מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותפעילות גופנית – גם התאים מתעמלים

פעילות גופנית – גם התאים מתעמלים

אוטופגיה, מערכת המחזור העצמית של התאים בגוף, עשויה להסביר כיצד התעמלות מגנה מנזקי הסוכרת


טיפולים שיקדמו תהליכי אוטופגיה יוכלו לחקות את היתרונות של התעמלות - בלי זיעה (צילום: Shutterstock)
טיפולים שיקדמו תהליכי אוטופגיה יוכלו לחקות את היתרונות של התעמלות - בלי זיעה (צילום: Shutterstock)

 

אין ספק שהתעמלות מיטיבה עם הבריאות מסיבות רבות. כעת חוקרים מצאו גם הסבר ברמה המולקולארית ליתרונותיה. המחקר שפורסם בכתב העת NATURE הראה כי מכניזם של התאים המכונה אוטופגיה – בו התאים בעצם אוכלים את עצמם – מביא לשיפור המטבוליזם וליתרונות הבריאותיים, בהם הגנה מפני סוכרת. החוקרים מאמינים כי טיפולים שישימו להם למטרה את המסלולים האלה, יוכלו לחקות את היתרונות הבריאותיים של פעילות גופנית – בלי טיפת זיעה, וכך לסייע לטפל בסוכרת סוג 2.

 

אוטופגיה זה תהליך מחזור פנימי שמפחית נזק לתאים באמצעות שימוש בחלקים לא רצויים מהם לשם הפקת אנרגיה. התהליך הוא תגובה של התאים למצבי סטרס או הרעבה.

 

במודלים של בעלי חיים, מצאו כי התהליך מגן מפני מחלות רבות בהן סרטן, זיהומים וסוכרת – מחלות שידוע כי פעילות גופנית מגנה מפניהן. לכן החוקרים שיערו שפעילות גופנית עשויה לעודד תהליכי אוטופגיה.

 

לשם בדיקת ההשערה, החוקרים השתמשו בעכברים מהונדסים כך שבזמן אוטופגיה, נוצרות בתאים בגופם נקודות פלורוסנטיות ירוקות – המאפשרות למדוד את התהליכים. הם מצאו כי לאחר שהעכברים רצו על הליכון במשך לפחות 30 דקות, התאים שלהם הראו רמות גבוהות יותר של אוטופגיה, מה שמדגים כי פעילות גופנית מגרה את תהליכי המטבוליזם.

 

בשלב הבא, החוקרים יצרו עכברים עם מוטציות בגנים הקשורים לוויסות תהליכי האוטופגיה. העכברים המוטנטים עדיין היו מסוגלים לבצע תהליכי אוטופגיה בסיסיים ברמה נמוכה, אבל הם לא היו יכולים להגיע לרמות גבוהות יותר של אוטופגיה במהלך פעילות גופנית. כאשר הם התעמלו על הליכון, לא היה אצלם מטבוליזם טוב של סוכר כפי שהיה בעכברים רגילים.

 

לבסוף, החוקרים בחנו את השפעת המגנות של האוטופגיה על הבריאות בעכברים עם סוכרת. העכברים - גם עכברים רגילים וגם עכברים מוטנטים עם גן האוטופגיה הפגוע - הוזנו בדיאטה עשירה בשומן כדי לגרום למחלה. העכברים משני הסוגים העלו במשקל והרגישות שלהם לאינסולין נפגעה.

 

לאחר ששמו את שני סוגים העכברים הסוכרתיים על הליכון, נמצא כי התעמלות שיפרה את נזקי הסוכרת בעכברים הרגילים, המסוגלים לייצר יותר אוטופגיה עם פעילות גופנית. לעומת זאת, העכברים המוטנטים - שגופם לא יכול לייצר יותר תהליכי אוטופגיה בעקבות פעילות גופנית - אומנם ירדו קצת במשקל, אך לא היה אצלם שיפור במצב הסוכרת. לכן החוקרים הסיקו כי התהליך שמסייע לתקן את נזקי הסוכרת תלוי באוטופגיה.

 

האוטופגיה קשורה עם תחזוקת המטבוליזם בתאים ומאפשרת ניהול תיקונים בהרבה מערכות בגוף. מחקר זה הראה לראשונה שפעילות גופנית מקדמת תהליכים אלה.

 

הממצאים מעלים את האפשרות שטיפולים שיעודדו תהליכי אוטופגיה, עשויים להיות שיטה פוטנציאלית לחיקוי ההשפעות של פעילות גופנית – בלי להזיע, ואולי לסייע לטיפול בסוכרת.

 

 

האם אתם מתעמלים מספיק? 

 

Nature. 2012 Jan 18. Epub ahead of print

 

תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט