מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותצמחונות מפחיתה את הסיכון לסוכרת

צמחונות מפחיתה את הסיכון לסוכרת

תזונה טבעונית או צמחונית תפחית את הסיכון לסוכרת. ההשפעה מיוחסת לתזונה עצמה, אך גם למידת ההשמנה


לצמחונים וטבעונים סיכון מופחת לפתח סוכרת, בלי קשר למשקל שלהם (צילום: Shutterstock)
לצמחונים וטבעונים סיכון מופחת לפתח סוכרת, בלי קשר למשקל שלהם (צילום: Shutterstock)

 

לאנשים שאינם צמחונים סיכון גבוה פי 4 לסוכרת סוג 2 מאשר טבעונים. חלק מהסיבה לסיכון המוגבר של אוכלי הבשר טמון בהשמנה, אך גם לתזונה עצמה השפעה משמעותית – הסיכון של אדם שאינו צמחוני לפתח סוכרת כפול מזה של טבעוני באותו משקל עם מאפיינים דומים נוספים. גם צמחונות מפחיתה את הסיכון לסוכרת. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases.

 

חוקרים מאוניברסיטת Loma Linda בחנו את הקשר בין סוגי תזונה שונים לשכיחות של סוכרת סוג 2. במחקר השתתפו יותר מ- 15,000 גברים ו- 26,000 נשים ללא סוכרת מארה"ב ומקנדה. הם חולקו לחמש קבוצות בהתאם לתזונה שלהם: טבעונים, צמחונים שאוכלים חלב וביצים, צמחונים שאוכלים דגים, חצי צמחונים (אוכלים מדי פעם בשר, אבל לא הרבה) ולא-צמחונים.

 

בתום מעקב שנמשך שנתיים החוקרים בדקו את שיעורי הופעת הסוכרת ומצאו כי שיעור התחלואה בסוכרת היה גבוה פי 4 אצל הלא-צמחונים בהשוואה לקבוצת הטבעונים. במהלך המעקב:

 

בטבעונים – 0.54% חלו בסוכרת.

 

בצמחונים שאוכלים חלב וביצים – 1.08% חלו בסוכרת.

 

בצמחונים שאוכלים דגים – 1.29% חלו בסוכרת.

 

בחצי צמחונים – 0.92% חלו בסוכרת.

 

בלא-צמחונים – 2.12% חלו בסוכרת.

 

הסוגים השונים של התזונה קשורים גם למשתנים אחרים המשפיעים בעצמם על הסיכוי לפתח סוכרת, כשהעיקרי בהם הוא השמנה. לאחר שהחוקרים בחנו וקיזזו את ההשפעות הנוספות - מגורמים כמו גיל, מין, השכלה, הכנסה, פעילות גופנית, שינה, עישון, צריכת אלכוהול והשמנה - הסיכון המופחת לו זכו הצמחונים נעשה קטן יותר, אך עדיין נותר משמעותי. הסיכון של אנשים שאינם צמחונים לסוכרת היה גבוה פי יותר מ- 2 בהשוואה לטבעונים שהיו באותו משקל ועם מאפיינים דומה אחרים. גם לצמחונים מסוגים אחרים הסיכון לסוכרת היה נמוך בכמחצית מהסיכון של אנשים שאינם צמחונים.

 

החוקרים הסיקו כי התזונה הטבעונית והצמחונית עצמה מפחיתה את הסיכון לסוכרת. מעבר להשפעה של המזון עצמו על הסיכון לסוכרת, החוקרים ציינו כי ההשמנה הייתה גורם משמעותי בסיכון להופעת המחלה.
 

 

Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011 Oct 7. Epub ahead of print

 

 תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט

ריי
24/11/11 0:26

ישנם מחקרים שמראים שתזונה צמחונית שהיא נטולת אומגה 3 (ואולי גם חוסר B12 משפיע) מעלה משמעותית את הסיכון לחלות בסוכרת סוג 1.
אם מישהו היה טורח לבדוק היה מגלה סטטיסטית שהרבה סוכרתיים מסוג 1 היו צמחונים או קרובים לזה לפני התחלת הסוכרת, אני מכיר כמה כאלה וזה פשוט לא יכול להיות מקרי.
היחס של צמחונים מתוך אוכלוסיית חולי סוכרת 1 גדול בהרבה מהיחס של צמחונים מתוך כלל האוכלוסיה.
כותרת המאמר היא מסוכנת אפילו אם בתוך המאמר מדובר על סוכרת מסוג 2.

זאת היתה אחת השאלות במחקר הזה ואכן כשהורידו את משתנה ההשמנה "הטבת" הצמחונות פחתה אם כי עדיין היתה משמעותית ביותר.
אני אישית ממליצה לסוכרתיים לבחון השפעה על רמת הסוכר אחרי 3 ימי צמחונות ועוד בטרם חלה הירידה במשקל.

האם עצם התזונה הצמחונית והטבעונית איננה גורמת לירידה במשקל ובעקבות כך למניעת סוכרת?