לחץ דם
מנהלי קהילה
פרוקטוז גורם ליתר לחץ דם
אנשים הצורכים תזונה עשירה בפרוקטוז נמצאים בסיכון מוגבר לפתח יתר לחץ דם
חוקרים ממשיכים לנסות למצוא גורמים סביבתיים התורמים להתפתחות של יתר לחץ דם והם חושדים כי ייתכן והפרוקטוז- סוכר פירות שמשמש תוסף במזונות מעובדים רבים- משחק תפקיד בכך. בעשור האחרון חלה עליה דרמטית בצריכת מזונות מעובדים אליהם מוספים סוכרים פשוטים כמו פרוקטוז, וזאת במקביל לעליה בשכיחות יתר לחץ דם.
על מנת לבדוק את הקשר חוקרים עקבו אחר 4528 מבוגרים בארצות הברית, ללא רקע קודם של יתר לחץ דם. המשתתפים מילאו שאלונים בנוגע לצריכת מיצי פירות, משקאות קלים, מאפים, ממתקים ומזונות אחרים המכילים פרוקטוז.
לאחר שהחוקרים נטרלו גורמים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות, נמצא כי צריכה של 74 גרם פרוקטוז ומעלה ליום (כמות שוות ערך לדוגמא ל- 2.5 כוסות משקה קל), הייתה קשורה עם עליה של 26% בסיכון לערכי לחץ דם של 135/85 או יותר, עליה של 30% בסיכון לערכי לחץ דם של 140/90 או יותר וסיכון גבוה ב- 77% לערכי לחץ דם גבוה מאד - 160/100 או גבוה מכך.
לא ברור כיצד הפרוקטוז משפיע על לחץ הדם, אך החוקרים מסכמים ואומרים כי ייתכן והפרוקטוז הוא גורם סיכון ללחץ דם, הניתן להשפעה ושליטה. ממצאים אלה דומים לממצאים ממחקרים נוספים, בהם נמצא קשר בין צריכת פרוקטוז מוגברת ליתר לחץ דם. כעת דרושים מחקרים נוספים, שיוכיחו כי התערבות של הפחתת צריכת הפרוקטוז, אכן תוביל לירידה בשכיחות של התפתחות יתר לחץ דם.
תרגום ועריכה: ד"ר נעמי לוין-יינה
Journal of the American Society Nephrology, 2010; DOI: 10.1681/ASN.2009111111