מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
כמוניסוכרת סוג-2חדשותצעד גדול לקראת ריפוי סוכרת סוג 1

צעד גדול לקראת ריפוי סוכרת סוג 1

מדענים הפכו תאי גזע לתאים המייצרים אינסולין בהתאם לרמת הגלוקוז בדם. האם זה יאפשר לרפא סוכרת?


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מדענים מאוניברסיטת הרווארד מדווחים כי הצליחו לייצר תאים המייצרים אינסולין מתאי גזע אנושיים. מחקרם הראה שלאותם תאים יש את היכולת לבדוק את רמת הסוכר בדם ובהתאם להפיק אינסולין בכמות הנדרשת.

 

סוכרת סוג 1, המכונה גם סוכרת נעורים, היא מחלה בה הגוף בעצם תוקף את עצמו. הסוכרת נגרמת כאשר מסיבה לא ברורה, מערכת החיסון הורסת את תאי הבטא בלבלב. תאי הבטא הם אלה שמייצרים את ההורמון אינסולין, שהוא קריטי לדרך בה הגוף משתמש בסוכר. ללא אינסולין, סוכרים מצטברים בדם ונוצר חוסר של סוכר בתאים, מה שעלול לגרום לנזקים קשים.

 

כיום הטיפול היחיד שניתן לחולי סוכרת סוג 1 הוא אינסולין בהזרקות, על מנת שיוכלו לפרק את הסוכרים, במקביל למעקב הדוק אחר איזון הסוכר בדם. אבל המחלה נותרת לכל החיים, מכיוון שאין ביכולתו של האינסולין לשחזר את תאי הבטא שנהרסו או למנוע ממערכת החיסון להמשיך ולהרוס תאי בטא.

 

אחת האפשרויות שנבחנת כיום לטיפול בסוכרת היא השתלת תאי בטא המייצרים אינסולין במטופלים. אבל לפרוצדורה מספר מגבלות משמעותיות: הראשונה היא שנדרשים מאות מיליוני תאי בטא מתפקדים להשתלה בכל מטופל - ואת אלה קשה מאוד להשיג בכמות מספקת. השנייה היא שמערכת החיסון של הגוף משמידה גם את התאים החדשים.

 

במחקר הנוכחי, שממצאיו פורסמו בכתב העת Cell, החוקרים ביקשו לבחון אם ניתן לפתח את אותם תאים המייצרים אינסולין מתאי גזע אנושיים במעבדה, בכמויות העצומות הנדרשות להשתלה שתשקם את יכולת הגוף לייצר אינסולין. תאי גזע הם תאים שיכולים להתחלק ולהפוך כמעט לכל סוג של תא בגוף האנושי.

 

דאג מלטון, החוקר הראשי, שהחליט להקדיש את הקריירה שלו למציאת ריפוי למחלה לאחר שבנו ובתו אובחנו עם סוכרת סוג 1, אומר כי הוא מקווה שניסויים בהם יושתלו התאים בבני אדם יחלו בעוד מספר שנים.

 

איך נערך המחקר?

 

ראשית המדענים גידלו במעבדה תאי גזע שונים וניסו באמצעות גישות שונות לגרום להם להתמיין לתאים מתפקדים שיש להם אותם מאפיינים גנטיים של תאי בטא בלבלב.

 

לאחר שהצליחו לייצר תאי בטא בכמויות גדולות מתאי הגזע, המדענים שמו אותם בתמיסת גלוקוז כדי לבחון אם זה מעודד אותם לייצר אינסולין, וערכו סדרת בדיקות שבחנו את האופן בו התאים הללו מגיבים לעליה בריכוז הגלוקוז. את התוצאות הם השוו לתוצאות שהתקבלו מתאי בטא אנושיים רגילים.

 

סך הכל, 75% מתאי הבטא שהופקו מתאי גזע הגיבו לעליה בריכוז הגלוקוז, בדומה למה שנצפה בתאי בטא רגילים. גם רמת האינסולין שהופרשה בתגובה על ידי כל תא הייתה דומה בתאים שהופקו מתאי גזע לתאים הרגילים.

