מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
פרפור פרוזדורים: עם איזה טיפול קל יותר להתמיד?
התמדה בטיפול בנוגדי קרישה קריטית לתוצאותיו. מחקר מצא שיעורי התמדה גבוהים משמעותית עם קסרלטו בהשוואה לקומדין
פרפור פרוזדורים היא הפרעת קצב לב המתרחשת עקב פעילות חשמלית שנוצרת בפרוזדורי הלב וגורמת להתכווצות בלתי סדירה של הלב ולפעימות מאוד מהירות. הסיבוך המשמעותי ביותר של פרפור פרוזדורים הוא היווצרות של קרישי דם העלולים להיסחף למקומות שונים בגוף ובעיקר למוח - מה שעלול לגרום לשבץ. אנשים הסובלים מפרפור פרוזדורים נמצאים בסיכון גבוה פי 5 עד 7 לפתח שבץ בהשוואה לאוכלוסייה הכללית.
כשמגלים פרפור פרוזדורים, המטרה הראשונה היא למנוע קרישי דם ואירועים תסחיפיים. הטיפול העיקרי למניעת קרישי דם הוא באמצעות תכשירים נוגדי קרישה.
התרופה הנרשמת ביותר למניעת שבץ בחולי פרפור פרוזדורים הייתה עד לאחרונה קומדין (וורפרין). התרופה דורשת ניטור מדוקדק ותדיר של רמת דילול הדם (INR) ושינויים במינונים כדי למנוע דימומים מסוכנים. השימוש בתרופה מחייב התאמות רבות בחיי היום יום מאחר והיא מתנגשת עם השפעה של תרופות רבות אחרות ועם מזונות מסוימים (בעיקר ירקות ירוקים). נדרש מאמץ לייצב את המצב כך שהדם יהיה מדולל דיו כדי שהאדם יהיה מוגן מפני קרישי דם ומצד שני לא לעבור את גבול הדילול.
בשנים האחרונות יצאו לשוק תכשירים נוגדי קרישה חדשים שלא דורשים ניטור של רמות דילול הדם, ניתנים במינון קבוע וכמעט לא יוצרים אינטראקציות עם תרופות ומזונות. מחקרים הראו שמה שמייחד את התרופות הללו זה שהן מפחיתות את הסיכון לסיבוך של דמם מוחי בכ-50% לעומת קומדין. מחקרים הראו שהתכשירים החדשים גם יעילים לפחות כמו קומדין וחלקם אף העלו את האפשרות שהם יעילים יותר למניעת אירוע מוחי בחלק מהמקרים.
מאחר שההתמדה בטיפול קריטית לתוצאותיו, חוקרים אמריקאים ביקשו לבדוק את היענות המטופלים לנוגדי קרישה שונים והתמדתם בטיפול.
המחקר, שממצאיו פורסמו בכתב העת Current Medical Research and Opinion, השווה את הקומדין לאחת התרופות החדשות - קסרלטו (Rivaroxaban) שניטלת פעם ביום בלבד, מבחינת התמדה בטיפול וזניחת הטיפול.
החוקרים השתמשו בבסיס נתונים לאומי כדי לאסוף מידע על מטופלים עם פרפור פרוזדורים שאינו על רקע מחלת לב מסתמית שטופלו בקומדין או קסרלטו בין יולי 2010 עד אפריל 2013. המעקב נמשך החל מהזמן בו המטופל קיבל לראשונה מרשם לתרופה. התמדה בטיפול הוגדרה כהעדר פער של מילוי המרשם מחדש של 60 יום או יותר. נטישת הטיפול הוגדרה כאשר לא מולאו מרשמים נוספים במשך לפחות 90 יום ועד תום המעקב.
החוקרים מצאו במאגר כמעט 33,000 אנשים עם פרפור פרוזדורים שנטלו קומדין או קסרלטו ועמדו בקריטריונים של המחקר. 7,259 מתוך המטופלים קיבלו קסרלטו והחוקרים בחרו לכל מטופל שכזה מטופל בעל מאפיינים דומים שנטל קומדין לצרכי ההשוואה.
ניתוח הנתונים העלה כי למטופלים בקסרלטו סבירות גבוהה ב-37% להתמיד בטיפול וסבירות נמוכה ב-46% לנטוש את הטיפול, בהשוואה למטופלים בקומדין.
Current Medical Research and Opinion June 25, 2014
עוד על הטיפולים למניעת קרישי דם