדר. הוא כבר ממש ריחם עליי והציע לנסות קנאביס רפואי. הוא שלח אותי לראומטולוג שישר אמר שהוא מסכים עם הרופא ושכדאי לנסות״.

 

מאז קלדרון מטופלת בקנאביס רפואי אותו היא צורכת באידוי. ״התפרחת מאוד עוזרת לי. כשהגוף נמצא בסטרס כתוצאה מפעילות, זה סוג של הרפיה שמאוד עוזרת לכאבים. אני לא יכולה לחיות בלעדיו״.

 

גם הנכד יודע. מתי קלדרון (צילום: אלבום פרטי)

 

״קנאביס רפואי במבוגרים ניתן לכל ההתוויות להן הוא ניתן מתחת לגיל הזה – כמו כאב בלתי נשלט, אונקולוגיה וגסטרולוגיה. בנוסף לכך, יש את הדברים הספציפיים לגיל המבוגר – מחלות כמו דמנציה, קשיי שינה ומחלות נוירולוגיות מתקדמות כמו פרקינסון ואחרות״ מסביר ד״ר דור.

 

״קנאביס רפואי גם ניתן כטיפול פליאטיבי - טיפול חמלה לאנשים שמגיעים לסוף המסלול״ מוסיף לירן מקסימוב, רוקח אחראי בעל הכשרה לייעוץ בקנאביס רפואי, בבית מרקחת מקס פארם. ״אנחנו גם רואים אנשים בגיל המבוגר עם PTSD ובהם ניצולי שואה שהגיעו לגיל מבוגר והתחילו להופיע אצלם פלאשבקים והקנאביס מצליח להרגיע אותם קצת״.

 

עוד על ההתוויות לטיפול בקנאביס רפואי

 

סיכונים ותופעות לוואי של טיפול בקנאביס רפואי בבני הגיל השלישי 

 

לא המון ידוע על הסיכונים שבשימוש בקנאביס רפואי בגיל המבוגר, מאחר שלא נערכו מחקרים שבחנו את הנושא על מספרים גדולים של אנשים מבוגרים, אך נראה שקנאביס רפואי לרוב מתקבל היטב אצל המטופלים בו, לרבות מבוגרים. עם זאת, בגיל מבוגר קיימות סוגיות מסוימות שיש לשים אליהן לב:

 

ריבוי תרופות ואינטראקציות

 

אנשים מבוגרים נוטים לסבול ממספר מחלות במקביל ולרוב לוקחים מספר תרופות במקביל. קנאביס רפואי עלול להתנגש עם תרופות אחרות, ביניהן תרופות נוגדות פרכוסים ומדללי דם, ולכן חשוב להתייעץ עם רופא מטפל שיסתכל על הטיפול הרפואי המלא ויסייע ביצירת רצף טיפולי כולל.

 

״ככל שהגיל מבוגר - כמות התרופות עולה ואז הסיכוי שתהיה אינטראקציה בין תרופה לקנאביס רפואי עולה. חשוב לבדוק אינטראקציות בין תרופות״ מדגיש מקסימוב.

 

חשוב לדווח על הטיפול בקנאביס רפואי אם מתוכנן ניתוח, מאחר שייתכן שידרשו שינויים בתרופות שיינתנו להרדמה ולשיכוך כאב לאחר הניתוח.

 

עוד על שילובים בעייתיים בין קנאביס לתרופות

 

שינויים בחשיבה

 

סוגיה נוספת היא ההשפעה הפסיכו-אקטיבית של הקנאביס הרפואי. אין ספק שצריך שבמצב של מטופלים עם בלבול, דמנציה או בעיות קוגניטיביות צריכים להיות זהירים במיוחד עם הטיפול בקנאביס רפואי. עם זאת, גם תרופות אחרות למצבים פסיכיאטריים, לניהול כאב ולהפרעות שינה עשויות לגרום לבעיות קוגניטיביות כגון טשטוש ולתופעות לוואי נוספות.

 

מעבר לכך, בימים אלה קנאביס רפואי נרכש בצורה מסודרת בבתי המרקחת, כאשר ניתן לבחור בין מבחר גדול של סוגים וזנים, לשלוט יותר על המינון ולהשתמש בזנים שמכילים פחות מרכיב ה-THC (הרכיב הפסיכואקטיבי – זה שגורם לתחושת ה״סוטול״) ויותרCBD  - שאין לו השפעה פסיכואקטיבית.

