מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותפרוקטוז גורם ליתר לחץ דם

פרוקטוז גורם ליתר לחץ דם

אנשים הצורכים תזונה עשירה בפרוקטוז נמצאים בסיכון מוגבר לפתח יתר לחץ דם


צריכת פרוקטוז בכמות השווה ל- 2.5 כוסות משקה קל נקשרה לעליה בלחץ הדם (צילום: אתר panthermedia)
צריכת פרוקטוז בכמות השווה ל- 2.5 כוסות משקה קל נקשרה לעליה בלחץ הדם (צילום: אתר panthermedia)

 

חוקרים ממשיכים לנסות למצוא גורמים סביבתיים התורמים להתפתחות של יתר לחץ דם והם חושדים כי ייתכן והפרוקטוז- סוכר פירות שמשמש תוסף במזונות מעובדים רבים- משחק תפקיד בכך. בעשור האחרון חלה עליה דרמטית בצריכת מזונות מעובדים אליהם מוספים סוכרים פשוטים כמו פרוקטוז, וזאת במקביל לעליה בשכיחות יתר לחץ דם.

 

על מנת לבדוק את הקשר חוקרים עקבו אחר 4528 מבוגרים בארצות הברית, ללא רקע קודם של יתר לחץ דם. המשתתפים מילאו שאלונים בנוגע לצריכת מיצי פירות, משקאות קלים, מאפים, ממתקים ומזונות אחרים המכילים פרוקטוז.

 

לאחר שהחוקרים נטרלו גורמים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות, נמצא כי צריכה של 74 גרם פרוקטוז ומעלה ליום (כמות שוות ערך לדוגמא ל- 2.5 כוסות משקה קל), הייתה קשורה עם עליה של 26% בסיכון לערכי לחץ דם של 135/85 או יותר, עליה של 30% בסיכון לערכי לחץ דם של 140/90 או יותר וסיכון גבוה ב- 77% לערכי לחץ דם גבוה מאד - 160/100 או גבוה מכך.

 

לא ברור כיצד הפרוקטוז משפיע על לחץ הדם, אך החוקרים מסכמים ואומרים כי ייתכן והפרוקטוז הוא גורם סיכון ללחץ דם, הניתן להשפעה ושליטה. ממצאים אלה דומים לממצאים ממחקרים נוספים, בהם נמצא קשר בין צריכת פרוקטוז מוגברת ליתר לחץ דם. כעת דרושים מחקרים נוספים, שיוכיחו כי התערבות של הפחתת צריכת הפרוקטוז, אכן תוביל לירידה בשכיחות של התפתחות יתר לחץ דם.

 

תרגום ועריכה: ד"ר נעמי לוין-יינה

 


Journal of the American Society Nephrology, 2010; DOI: 10.1681/ASN.2009111111