מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותקווים מנחים לצימצום התמותה באנורקסיה נרבוזה

קווים מנחים לצימצום התמותה באנורקסיה נרבוזה

קווים מנחים חדשים פורסמו בתקווה לצמצם את מותם של חולים הסובלים מאנורקסיה נרבוזה קשה אשר מאושפזים במחלקות כלליות ופנימיות.


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

קווים מנחים חדשים גובשו במיוחד עבור צוות רפואי אשר עובד בבתי חולים, לרבות רופאים, אחיות ודיאטניות. הכוונה היא שמידע זה יגיע אל כל הצוותים בכל המחלקות הרלוונטיות אשר אליהם עלולים מטופלים אלה להגיע, כגון חדרי מיון, מחלקות גסטרו, מחלקות פנימיות, לב ועוד.

 

הקווים המנחים מספקים עיצות לגבי ההערכה הפיזית הנדרשת, איזה צוות רפואי נדרש, השימוש בחקיקה של בריאות הנפש ושלל עיצות עבור הממונים על קבוצה זאת של חולים.

 

הקווים המנחים נוצרו ע"י קבוצת עבודה מיוחדת שהחלה את דרכה בשנת 2008 בעקבות מספר גדול של מקרי תמותה של מטופלים אשר סובלים מאנורקסיה במחלקות רפואיות כלליות.
חלקם מתו מסיבוכים רפואיים כגון דלקת ריאות. אחרים מתו כתוצאה מסנדרום הזנה-מחדש (Re-feeding Syndrom) או סנדרום תת-הזנה (Underfeeding Syndrom) שבו תפריט ההזנה גדל באופן איטי מידי.

 

ההמלצה היא כמובן שחולים אלה יטופלו במחלקות מיוחדות אשר מתמחות בטיפול בהפרעות אכילה. עם זאת, מחלקות אלה בדר"כ לא מכילות מספיק מיטות. כמו כן, לפעמים מחלקות אלה לא מחזיקות טיפולים רפואיים נדרשים כגון מכונות הנשמה.

 

אנורקסיה נרבוזה היא מחלה אשר שעורי התמותה ממנה הם מהגבוהים בקרב המחלות הפסיכיאטריות, ויש מקרים רבים בהם המוות הוא בלתי נמנע. עם זאת, מטופלים אשר מאושפזים במחלקות רפואיות כלליות הם בסיכון גבוה, גם כי הטיפול שהם יקבלו הוא לא מבעלי ידע ומומחיות בתחום.

 

בקווים המנחים יש 9 המלצות מפתח, כגון:
 

הערכת הסיכונים הפיזיים צריכה לכלול מדידת BMI, בדיקה גופנית כולל כוח שרירים, בדיקות דם ספציפיות, בדיקת אלקטרוליטים ו – ECG.
 

הצוות הטיפולי צריך להתייעץ עם פסיכיאטר בכיר ומומחה בתחום הפרעות אכילה, ועם דיאטנית כנ"ל.
 

משימות המפתח של הצוות הרפואי במחלקה הן: להאכיל מחדש את המטופל בביטחה, להימנע מסינדרום Re-feeding או Underfeeding, לטפל בבעיות התנהגותיות כגון ניסיון של המטופל לחבל בהזנה ולנסות להעביר בהקדם למחלקה אשר מתמחה בטיפול בהפרעות אכילה.

 

לסיכום, הקווים המנחים מכילים מידע חיוני אשר יכול להציל חיים, וכל צוות רפואי במחלקות בתי החולים צריך להכיר את הסכנות של הפרעות אכילה ואת הקווים המנחים.


www.medicalnewstoday.com/articles/204570.php

 

תרגמה וערכה: מיכל אפק