מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותקטניות עשויות להפחית את הסיכון לסוכרת סוג 2

קטניות עשויות להפחית את הסיכון לסוכרת סוג 2

חוקרים מצאו כי צריכה של כ-3.5 מנות קטניות בשבוע קשורה לסיכון נמוך ב-35% להתפתחות סוכרת. הקטניות המומלצות במיוחד למניעת סוכרת: עדשים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

קטניות נחשבות למזון בריא במיוחד. הן דלות בקלוריות אך מעניקות תחושת שובע, עשירות בוויטמינים מקבוצת B, מכילות מינרלים רבים - לרבות אשלגן, סידן ומגנזיום - וכמות מכובדת של סיבים תזונתיים וחלבון. בנוסף, לקטניות אינדקס גליקמי נמוך יחסית - מה שמונע קפיצת ברמות הסוכר בדם אחרי הארוחה.

 

מסיבות אלה, קטניות נחשבות למזון מומלץ למניעה של מחלות כרוניות בכלל וסוכרת סוג 2 בפרט. אך האם צריכת קטניות אכן מפחיתה את הסיכון לסוכרת? והאם כל הקטניות מפחיתות באותה מידה את הסיכון למחלה? מחקר חדש שפורסם בכתב העת Clinical Nutrition מספק תשובות לשאלות.

 

החוקרים מאוניברסיטת URV בספרד התבססו על מחקר המכונה PREDIMED שעקב אחר אנשים בסיכון גבוה להתפתחות מחלות לב, כדי לבחון את ההשפעה של צריכת קטניות מסוימות – עדשים, חומוס, שעועית ואפונה – על הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2. ניתוח הנתונים כלל 3,349 נבדקים שבתחילת המחקר היו בסיכון למחלות קרדיווסקולריות, אך ללא סוכרת.

 

במהלך המעקב, שבמחצית מהנבדקים נמשך יותר מארבע שנים, 266 פיתחו סוכרת. נמצא כי בהשוואה לאנשים שצרכו מעט קטניות כ-60 גרם קטניות (לפני בישול) בשבוע, שהם שווי ערך למנה וחצי בערך, לאנשים שצרכו יותר קטניות – 3.35 מנות בשבוע, היה סיכון נמוך ב-35% לפתח סוכרת סוג 2.

 

מומלצות במיוחד: עדשים 

 

כשנבחנו בנפרד הסוגים השונים של קטניות, עדשים במיוחד נקשרו לסיכון מופחת להתפתחות סוכרת. בהשוואה לאנשים שצרכו פחות מחצי מנת עדשים בשבוע, באלה שצרכו כמנת עדשים בשבוע הסיכון לפתח סוכרת סוג 2 היה נמוך ב-33%. גם גרגרי חומוס נקשרו להפחתת הסיכון להתפתחות המחלה, אם כי הקשר היה פחות מובהק. 

 

המחקר אומנם מצביע על קשר בין צריכה גבוהה של קטניות לסיכון מופחת להתפתחות של סוכרת סוג 2, אך הוא אינו יכול להוכיח כי צריכת הקטניות גרמה באופן ישיר להפחתת הסיכון למחלה. עם זאת, הוא מחזק את ההמלצה שכבר קיימת, לשילוב קטניות בתזונה באופן קבוע לשמירה על הבריאות. 

 

קטניות מהוות מזון מומלץ לא רק למניעת סוכרת, אלא גם למי שכבר אובחן כסוכרתי. במסגרת מחקר שממצאיו פורסמו בשנת 2012 בכתב העת Archives of Internal Medicine, חוקרים השוו בין שתי קבוצות של סוכרתיים שהתבקשו להוסיף לתזונה הרגילה שלהם כוס פחמימות לפחות בכל יום במשך שלושה חודשים. בקבוצה אחת הפחמימות הגיעו מקטניות כגון עדשים או גרגרי חומוס ובשנייה ממוצרים מחיטה מלאה המכילים סיבים תזונתיים. החוקרים בדקו שינויים ברמות ההמוגלובין המסוכרר - מדד המשקף את ממוצע רמות הסוכר בדם בשלושת החודשים האחרונים. הם מצאו כי בקבוצה שאכלה קטניות ההמוגלובין המסוכרר ירדב-0.5%, בעוד שהתזונה העשירה בחיטה מלאה הביאה לירידה של 0.3%. בקבוצת הקטניות הירידה בהמוגלובין המסוכרר הביאה חלק מהסוכרתיים לערכים מומלצים. בנוסף, אצל משתתפים שאכלו קטניות, זוהתה ירידה ממוצעת בלחץ הדם הסיסטולי של 4.5 מ"מ כספית, בהשוואה לירידה של 2.1 מ"מ כספית בקרב משתתפים שאכלו מוצרים מחיטה מלאה.

 

לצד היתרונות הבריאותיים שלהן, יש לזכור שקטניות מכילות פחמימות (לדוגמה, כוס של עדשים מבושלות מכילה כ-35 גרם פחמימות), ולכן על סוכרתיים לשים לב לכמות ולהתחשב בכך במסגרת התזונה היומית.
 

 

Clinical Nutrition (2017). DOI: 10.1016/j.clnu.2017.03.015