השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
קילוגרם אחר קילוגרם: כך ירידה במשקל משפיעה על הגוף
מה קורה כשאנשים עם עודף משקל או השמנה משילים אחוזים בודדים ממשקל הגוף? כיצד תשפיע ירידה של 10% במשקל? ומה קורה בגוף כשיורדים במשקל אפילו יותר? מדריך מיוחד
(איור: ירדן אדר)
השמנה מעלה את הסיכון לשורה ארוכה של מחלות ומצבים רפואיים לרבות סוכרת, מחלות לב וכלי דם, סוגים מסוימים של סרטן, בעיות במפרקים, דום נשימה בשינה, בעיות פוריות ועוד.
הרזיה תיטיב עם הבריאות, וככל שהירידה במשקל משמעותית יותר ביחס למשקל הגוף המקורי – כך ההשפעות על מניעת מחלות והתרומה לבריאות הכוללת גדולות יותר. עם זאת, גם ירידה קטנה במשקל תורמת לבריאות.
קיים מגוון שיטות להוריד במשקל, החל מהגבלת צריכת הקלוריות וביצוע פעילות גופנית; שימוש בתרופות להרזיה; ובמקרים של השמנת יתר קיצונית/ חולנית ניתן להמליץ לעתים על ניתוחים בריאטריים.
מהן ההשפעות השונות של הורדה במשקל על מניעת תחלואה ובריאות כללית? סיכמנו את הממצאים העיקריים כפי שעולים ממחקרים עדכניים בתחום.
ירידה של עד 5% במשקל
שיפור בלחץ דם
שיפור באיזון רמות הסוכר בדם והפחתה בסיכון לסוכרת
ירידה בשומנים בדם מסוג טריגליצרידים
הפחתה בתסמיני דיכאון
הידע שהצטבר כיום מעלה יתרונות גם לירידה עקבית של אחוזים בודדים במשקל. במחקר Look AHEAD שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטאות שונות בארה"ב, לרבות ג'ונס הופקינס, וכלל 5,145 נבדקים בגילי 76-45 עם עודף משקל, שממצאיו פורסמו ביולי 2011 בכתב העת Diabetes Care, נמצא כי בחלוף שנה של תוכנית לירידה במשקל – אצל אלו שהצליחו להוריד 2% עד 5% מהמשקל נצפו יתרונות בירידה בתחלואה שמעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, לרבות שיפור מובהק של 24% בממוצע לחץ הדם הסיסטולי, שיפור של 75% באיזון רמות הסוכר בדם, שיפור של 80% במדד ההמוגלובין המסוכרר (HbA1C) ושיפור של 46% ברמות הטריגליצרידים בדם.
בעקבות המחקר, בשנת 2013 פעלה בארה"ב ועדה מטעם המכון הלאומי לבריאות (NIH) לבחינת הספרות הרפואית בנושא, שקבעה כי ירידה של 3% בלבד במשקל תורמת לשיפור רמות השומנים מסוג טריגליצרידים ולאיזון רמות הסוכר.
במחקר האמריקאי DPP (קיצור של Diabetes Prevention Program), שכלל מעקב מבוקר למשך חמש שנים אחר 1,079 נבדקים לצורך הורדת הסיכון לפתח סוכרת וממצאיו פורסמו עוד בשנת 2002 בכתב העת Diabetes Care – נמצא כי במשך ארבע שנים השילו הנבדקים 4% ממשקלם – מה שהוביל להפחתה משמעותית של 16% בסיכון לפתח סוכרת סוג 2 לכל ירידה של קילוגרם במשקל.
סקירת ספרות מארה"ב שפורסמה ביוני 2017 בכתב העת Current Obesity Reports, קובעת אף היא כי ירידה של 2.5% או יותר במשקל מובילה לשיפור במדדים גליקמיים מטבוליים התורמים למניעת סוכרת.