 

המדענים בחנו את תפקוד התאים גם באמצעות בחינת השינויים ברמות הסידן בתוך התאים, מאחר ותאי בטא חשים ברמות הגלוקוז המשתנות באמצעות אותות סידן, מה שעוזר להם לווסת את רמות הגלוקוז בדם כנדרש. גם בדיקה זו אישרה כי התאים מתפקדים באופן דומה לתאים רגילים. 

 

בהמשך המדענים ערכו ניתוח מדוקדק של מבנה תאי הבטא שהופקו מתאי הגזע במעבדה ומצאו כי המבנה וביטוי החלבונים שלהם דומים לתאי בטא רגילים.

 

בשלב הבא, תאי הבטא שהופקו מתאי הגזע הושתלו בעכברים עם מערכת חיסון מדוכאת (למניעת דחיית התאים). שבועיים לאחר מכן החוקרים נטלו דגימות דם כדי לבחון את רמות הגלוקוז והאינסולין בדם של העכברים לאחר שחשפו אותם לגלוקוז במינונים שונים. התוצאות הושוו לדגימות שניטלו מעכברים שהושתלו בהם תאי בטא אנושיים רגילים.

 

העכברים שהושתלו בהם תאי בטא שהופקו מתאי גזע הפרישו בהצלחה אינסולין לזרם הדם. כאשר חשפו את העכברים לרמות גבוהות של גלוקוז 63% מהעכברים שהושתלו בהם התאים הללו הפגינו עליה ברמות האינסולין בדם, בהשוואה ל-75% מאלה שהושתלו בהם תאים רגילים.

 

בשלב האחרון בניסוי החוקרים השתילו את תאי הבטא שהופקו מתאי הגזע בעכברים שהונדסו גנטית כך שיסבלו מסוכרת. התאים סייעו לעצור את ההחמרה בעליית רמות הסוכר בדם שבאופן נורמלי נצפית בעכברים כאלה.

 

האם נמצא ריפוי לסוכרת סוג 1? 

 

המחקר מראה כי ניתן לייצר כמויות עצומות של תאי בטא מתאי גזע אנושיים, ושתאי בטא כאלה בנויים באופן דומה לתאי בטא רגילים ומתפקדים באותו אופן בתגובה לגלוקוז - גם במעבדה וגם בעכברים עם סוכרת.

 

מדובר בממצאים מעודדים, שמעלים את האפשרות שבעתיד ניתן יהיה להשתמש בתאי גזע על מנת לרפא סוכרת. עם זאת, המחקר עדיין נמצא בשלביו הראשונים. נדרש עוד פיתוח רב לפני שניתן יהיה לבחון אם התאים יתפקדו כנדרש בבני אדם.

 

אחד האתגרים יהיה למצוא דרך למנוע ממערכת החיסון של המטופל לפעול נגד התאים שהושתלו כמו שהיא פועלת נגד תאי הבטא הרגילים. גם בתחום זה חלו התפתחויות. בשנה שעברה דווח בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences על מתקן מיוחד, אותו פיתחה החברה הישראלית Beta O2 Technologies. המתקן שמושתל בגופו של החולה באמצעות ניתוח לפרוסקופי, מכיל בתוכו כ-300 אלף תאי לבלב מיצרי אינסולין שמוצו מתורם שנפטר. המתקן "מחביא" את התאים ומונע ממערכת החיסון של המטופל לתקוף אותם וגם מספק להם חמצן. בניגוד לניסיונות אחרים להשתלה של תאים מיצרי אינסולין בחולי סוכרת, את המתקן ניתן להשתיל ללא צורך בתרופות המחלישות את מערכת החיסון שמטרתן למנוע דחייה. בינתיים בוצעה השתלה של המתקן בהצלחה במטופל אחד - גבר בן 63 שסובל מסוכרת סוג 1 מאז שהיה ילד, ובקרוב יחל ניסוי רחב יותר שיבחן את המתקן.

 

 

CELL Volume 159, Issue 2, p428–439, 9 October 2014

 

שרות-פנצטה
12/10/14 22:43

עכשיו נשאר רק למצוא איך להפוך את זה לתלות בכדור לכל החיים.
ריפוי לא בא בחשבון.

סליחה על הציניות אבל ככה זה עובד...