גמילה מעישון
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
צ'מפיקס לא מעלה סיכון לדיכאון או בעיות לב
מחקר גדול מצא כי התרופה לגמילה מעישון צ'מפיקס לא מעלה את הסיכון למחלות לב, דיכאון או פגיעה עצמית
צ'מפיקס, תרופת המרשם לגמילה מעישון של חברת פייזר, לא קשורה לסיכון מוגבר לבעיות לב וגם לא לדיכאון או פגיעה עצמית. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Lancet Respiratory Medicine.
צ'מפיקס מכילה את החומר הפעיל Varenicline. התרופה נקשרת לאותו קולטן במוח אליו נקשר הניקוטין מהסיגריה ועל ידי כך היא חוסמת את הקולטן ולא מאפשרת לניקוטין מהסיגריה להיקשר אליו ולהפעיל אותו (ולכן יש ירידה בהנאה מהסיגריה), ומנגד התרופה עצמה מפעילה את הקולטן אך בעוצמה נמוכה יותר לעומת ניקוטין מהסיגריה (ולכן יש הפחתה בתסמיני הגמילה ובדחף לסיגריה).
מספר שנים לאחר אישור התרופה לשיווק בארה"ב, לפי דרישת מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA), נוספה על התווית של צ'מפיקס אזהרה מפני שינויים במצב הרוח, מחשבות אובדניות, התנהגות אובדנית והשפעות פסיכיאטריות אחרות. פייזר ביקשה מה-FDA למחוק את האזהרה בעקבות מחקרים – גם מחקרים תצפיתיים וגם מחקרים קליניים מבוקרים – שלא הצביעו על סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בקרב המשתמשים בתרופה, אך בינתיים האזהרה לא נמחקה. בשנת 2011 ה-FDA הוסיף אזהרה נוספת לתרופה, לפיה קיים סיכון מוגבר לבעיות לב באנשים שכבר סובלים ממחלות לב.
המחקר החדש עקב במשך עד שישה חודשים אחר כמעט 165,000 מעשנים בני 18 עד 100 באנגליה, שנרשם להם לראשונה טיפול לגמילה מעישון: התרופה צ'מפיקס (51,450 נבדקים), התרופה זייבן (6,557 נבדקים) או תחליפי ניקוטין כמו מדבקות, מסטיקים או לכסניות (106,759 נבדקים).
במהלך תקופת המעקב החוקרים בדקו בקרב המטופלים שכיחות של בעיות לב וכלי דם (מחלת לב איסכמית, אוטם או דמם מוחי, אי ספיקת לב, מחלת כלי דם פריפריאלית והפרעות קצב לב) וגם התפתחות של דיכאון או פגיעה עצמית.
לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, נמצא כי מטופלים שנטלו צ'מפיקס או זייבן לא היו בסיכון מוגבר לסבול מבעיות לב על כל סוגיהן בהשוואה למטופלים שנעזרו בתחליפי ניקוטין, וגם לא היו בסיכון גבוה יותר לסבול מדיכאון או לגרום לנזק עצמי.
למעשה, צ'מפיקס אף נקשרה להפחתה של 20% בסיכון למחלת לב איסכמית, של 38% בסיכון לאוטם מוחי, של 39% בסיכון לאי ספיקת לב, של 27% בסיכון להפרעות קצב לב, של 34% בסיכון לדיכאון ושל 44% בסיכון לפגיעה עצמית, בהשוואה לתחליפי ניקוטין שנחשבים על ידי הרשויות נטולי סיכונים חמורים.
בסיכום המאמר על המחקר החוקרים הסבירו כי מעשנים מאבדים, בממוצע, שלושה חודשים מתוחלת החיים לכל שנה בה הם ממשיכים לעשן. לדבריהם, הממצאים מעלים את האפשרות שקיימת הזדמנות לרופאים לרשום צ'מפיקס באופן רחב יותר, גם למטופלים עם מצבים בריאותיים נוספים, וכך לסייע ליותר מעשנים להיגמל.
בישראל, החל משנת 2010, תרופות המרשם צ'מפיקס וזייבן כלולות בסל הבריאות (בהנחה של 85%) למשתתפים בסדנאות לגמילה מעישון של קופות החולים. החל משנת 2015, במידה והנגמל אינו יכול להשתמש בתרופות המרשם, ההנחה ניתנת לו על רכישת תחליפי הניקוטין.
Lancet Respir Med 2015 Published Online September 7, 2015