מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר גרשון פינק
מנהל יחידת הריאות במרכז הרפואי קפלן.
אורנה יריב
אורנה יריב
www.PhysioClick.co.il יועצת בכירה לפיזיותרפיה. פיזיותרפיסטית משנת 1989. בעלים, מנכל״ית ויזמית של פיזיוקליק- PhysioClick : המרכז הארצי לייעוץ מהיר, לווי והתאמה של פיזיותרפיה פרטית, מתוך מאות פיזיותרפטרפיסטים פרטיים בכל הארץ ובכל התחומים. טיפול בקליניקה, ביקור בית או יעוצי פיזיותרפיה און ליין . www.PhysioClick.co.il מרצה בכנסים וקורסים בארץ ובחו״ל למדתי באוניבסיטת תל-אביב ובית חולים "אסף הרופא".  מאז עוסקת בעיקר בחולי ריאות בגילאים השונים. בעבר 10 שנים במכון פיזיותרפיה ב"מכבי" בתחום האורטופדי, ובבית חולים ״ לניאדו״ בשיקום ריאות ובמחלקת ילדים בתחום הנשמתי. כל 30 שנות עבודתי עשיתי אלפי ביקורי בית למטופלים שסבלו מבעיות מכל הסוגים: בעיות אורטופדיות, נשימתיות, תפקודיות ועוד. שנים רבות טיפלתי בחולי CF כולל ליווי לחו"ל להשתלת ריאות. השיתתפתי בקורסי ריאות וכנסים רבים בארץ ובבלגיה. חברה באירגון ERS האירופאי למחלות ריאה. מוזמנים: https://physioclick.co.il
כמונינשימהחדשותפריצת דרך בטיפול בציסטיק פיברוזיס (CF)? לקראת תיקון הפגם ב-CFTR

פריצת דרך בטיפול בציסטיק פיברוזיס (CF)? לקראת תיקון הפגם ב-CFTR

השבוע פורסם מחקר חדשני המראה יעילות של תרופה ל-CF המתגבר על הפגם הגנטי הגורם למחלה.


ציסטיק פיברוזיס היא מחלה תורשתית קשה המשפיעה על הריאות, הלבלב, בלוטות הזיעה, מערכת העיכול ומערכת המין. זוהי אחת המחלות התורשתיות הנפוצות ביותר בארצות המערב בקרב לבנים. הגורם למחלה הוא פגם גנטי בחלבון CFTR. תפקיד ה-CFTR להעביר יוני כלור מפנים התא אל החוץ, ולהפך. כאשר, כתוצאה מפגם גנטי, החלבון לא מסוגל לבצע את עבודתו, מאזן הנוזלים בתאים מופר, והתאים, שבדרך כלל מפרישים ריר דליל, מפרישים כמויות גדולות של נוזל סמיך מאוד. המחלה מתאפיינת בפגיעה קשה בריאות ובתפקוד הלבלב.

תוארו כ-1000 פגמים שונים בגן של CFTR, ולכל מוטציה כזו מנגנון משלה לפגיעה בתפקוד ה-CFTR. המוטציה delta-F508 היא המוטציה הנפוצה ביותר (כ-80% מהחולים) והיא מונעת מהחלבון CFTR להגיע ממקום היווצרותו בתוך התא – למקום פעילותו המיועד בקרום התא. מוטציות אחרות גורמות לכך ש-CFTR לא נוצר כלל. לכ-5% מהחולים המוטציה G551D בה החלבון נוצר, ומגיע ליעדו בקרום התא, אך נותר "סגור" ולא מאפשר מעבר יוני כלור.

עד היום הטיפול ב-CF היה מוגבל לטיפול בסיבוכי המחלה. השבוע פורסם מחקר פורץ דרך בו נעשה שימוש בתרופה המתקנת את הפגיעה בתפקוד CFTR בחלק מחולי CF. התרופה – VX-770 – שומרת את ה-CFTR במצב "פתוח", כלומר – במצב בו הוא מעביר יוני כלור. המחקר החדש בדק את השפעת ה-VX-770 בחולים עם מוטציה G551D. המחקר היה קצר-טווח (נמשך כחודש) וראשוני, אך נמצאו סימנים מובהקים לכך שהתרופה משפיעה לטובה על תפקוד ה-CFTR בחולים, ואף נצפה שיפור קטן בתפקודי הריאות של המטופלים, ממצא בהחלט מפתיע לטובה לאור משך המחקר הקצר.

אמנם תרופה זו צפויה להיות יעילה רק במיעוט חולי ה- CF בהם יש מוטציה G551D או מוטציות עם השפעה מולקולארית דומה, אבל נראה שזוהי פריצת דרך מהותית בגישה הטיפולית למחלה קשה זו.