מעבר לכך, לפי הקווים המנחים העדכניים של האיגוד האמריקאי לאנדוקרינולוגיה קלינית (AACE) משנת 2016, ירידה במשקל בכל היקף – כבר החל מירידה של אחוזים בודדים – תורמת לשיפור בתסמינים של דיכאון.
ירידה של 5% עד 10% במשקל
שיפור בלחץ דם
שיפור באיזון רמות הסוכר בדם והפחתה בסיכון לסוכרת
ירידה בשומנים בדם מסוג טריגליצרידים
הפחתה בתסמיני דיכאון
ירידה בכולסטרול הרע
עלייה בכולסטרול הטוב
באנשים עם כבד שומני – הפחתת השומניות בכבד
בנשים עם שחלות פוליציסטיות – שיפור במדדי התסמונת
הפחתה בסיכון לסרטן
ירידה בפעילות דלקות מפרקים
שיפור באיכות השינה
שיפור תסמינים של דום נשימה בשינה
שיפור בתפקודי הריאות של הסובלים מאסתמה
שיפור ברמות הטסטוסטרון ופוריות הגבר
שיפור בתסמיני שלפוחית רגיזה
שיפור בתפקוד המיני ובהנאה ממין
רשימת ההטבות הבריאותיות מתארכת משמעותית כשמדברים על ירידה של 5% ויותר במשקל. ירידה של 5% בלבד במשקל כבר מקובלת על ידי רוב האיגודים הרפואיים כ"בעלת משמעות קלינית" ומנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) קבע למשל כי לצורך אישור תרופות להורדה במשקל – עליהן להוכיח ירידה ממוצעת של לפחות 5% במשקל, בהשוואה לתרופות דמה (פלסבו).
במחקר האמריקאי Look AHEAD שהוזכר מקודם ופורסם בשנת 2011, נצפה כי בחלוף שנה – אצל אלו שירדו 5% עד 10% מהמשקל היו יתרונות משמעותיים יותר במניעת מחלות לב וכלי דם, לרבות שיפור מובהק בכלל גורמי הסיכון שנבדקו: ירידה של 56% בלחץ הדם הסיסטולי ו-48% בלחץ הדם הדיאסטולי, שיפור פי 3.24 באיזון רמות הסוכר בדם ושיפור פי 3.52 באיזון זה כפי שמשתקף במדד ההמוגלובין המסוכרר (HbA1C), ירידה של פי 2.2 ברמות הטריגליצרידים בדם, עלייה של עד 69% ברמות הכולסטרול הטוב HDL וירידה של עד 41% ברמות הכולסטרול הרע LDL.
מסמך עמדה של המכון הלאומי ללב, ריאות ודם בארה"ב (NHLBI) מחזק את הממצאים בקובעו כי ירידה של 5% עד 10% מהמשקל למשך שישה חודשים מפחיתה את הסיכון למחלות לב, וזאת על רקע תרומתה להעלאת רמות הכולסטרול הטוב (HDL) ולהפחתת השומנים מסוג טריגליצרידים בדם וכן להפחתת לחץ הדם – כאשר כל אלה מובילים בהמשך לירידה בסיכון לטרשת עורקים, התקפי לב, אי ספיקת לב, הפרעות בקצב הלב ושבץ מוחי.
לפי הקווים המנחים העדכניים של האיגוד האמריקאי לאנדוקרינולוגיה קלינית (AACE) משנת 2016, טיפול הכולל תרופות להורדה במשקל ואימוץ אורח חיים בריא, לעתים בשילוב מטפורמין/ תרופות מקבוצת תיאזולידינדיונים/ אקראבוז, המוביל להורדה של 10% במשקל, מסייע בטיפול בסיכון לסוכרת, לרבות התסמונת המטבולית וטרום סוכרת.
