חוט שדרה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
פקטורי גדילה משפיעים על תיקון עצבי
טיפול בפקטורי גדילה משנה תאים שמונעים תיקון לאחר פגיעה בחוט השדרה
מדענים מבית ספר לרפואה של אוניברסיטת אוהיו גילו כי באמצעות טיפול גנטי, ניתן להשפיע על התאים בחוט השדרה שמונעים התחדשות לאחר פגיעה בחוט השדרה, ולגרום להם לתמוך בהתחדשות.
המחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת Journal of Neuroscience, מראה כי טיפול בנפגע חוט השדרה על ידי העברה גנטית של פקטורי גדילה ברמה גבוהה אשר נמצאים במוח המתפתח, יכול לשנות את התנהגותם של תאי צלקת (תאי גליה), הנקראים אסטרוציטים.
האסטרוציטים הם תאים הנמצאים בכל רחבי המוח וחוט השדרה ובדרך כלל תומכים בתאי העצב ושומרים עליהם. כאשר מתרחשת פציעה, האסטרוציטים מגנים על הנוירונים על ידי יצירת צלקת, שהיא כמו "קיר" שמבודד את אזור הפגיעה, אך "הקיר" הזה מונע את תיקון סיבי העצב, הנקראים אקסונים, ולכן נמנעת צמיחה מחדש של העצבים.
"הצלחנו להפוך את האסטרוציטים למקדמי צמיחה וחידוש של תאים לאחר פציעה בחוט השדרה" אומרת לין ג'קמן, פרופסור לפיזיולוגיה וביולוגיה תאית והחוקרת הראשית של המחקר.
החוקרים, שביצעו את המחקר בעכברים, מסבירים כי האסטרוציטים הם יעד נפלא לתיקון חוט השדרה מכיוון שיש להם פוטנציאל להזיק או לתמוך בגדילת האקסונים. המטרה שעמדה מאחורי המחקר הייתה לנסות למקד את האסטרוציטים הצעירים שנמצאים כבר באתר הפציעה להוות תמיכה בהתחדשות.
לדברי החוקרים, למרות שהמחקר מראה הבטחה להתחדשות בעכברים, עדיין נותרו מגבלות בצמיחת האקסונים בבני אדם. עם זאת, אסטרטגיה המכוונת לשינוי זמן התגובה של אסטרוציטים זמן קצר לאחר פגיעה בחוט השדרה, מהווה צעד ראשון בכיוון הנכון לתיקון רקמות פגועות לאחר פגיעה בחוט השדרה.
shahar dadashav 1
shahar dadashav 1