טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
פעילות הטרשת מושפעת מעונות השנה
מחקר: חומרת מחלת הטרשת הנפוצה יכולה להשתנות בהתאם לעונה
חוקרים ביצעו סריקות מוח של מטופלי טרשת והשוו אותן עם דפוסי מזג האוויר בזמן הבדיקה. הם מצאו כי בעונות האביב והקיץ קיימות רמות גבוהות של פעילות המחלה.
החוקרים האמריקאים השוו סריקות MRI של 44 אנשים בוגרים עם טרשת נפוצה בין השנים 1991-1993 אל מול הטמפרטורה, קרינת השמש וכמות המשקעים בתקופת הבדיקה.
הנחקרים, שלא קיבלו טיפול למחלה, עברו תחילה 8 סריקות MRI שהתקיימו מידי שבוע, לאחריהן 8 בדיקות מדי שבועיים ולאחריהן 6 סריקות ביקורת בתדירות של אחת לחודש, כך שבממוצע כל נבדק עבר 22 סריקות MRI.
לאחר שנה, נמצאו 310 נגעים חדשים במוח ב- 31 נבדקים. לנגעים היה סיכוי גבוה עד פי שלושה להופיע בתקופות החום באביב ובחודשי הקיץ. ניתוחי נוספים הראו שקיים קשר בין פעילות חדשה של המחלה וגם חומרת פעילות המחלה והחודשים החמים.
החוקרים אומרים כי לתוצאות השלכות על תהליך בחינת תרופות חדשות, מכיוון שבעונות שונות ניתן לצפות לרמת יעילות שונה של פעילות התרופה הנבחנת.
עדיין לא ברור מדוע למזג האוויר החם יש כזו השפעה. מחקרים אחרים הראו כי ריכוז מגבוה של ויטמין D שנוצר בעקבות חשיפה לשמש דווקא מגן כנגד פעילות הטרשת הנפוצה – מצב כרוני דלקתי הפוגע במערכת העצבים המרכזית.
החוקר המוביל, ד"ר דומיניק מייר מבוסטון אמר: "לא רק שנמצאו יותר נגעים בחודשי האביב והקיץ, המחקר גם הראה שטמפרטורות חמות וקרינה סולארית קשורים לפעילות המחלה". הוא הוסיף כי ניסויים קליניים אשר משתמשים בסריקות MRI בכדי לבחון את יעילותן של תרופות ונמשכים בין 6-12 חודשים, יכולים להיות מושפעים מעונות השנה והטמפרטורה ובכך להקשות על מציאת היעילות האמיתית של המשתנה הנבדק.
ד"ר אן קרוס מאוניברסיטת וושינגטון הוסיפה ואמרה:"יש צורך במחקרי המשך בכדי להמשיך ולבדוק מדוע וכיצד משתנים סביבתיים משחקים תפקיד כה חשוב וקריטי במחלת הטרשת הנפוצה".
ד"ר סוזן קוהלאס, היועצת המחקרית של האגודה העולמית לטרשת נפוצה טענה שאם ישוחזרו ממצאי המחקר ותקפותם תעלה, מחקר זה יכול להשפיע ולשנות את כל תכנון ומהלך המחקרים העתידיים בטרשת נפוצה.
מתוך ה- BBC NEWS
המאמר פורסם בכת העת המדעי Neurology
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.