השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
פרוקטוז משמין יותר מסוכר רגיל
הפרוקטוז מגורמי ההשמנה העיקריים בארה"ב.
קרוב למחצית הממתיקים במזון האמריקאי הם מבוססי פרוקטוז (סירופ תירס עתיר פרוקטוז) ולמרות הטענה הראשונית שהיתה שזה לא משמין יותר מסוכר אחר נראה שזה לא כך.
צריכה ממושכת של פרוקטוז היתה קשורה בהשמנה וגם בעליה ברמות הטריגליצרידים ובהצטברות שומן בטני, סימנים הקשורים במחלות כמו סוכרת, מחלות לב ולחץ דם או סרטן. מתחזקת הטענה שהפרוקטוז הוא מגורמי ההשמנה העיקריים בארה"ב.
במחקר נמצא כי החולדות ששתו משקאות ממותקים עם פרוקטוז (פחות מהממוצע המלווה שתיית משקאות קלים) השמינו כולם, כל אחד ואחד.
תוצאות כאלה לא נראות אפילו כשנותנים לחולדות תזונה עתירת שומנים, לא תמיד כולן משמינות.
בניסוי הראשון הראו כי חולדות שקיבלו לשתות מים ממותקים עם פרוקטוז השמינו הרבה יותר מאלה שקיבלו לשתות מים ממותקים עם סוכר רגיל (סוכרוז). ריכוז הסוכרוז היה כמו במשקאות הקלים השכיחים ואילו רכוז הפרוקטוז היה מחצית מריכוזו במשקאות המקובלים.
בניסוי השני נמדדה השפעה ארוכת טווח של שתיית משקאות עתירי פרוקטוז. אחרי תקופה של 6 חודשים הראו החולדות סימנים של הסינדרום המטבולי, השמנה, שומן ביטני ועליה ברמות הטריגליצרידים. עם סירופ התירס עתיר פרוקטוז השמינו החולדות 48% יותר מאשר החיות ללא הפרוקטוז.
למה הפרוקטוז משמין יותר מהסוכרוז? החוקרים משערים שהכנת סירופ התירס עתיר הפרוקטוז גורמת לפרוקטוז להיות זמין יותר לקליטה ולניצול שלא כמו בסוכר הרגיל שבו כל פרוקטוז מחובר לגלוקוז וצריך לעבור פירוק לפני השימוש. יש להניח כי יש לכך גם השלכות על התיאבון והשובע והחוקרים מתכננים לבחון גם איך תהיה השפעתו על דיאטה עתירת שומנים.
Pharmacol Biochem Behav. 2010 Feb 26. Epub ahead of print
עוד מחקרים המראים שאכן כדאי להיזהר מפרוקטוז.
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט
תרצה שני
מומלץ להיכנס ולהסתכל על מחקריו של דר' נימר עאסי, מנהל מרפאת כבד בית החולים זיו בצפת. על נזקיו של הפרוקטוז שנמצא כממתיק במרבית המשקאות המתוקים. המחקרים נעשו על בני אדם ולכן ממצאיו מחזקים את המחקרים שנעשו על חולדות.
תרצה שני, דיאטנית קלינית