מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותקהילות סודיות באינטרנט מזינות הפרעות אכילה

קהילות סודיות באינטרנט מזינות הפרעות אכילה

משפחות מתמודדות עם סיטואציות חסרות אונים ושוברות לב בבואן להתמודד עם בן משפחה אשר סובל מהפרעת אכילה. מה שהם לא יודעים זה שיש קבוצות תמיכה אינטרנטיות אשר מוקדשות להתנגדות ולסיכול של כל ניסיון החלמה. מחקר חדש מנסה להכיר את הקבוצות האלה טוב יותר.


במחלקה לתקשורת באוניברסיטת סינסנטי אשר בארה"ב נערך מחקר מקיף בנושא קבוצות תמיכה חברתיות אשר צומחות ברשת. קבוצות אינטרנטיות אלה אשר סובבות סביב התנועה הפרו – אנורקטית נקראות Emerging Online Negative Enabling Support Group.
המחקר התפרסם בגיליון האחרון של הירחון New Media & Society.

 

המשתתפים בקהילות וקבוצות אלה מאמצים אל ליבם את האנורקסיה כבחירה במקום להתייחס אליה כאל מחלה בעייתית.

 

מן המחקר עולה שקבוצות אינטרנטיות פרו – אנורקטיות אלה משקפות 4 תמות ומשתמשות בכמה אסטרטגיות תקשורתיות בכדי לעודד את החברות בקבוצות הסובלות מן ההפרעות לחבק בחום את הדחפים ההרסניים והמסוכנים.

 

ארבעת התמות שנמצאו הן:
1.להשאר נאמן לתנועה האנורקטית – לדון בפורומים ועל גבי בלוגים בסימפטומים הפעילים ולהתוודות אם לא היו נאמנות להפרעה ולתנועה.
2.לקדם אסטרטגיות לתיעוב עצמי – האתרים מעודדים תקשורת על תיעוב הגוף ותיעוב עצמי, לרבות תחושות של חוסר ערך וחולשה. ההצהרות העצמיות האלה לא רק שלא זוכות להפרכה ולסתירה אלה הן מתקבלות, וכך נבנית זהות משותפת אשר מבוססת על כישלון.
3.עצות פרו – אנורקטיות – עצות לדיאטה ועצות כיצד להתמודד עם בני משפחה וכל מי שמנסה לעודד אכילה בריאה.
4.עידוד וחיזוק פרו אנורקסיה: לרבות הודעות רוחשות חיבה אשר מעודדות אינטימיות של הקבוצה.

 

בקהילות אלה ניכרת אמביוולנטיות שכיחה בין תיעוב עצמי לבין חיזוק עצמי. האמביוולנטיות הזאת מדגימה את המהומה הפנימית אשר קיימת בתוך הנפש של המשתתפות בקהילות פרו – אנורקטיות כאלה. הן נדבקות בנוקשות לרעיון שהגעה לרמה מסויימת של תת משקל תרפא את תחושות חוסר הערך העצמי ואת תחושת היותן לא רצויות. אולם, האמצעים בהם הן משיגות תחושה כזאת של ערך ושייכות הינם בעצמם לא מוערכים ולא רצויים.

 

כוחן של רשתות חברתיות אלה מתחזק בזכות האנונימיות של הרשת, שמאפשרת החלפה של רעיונות קיצוניים. האינטראקציה ברשת הופכת התנהגות שלילית ומסוכנת לחיובית. הודעות של חיבה והזדהות מייצרות חוויה של התקשרות חזקה.

 

ההבנה של קהילות אלה ושל אסטרטגיות התקשורת שלהן יכולה להיות כלי יעיל לשבירת מכשולים בדרך לטיפול מוצלח והחלמה.

 

במחקר נאספו נתונים מאתרי רשתות חברתיות כלליות ומאתרים ספציפים של קהילות פרו אנורקטיות אשר הגישה אליהן חופשית ופתוחה לכל. האתרים והתוכן שלהם נחקרו במשך שמונה חודשים. החוקרים מניחים כי מדובר באוכלוסיה בגילאי 13 עד 26.


 

www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110222122204.htm

תרגמה וערכה: מיכל אפק