 

״במטופל שסובל מבעיות זיכרון עלול להיווצר מצב בו הוא לקח שתי טיפות – שכח וייקח שתי טיפות נוספות. וזה כבר עלול להיות מסוכן״ אומר מקסימוב, שמסביר כי כמו בכל טיפול תרופתי, במיוחד בקרב חולים הסובלים מבעיות זיכרון ובלבול, חשוב לנטר את השימוש ולהימנע מנטילת יתר.

 

מחלות רקע

 

״בטיפול בקשישים חשוב מאוד לבצע מיפוי של מחלות הרקע של אותו מטופל שעומד מולנו״ אומר מקסימוב.

 

״עם יתר לחץ דם וסוכרת חייבים זהירות מיוחדת״ מסביר ד״ר דור. ״אנשים שסובלים מסוכרת ויתר לחץ דם צריכים להיות מאוזנים. קנאביס יהפוך את המטופל ליותר רגוע, לכזה שישן יותר טוב – ואז לחץ הדם מתאזן – ואם ממשיכים לתת את אותו מינון של תרופה להורדת לחץ דם עלולות להיווצר בעיות. לכן צריך לעקוב ולהיות זהירים עם התרופה. אותו דבר בדיוק עם סוכרת – קנאביס מוריד את הסוכר בדם. במטופל שמשתמש בתרופות להורדת סוכר ונמצא ותחת איזון - אם אתה לא שם לב אתה יכול להגיע למצב שגרמת לו לרמות נמוכות מדי של סוכר״.

 

סכנה לנפילות

 

״תופעות לוואי עיקריות של קנאביס רפואי שיכולות להיות מסוכנות יותר לקשישים הן כל מה שקשור לסחרחורת ופגיעה בשיווי משקל - למשל בלילה, כשעוברים משכיבה לקימה, או סחרחורת לאחר מינון יתר״ מסביר מקסימוב.  

 

״חייבים להיות זהירים בגלל הנפילות – צריך להיזהר במינונים ולהדריך את המטופל שיהיה זהיר״ אומר ד״ר דור. במידת הצורך ניתן להתייעץ עם הרוקח או לפנות ליעוץ/מדריך קנאביס שילוו את המטופל בתחילת הדרך.

 

איך מוציאים רישיון?

 

כל רופא בעל תואר מומחה בתחום המחלה בגינה מומלץ הטיפול בקנאביס הרפואי רשאי להגיש בקשה למתן רישיון ליחידת היק"ר במשרד הבריאות, לרבות רופא בקופת חולים או במרפאת חוץ של בית חולים וכן רופא בקליניקה פרטית.

 

בנוסף, קיימים רופאים – ברפואה הציבורית וברפואה הפרטית – המורשים להנפיק רישיון לשימוש ועושים זאת במקום – ללא צורך באישור של יק״ר.

 

לרשימת הרופאים המוסמכים לרשום קנאביס רפואי באתר משרד הבריאות

 

בהגשת הבקשה ניתן להיעזר במספר עמותות וארגונים, ובכללן עמותת מעל"ה (מרכז עוז להחלמה ושיקום באמצעות קנאביס רפואי), העמותה לקידום הקנאביס הרפואי והמרכז לקנאביס רפואי "עץ הדעת".

 

איך צורכים את הקנאביס?

 

שאיפה: בשאיפה של פרחי הקנאביס בגלילית החומרים הפעילים חודרים ביעילות דרך הריאות ומתחילים להשפיע תוך מספר דקות. עם זאת, העישון מזיק לבריאות ועישון קנאביס עלול להוביל להחמרה בתפקודי ריאות ולכן אינו מומלץ לחולים הסובלים במקביל ממחלות ריאה.   

 

אידוי: האידוי נעשה באמצעות מכשירים שניתנים לרכישה בבתי מרקחת. יתרונות האידוי טמונים בהשפעה המהירה שיש לחומר ובמיצוי שלו בעקבות חימומו בלי שריפתו. מעבר לכך, לאידוי גם יתרונות רבים על עישון, לרבות העובדה שלא שואפים תוצרים של שריפה, שיותר קל להתחיל להשתמש בחומר בהדרגה, ושניתן להשתמש בכמויות חומר קטנות יותר. חסרונות השיטה הם בעיקר העלות הגבוהה של מכשיר האידוי. 