בקווים המנחים מצוין עוד כי ירידה של 5% עד 10% במשקל באמצעות תרופות בשילוב אורח חיים בריא תורמת לטיפול בדיסליפידמיה אצל אנשים עם עודף משקל או השמנת יתר – כלומר מצב של רמות גבוהות מדי של טריגליצרידים (150 עד 400 מ"ג לד"צ דם) ורמות נמוכות מדי של כולסטרול טוב מסוג HDL, לעתים בשילוב רמות גבוהות מדי של כולסטרול רע מסוג LDL.
לפי הקווים המנחים העדכניים של האיגוד האמריקאי לאנדוקרינולוגיה קלינית (AACE) משנת 2016, ירידה של 4% עד 10% במשקל תורמת לבריאותם של אנשים עם עודף משקל או השמנת יתר וכבד שומני (NAFLD) ומסייעת לשיפור תפקודי כבד.
לפי הקווים המנחים העדכניים של האיגוד האמריקאי לאנדוקרינולוגיה קלינית, אצל נשים עם עודף משקל או השמנת יתר שמאובחנות עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) – מצב אנדוקריני שכיח שמאובחן אצל עד 10% מהנשים בגיל הפריון ומתבטא בהפרעות במתן וסת (אוליגומנוריאה), הפרעות בביוץ, אקנה ועלייה ברמות ההורמונים הזכריים (היפראנדרוגניזם) שמובילים לשיעור יתר – ירידה של 5% עד 15% במשקל או יותר משפרת את מדדי התסמונת, לרבות ירידה בהפרשת המוגברת של הורמונים זכריים, שיפור במועדים קבועים של הווסת וירידה במחזורים ללא ביוץ.
מחקרים קשרו גם בין ירידה במשקל להפחתת הסיכון לסרטן. בין העבודות שהדגימו ירידה בסיכון לסרטן כתוצאה מהפחתה מתונה במשקל – מחרק המעקב האמריקאי "מחקר האחיות" שנערך באוניברסיטת הרווארד, מצא כי בקרב 61,335 נשים לאחר גיל המעבר, ירידה של 5% לפחות במשקל הגוף לאחר גיל המעבר במעקב שנמשך בממוצע 11.4 שנים מפחיתה ב-12% את הסיכון לסרטן שד חודרני, כפי שדווח בדצמבר 2017 בכנס סן אנטוניו לסרטן השד (SABCS). מחקר אמריקאי נוסף שפורסם בפברואר 2017 בכתב העת Journal of Clinical Oncology, וכלל 36,794 נשים מתוך "מחקר האחיות", העלה כי ירידה של 5% במשקל בקרב נשים לאחר גיל המעבר גם מפחיתה ב-29% את הסיכון לסרטן הרחם.
ירידה של 10%-5% מיטיבה גם עם בריאות המפרקים. מחקר מאיטליה שפורסם בספטמבר 2015 בכנס הקולג' האמריקאי לראומטולוגיה, מצא כי ירידה של 5% ומעלה במשקל הגוף משפרת את התוצאות של המתמודדים עם דלקת מפרקים שגרונתית במדד DAS לפעילות המחלה. ניתוח של חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת בוסטון לממצאי מחקר המעקב פרמיגהאם שממצאיו דווחו עוד באפריל 1992 בכתב העת Annals of Internal Medicine העלה כי ירידה במשקל בהיקף שמשתווה ל-5% עד 10% במשך עשר שנים מפחיתה ב-54% את הסיכון לדלקת מפרקים ניוונית (אוסטיאוארתריטיס). בהמשך, סקירת ספרות מארה"ב שפורסמה ביוני 2017 בכתב העת Current Obesity Reports, מעלה כי ירידה של 5.7% במשקל בממוצע משפרת מדדים שנבחנים בדלקת מפרקים ניוונית ועוצמת כאבי הברכיים.
במחקר אמריקאי שמומן על ידי המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH), וממצאיו פורסמו במארס 2015 בכתב העת Obesityנמצא כי לאורך חצי שנת מעקב, ירידה מתונה במשקל בקרב אנשים עם משקל עודף בהיקף של 5% ומעלה משפרת את איכות השינה, והוסיפה 21.6 דקות של שינה בהשוואה לנבדקים שלא הפחיתו במשקלם, לעומת תוספת של 1.2 דקות בלבד לשנתם של נבדקים שהפחיתו פחות מ-5% ממשקל גופם.
