השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
קטניות מפחיתות דלקתיות
תזונה עשירה בפחמימות מורכבות בעלות ערך גליקמי נמוך מפחיתה דלקתיות באנשים עם עודף משקל והשמנה
תזונה עשירה בפחמימות מורכבות המתפרקות לאט - כמו קטניות, דגנים מלאים, תפוחים ותפוזים - מפחיתה את הסיכון למחלות כרוניות אצל בעלי עודף משקל ואנשים שמנים, באמצעות הפחתת הדלקתיות. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת The Journal of Nutrition.
מדד גליקמי או אינדקס גליקמי הינו מערכת דרוג לפחמימות המבוססת על מידת השפעתן על רמת הסוכר בדם. פחמימות שמתפרקות במהירות ובקלות בתהליך העיכול, הן בעלות הערכים הגליקמיים הגבוהים ביותר - השפעתן על הגלוקוז בדם היא חדה. לפחמימות שמתפרקות לאט ומשחררות גלוקוז באופן הדרגתי למערכת הדם - מדד גליקמי נמוך. כך למשל, עליית רמת הסוכר בדם מהירה יותר פי 3 כשאוכלים תפוחי אדמה מעוכים בהשוואה לאכילת עדשים.
בניסוי המבוקר שנערך על-ידי חוקרים ממכון הסרטןFred Hutchinson השתתפו 80 גברים ונשים בריאים, מחציתם היו בעלי משקל עודף או שמנים והיתר בעלי משקל תקין. במשך 28 ימים הם קיבלו תזונה עם ערך גליקמי נמוך. להשוואה, הם קיבלו במשך 28 ימים נוספים תזונה עם ערך גליקמי גבוה כמו לחם לבן, תפוחי אדמה, סוכר ומזונות אחרים - בעיקר מזונות דלים בסיבים ומתועשים. סדר הקבלה של שני סוגי התזונה היה אקראי ואחוז הפחמימות והקלוריות בהן היה זהה.
החוקרים מצאו שכאשר נחקרים עם עודף משקל או השמנה קיבלו את התזונה בעלת הערך הגליקמי הנמוך, הייתה ירידה של 22% בחלבון המכונה CRP המהווה סמן לדלקתיות. רמות גבוהות של החלבון מייצגות סיכון מוגבר למספר מחלות, בהן מחלות לב וסרטן. בנוסף, נמצאה אצלם עליה של 5% בהורמון אדיפונקטין, הקשור אף הוא להגנה מפני מחלות מטבוליות כמו סוכרת ומסוגים שונים של סרטן.
המחקר מראה כי לא כל הפחמימות דומות מבחינת ההשפעה על הבריאות, ושמשתלם – לא רק לסוכרתיים - לחתור לתזונה עם פחמימות מורכבות בעלות ערך גליקמי נמוך.
אפשר לשנות את האינדקס הגליקמי של מזונות
J. Nutr. 2012, 142(2), 369-374
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט
דר אלישבע מילוא
ימעניין וחשוב.