 

ברכישת מכשיר אידוי (וופורייזר) – יש לוודא כי המכשיר כולל אישור אמ"ר של משרד הבריאות (אישור לייבוא ומכירה של ציוד רפואי) ומכון התקנים.

  

שמן: שמן המכיל מיצוי של קנאביס הוא לרוב האפשרות המועדפת בבני הגיל השלישי. ״קיימת עדיפות מוחלטת למתן שמן תחת הלשון או משחות שמיוצרים בבקרת איכות. כמה שפחות עישון״. מבהיר ד״ר דור. ״אם אדם עישן כל חייו ומתעקש לצרוך קנאביס בעישון – נאשר. אבל אם אדם לא עישן בעבר – לא אתן לו קנאביס בעישון״.

 

מקסימוב מסכים. ״אם מביאים לאדם שלא עישן בחייו קנאביס - כנראה שהשאיפה לא תהיה אותה שאיפה בבן 80 של בן 20. מעבר לזה שקל יותר ליטול את הטיפול בטיפות שמן, המינון האחיד ולכן קל יותר לשלוט על המינון. בנוסף, בשמן משך ההשפעה יותר ארוך, ויש פחות תופעות לוואי של צריבה, שיעול ודברים מהסוג הזה. גם היכולת להשתמש בשמן בצורה עצמאית חשובה – לצרוך טיפות שמן יותר קל מהתפעול של עישון שדורש אביזרים ומיומנות. החיסרון של שמן הוא בעיקר שהוא פחות עוזר לכאב מתפרץ - פחות משפיע במיידי״.

 

מקסימוב גם מסביר שהשימוש בשמן קשור בפחות סטיגמות בקרב המטופלים ולכן לרוב מתקבל יותר טוב. ״להביא בן אדם לבית מרקחת ולהגיד לו לעשן – זה קשה לתפיסה מצד המטופל. בשמנים פחות נראה את הסטיגמות האלה. כשמביאים למטופלים את הבקבוק זה מבחינתם טיפול לגיטימי ומוכר״.

 

בהשוואה לאידוי ושאיפה, תחילת ההשפעה של השמן מאוחרת יותר, אך משך ההשפעה ארוך יותר: 4 עד 6 שעות, כאשר שיא ההשפעה החל מ-30 דקות עד 3 שעות.

 

״ההמלצה היא לטפטף בכפית את מספר הטיפות הנדרש ואז לשים את הכפית מתחת ללשון״ מסביר מקסימוב. ״למי שמפריע הטעם - היום יש חברות שיצרו שמנים בטעמים שיש להם פחות טעם מר, או שאפשר לקחת אחרי השמן משהו מתוק״.

 

5 עצות זהב לשימוש נכון בקנאביס רפואי בגיל הזהב

 

  1. למדו את הנושא

 

חשוב ללמוד על קנאביס רפואי כמה שניתן לפני שמתחילים בטיפול. הכרחי גם לעבור הדרכה מסודרת על השימוש על ידי אחות קנאביס, רוקח או מדריך קנאביס שעבר הכשרה.

 

״חשוב להתחיל מלייצר תיאום ציפיות – מה המטופל חושב שזה ייתן מול מה שזה צפוי לתת לו״ אומר מקסימוב.

 

  1. מצאו את הזן הנכון

 

קנאביס רפואי מכיל מאות כימיקלים המכונים ״קנבינואידים״, השניים המרכזיים בהם הם THC – הרכיב בעל ההשפעה הפסיכואקטיבית (האחראי לתחושת ה״סוטול״) ו- CBDשאין לו השפעה פסיכואקטיבית. ״אצל מבוגרים יהיו יותר זנים עשירים ב-CBD או זנים משולבים של שניהם יחד שהם מאוזנים יותר״ מסביר מקסימוב.

 

חלוקה נוספת היא בין זני אינדיקה לזני סאטיבה: ״האינדיקה יותר משרה רוגע ומרדימה, ולעומת זאת סאטיבה יותר מתאימה ליום, יותר מעוררת ויותר ממריצה״ מסביר מקסימוב. ״את הבחירה עושים בהתאם לצורך של המטופל. לפעמים נותנים לאותו מטופל גם זן שהוא יותר ליום וגם זן נוסף שהוא יותר ללילה״.

 

קיים מבחר גדול של זני קנאביס ולאלה עשויים להיות השפעות שונות. לאותו זן גם עשויות להיות השפעות שונות במטופלים שונים.