לפי הקווים המנחים העדכניים של האיגוד האמריקאי לאנדוקרינולוגיה קלינית (AACE) משנת 2016, למטופלים עם עודף משקל והשמנה ירידה של לפחות 7% עד 11% במשקל הגוף או יותר – משפרת תסמינים של דום נשימה בשינה, לרבות נחירות, יקיצות משינה, כאבי ראש ועייפות במשך היום.
סקירת ספרות שפורסמה בפברואר 2015 בכתב העת Respiratory מעלה כי ירידה של 5% עד 10% במשקל הגוף משפרת את תפקודי הריאות של אנשים עם עודף משקל או השמנת יתר המאובחנים עם אסתמה. גם לפי הקווים המנחים העדכניים של האיגוד האמריקאי לאנדוקרינולוגיה קלינית (AACE) משנת 2016, ירידה של 7% עד 8% במשקל משפרת את תפקודי הריאות ואיכות החיים הכוללת של אסתמטיים.
לפי הקווים המנחים העדכניים של האיגוד האמריקאי לאנדוקרינולוגיה קלינית (AACE) משנת 2016, ירידה של 5% עד 10% במשקל אצל גברים משפרת את רמות הטסטוסטרון ואת פוריות הגבר. הממצא מתבסס על ממצאי מחקרים שונים. כך, במחקר אמריקאי שכלל 891 גברים בגיל העמידה מיולי 2012, נמצא כי אצל גברים עם עודף משקל וטרום סוכרת שירדו במשקל תוך אימוץ אורח חיים בריא – הדבר הוביל לעלייה של 15% ברמות הטסטוסטרון הממוצעות ולירידה של כ-50% בשיעור הסובלים מרמות נמוכות של טסטוסטרון.
לפי הקווים המנחים ירידה של 5% עד 10% במשקל גם משפרת תסמינים של שלפוחית רגיזה אצל נשים עם עודף משקל או השמנה שמאובחנות עם תסמונת זו. מחקר נרחב בנושא שמכונה PRIDE שבוצע בקרב 338 נשים עם משקל עודף ואבחון של שלפוחית רגיזה, אשר ממצאיו פורסמו במאי 2010 בכתב העת New England Journal of Medicine, העלה כי ירידה של 8% במשקל הובילה לירידה של 47% באפיזודות של דחיפות במתן שתן, לעומת ירידה של 28% תחת טיפול סטנדרטי שהניב ירידה של 2% במשקל בלבד בקבוצת הביקורת.
הקשר בין השמנה לדיכאון הוא דו כיווני ומייצר מעין מעגל קסמים: מחד, השמנה מלווה לרוב בפעילות גופנית מופחתת ובשינויים הורמונאליים שעלולים להוביל לדיכאון, ומנגד – אנשים עם דיכאון מתקשים לבצע פעולות להורדה במשקל כגון הקפדה על דיאטה מרזה ונטילה קבועה של תרופות. מחקר אמריקאי שפורסם במאי 2009 בכתב העת Obesity העלה כי למרות אותו הקושי, נבדקים עם דיכאון שהקפידו על דיאטה להפחתה במשקל והשילו בממוצע 8% ממשקלם חוו שיפור בתסמיני הדיכאון כפי שנמדדו בשאלון מסוג BDI-II. גם ממצאי מחקרLook AHEAD שהוזכר מקודם העלו כי ירידה של 8% במשל היטיבה עם תסמיני דיכאון. הקווים המנחים העדכניים של האיגוד האמריקאי לאנדוקרינולוגיה קלינית (AACE) מורים כי לפי מחקרים, ירידה במשקל בכללותה מובילה לשיפור בתסמיני דיכאון.
ירידה של 5% עד 10% במשקל עשויה גם לסייע לשיפור חיי המין. מחקר מסינגפור ואוסטרליה שפורסם באוקטובר 2011 בכתב העת Journal of Sexual Medicine קובע כי ירידה של 5% עד 10% במשקל בלבד במשך חודשיים משפרת את החוויה המינית של גברים עם סוכרת ומפחיתה את הסיכון להפרעות בזקפה. סקירת מחקרים שמדווחת במאי 2019 בכתב העת European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology מעלה כי ירידה במשקל גם תורמת להנאה המינית של נשים – אם כי לא ניתן אומדן לגבי היקף הירידה במשקל הרצוי לצורך כך. לפי סקירת ספרות מארה"ב שפורסמה ביוני 2017 בכתב העת Current Obesity Reports, ירידה של 5% עד 10% במשקל מובילה לשיפור בתפקוד המיני ובהנאה ממין בשני המינים.
ירידה של יותר מ-10% במשקל
שיפור בלחץ דם
שיפור באיזון רמות הסוכר בדם והפחתה בסיכון לסוכרת
ירידה בשומנים בדם מסוג טריגליצרידים
הפחתה בתסמיני דיכאון
ירידה בכולסטרול הרע
עלייה בכולסטרול הטוב
באנשים עם כבד שומני – הפחתת השומניות בכבד
בנשים עם שחלות פוליציסטיות – שיפור במדדי התסמונת
הפחתה בסיכון לסרטן
ירידה בפעילות דלקות מפרקים
שיפור באיכות השינה
שיפור תסמינים של דום נשימה בשינה
שיפור בתפקודי הריאות של הסובלים מאסתמה
שיפור ברמות הטסטוסטרון ופוריות הגבר
שיפור בתסמיני שלפוחית רגיזה
שיפור בתפקוד המיני ובהנאה ממין
ריפוי סוכרת חדשה
ירידה גדולה בתמותה ממחלות לב וכלי דם ובתמותה מכל הסיבות
מניעת כאבים כרוניים
שיפור בפוריות האישה
שיפור בתסמיני צרבת
כשמורידים יותר מ-10% במשקל ההטבות הבריאותיות כבר ממש כבדות משקל. במחקר האמריקאי Look AHEAD שהוזכר מקודם ופורסם בשנת 2011 נצפה כי בחלוף שנת מעקב – נבדקים שירדו 10% עד 15% מהמשקל זכו ביתרונות משמעותיים יותר במניעת מחלות לב וכלי דם בהשוואה לירידה מתונה יותר במשקל, לרבות שיפור מובהק בכל גורמי הסיכון: ירידה של פי 2.29 בלחץ הדם הסיסטולי ו-60% בלחץ הדם הדיאסטולי, שיפור פי 4.07 באיזון רמות הסוכר בדם ושיפור פי 5.44 ברמות ההמוגלובין המסוכרר, ירידה של פי 3.99 ברמות הטריגליצרידים בדם ועלייה של עד פי 2.54 ברמות הכולסטרול הטוב HDL וכמו כן זוהתה ירידה של עד 28% ברמות הכולסטרול הרע LDL – אם כי זו לא הייתה מובהקת סטטיסטית.
אצל אלו שירדו 15% עד 20% מהמשקל היו יתרונות משמעותיים יותר במניעת מחלות לב וכלי דם, לרבות שיפור מובהק בכל גורמי הסיכון: ירידה של פי 2.65 בלחץ הדם הסיסטולי ופי 2.39 בלחץ הדם הדיאסטולי, שיפור פי 7.92 באיזון רמות הסוכר בדם ושיפור פי 10.02 ברמות ההמוגלובין המסוכרר, ירידה של פי 7.18 ברמות הטריגליצרידים בדם ועלייה של עד פי 5.27 ברמות הכולסטרול הטוב HDL וירידה של עד 34% ברמות הכולסטרול הרע LDL – אם כי זו הייתה מובהקת סטטיסטית רק למטופלים בתרופות להורדת כולסטרול.