 

״הרופא המטפל צריך להתאים את הטיפול לצרכים של המטופל – לפי האבחנה, התסמינים, לפי אורח החיים״ מסביר מקסימוב. ״זה ניסוי ותהייה. יש תהליך עד שמגיעים לאפקט הרצוי שנקרא תהליך הטיטרציה, וזה תהליך שחשוב להיות סבלניים איתו, כי זה עשוי לקחת זמן״. במהלך תקופה זו מקסימוב ממליץ לעקוב ולכתוב את ההשפעה על התסמינים ואת תופעות הלוואי. מרגע שמצאתם ביחד עם הרופא המטפל את האיזון הנכון, חשוב, כמו בכל טיפול רפואי מסורתי, להקפיד על רצף טיפולי והקפדה על זמני נטילה וכמויות דומות.

 

  1. מעט ולאט

 

רוב תופעות הלוואי של קנאביס תלויות במינון, ולכן שימוש נכון עשוי למנוע אותן. "start low, go slow" אומר ד״ר דור ״צריך להתחיל במינון כמה שיותר נמוך ולהעלות אותו מעט ובזהירות״.

 

מומלץ להתחיל בזן עם מעט THC (הרכיב הפסיכואקטיבי) במינון נמוך ולהעלות בהדרגה עד למינון שמועיל למצב הרפואי במינימום תופעות לוואי.

 

  1. עדכנו את הרופא

 

חשוב ליידע את כלל המטפלים על השימוש בקנאביס רפואי, ובראשם רופא המשפחה ורופאים מומחים. ״גם אם אתה בטיפול אצל רופא שלא מאמין בקנאביס, עדיין צריך לוודא שהוא מודע לטיפול״ מדגיש ד״ר דור.

 

  1. היעזרו בבני המשפחה

 

התמיכה של בני המשפחה היא חלק חשוב בתהליך. ״בטיפול בקנאביס רפואי הסביבה התומכת חשובה מאוד - במיוחד בגיל השלישי״ אומר מקסימוב. ״מאוד קשה לטפל במטופלים בגיל הזה כשהם לבד וגם כך חוששים. אם לאורך הטיפול אין בני משפחה תומכים ואין מי שירתם ויעזור זה יכול לפגוע בהצלחת הטיפול. חשוב ליידע לפחות מישהו אחד. תופעות הלוואי אומנם חולפות מהר ויחסית קלות, אבל חשוב שיהיה מי שילווה את המטופל בתהליך. צריך גם שלפחות בשבוע-שבועיים הראשונים בהם מעלים את המינון בהדרגה - הטיפול יילקח בנוכחות של בן משפחה, לסייע במקרה של תופעות לוואי כגון בלבול או סחרחורת״.  

 

 

* ד״ר מיקי דור הוא רופא משפחה ובעבר יועץ רפואי ראשי של הנהלת משרד הבריאות לתחום הקנאביס.

 

*  לירן מקסימוב הוא רוקח אחראי, בעל הכשרה לייעוץ בקנאביס רפואי, בית מרקחת מקס פארם.

 

בשיתוף Peace Naturals

 

עדכון אחרון: מארס 2022

 

MAJER
25/01/23 9:31

בס"ד שלום  קבלתי מירשם לשמן קנביס    T10   איך אני יודע מ  המינון המתאים לי כי הרופא לא אמר לי כמה טיפות לקחת  0התחלתי מטיפה והגעתי ל7 טיפות   שאני לוקח לפני שינהואני קם בבוקר כמרחף,אשמח לבעלי נסיון להדרכה

ישראל.70
15/03/22 0:29

ממליצה מאוד להשתמש במשאף החדש של חברת סאיקי הוא נותן  כמויות מדויקות. 

אמדה
10/04/22 10:22

היי. תודה על הטיפ

היכן אפשר להשיג מכשיר כזה בבתי מרקחת ציבורי(קופ"ח) ופרטיים בארץ ?

האם אתה מכיר רופא עם הרשאה ממשרד הבריאות להנפקת קנאביס רפואי למבוגרים* ובפרט עם פוסט-טראומה באזור ירושלים ובישראל בכלל ?

תודה מראש,

שלומי

רותי-12
08/03/22 12:34

מה קשר בין שמן קנאביס לשמן המפ. )אם יש( מה עדיף?