אחד הממצאים המשמעותיים בניתוח מאוחר יותר של נתוני מחקר Look AHEAD, שהופיע בנובמבר 2016 בכתב העת Lancet Diabetes & Endocrinology, העלה כי במעקב שנמשך 10.2 שנים בממוצע, בקבוצת המחקר בה הותאמה תוכנית לירידה במשקל – ירידה של 10% במשקל לפחות בשנה הראשונה למעקב הובילה לירידה משמעותית של 21% בתמותה ממחלות לב וכלי דם ולירידה של 24% בתמותה מכל הסיבות.
בגיליון ספטמבר 2019 של כתב העת Diabetic Medicine פורסם מחקר בו נמצא כי בהשוואה לאנשים שנותרו באותו משקל, אלו שהשיגו ירידה של 10% לפחות במשקלם בשנה הראשונה לאחר אבחון הסוכרת היו בסיכוי גבוה ב-77% להירפא מסוכרת בתום חמש שנות המעקב. הפחתה של 10% במשקל הגוף בין שנה לחמש שנים לאחר האבחנה הובילה לעלייה של פי 2.43 בסיכוי לריפוי מסוכרת.
סקירת ספרות מארה"ב שפורסמה ביוני 2017 בכתב העת Current Obesity Reports, קובעת כי חרף שיפור במדדים של דלקת מפרקים ניוונית (אוסטיאוארתריטיס) כבר בירידה קלה של 5% עד 10% במשקל, הרי שנדרשת ירידה של מעל ל-10% לשיפור במדדים של פעילות דלקתית, כפי שבאים לידי ביטוי בסמן הדלקתי CRP ובחלבון אינטרלוקין 6. גם לפי הקווים המנחים העדכניים של האיגוד האמריקאי לאנדוקרינולוגיה קלינית (AACE) משנת 2016, יעד ההורדה במשקל לאנשים עם עודף משקל והשמנה ודלקת מפרקים ניוונית הוא מעל ל-10% ממשקל הגוף – לצורך שיפור בתפקוד המפרקים, בעיקר בברכיים.
מחקרים שונים מצביעים על התועלת במניעת כאבים כרוניים, לרבות כאבי גב תחתון שהם מהכאבים הכרוניים השכיחים ביותר – על רקע ירידה במשקל בהיקף משמעותי של מעל ל-10% ממשקל הגוף. כך, למשל, במחקר אמריקאי שפורסם בדצמבר 2017 נמצא כי אנשים עם משקל עודף שהפחיתו 10% בלבד ממשקלם חוו ירידה של 20% בסיכון לסבול מכאבים גם באזורים נטולי שומן עודף, ובעיקר בבטן התחתונה, הזרועות, החזה והלסת.
על רקע הקשר בין עודף משקל והשמנה לבעיות פוריות של האישה, לפי הקווים המנחים העדכניים של האיגוד האמריקאי לאנדוקרינולוגיה קלינית (AACE) משנת 2016, ירידה במשקל של מעל ל-10% משפרת את הסיכויים להיריון ולידת חי.
לפי הקווים המנחים העדכניים של האיגוד האמריקאי לאנדוקרינולוגיה קלינית (AACE) משנת 2016, אנשים עם עודף משקל והשמנה שמאובחנים במקביל עם צרבת נדרשים להוריד מעל ל-10% ממשקלם או יותר – לצורך שיפור בתסמינים.
*ד"ר הדר מילוא-רז היא רופאה בכירה במרכז לטיפול בעודף משקל במרכז הרפואי שיבא ומנהלת קהילת השמנה באתר "כמוני"
עדכון אחרון: דצמבר 2019
שיר 18
איך זה תורם לשיפור בתסמיני דיכאון.? כי הבן אדם אוהב את איך שהוא נראה אז הוא פחות דכאוני??