מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
ד
ד"ר שרון פורת
רופאה מתמחה בפסיכיאטריה של המבוגר עוסקת באבחון דיכאון, חרדה OCD ומצבים טראומתיים. מתמחה בבריאות הנפש של האישה במעגל הפיריון.
כמונידיכאון וחרדהחדשותפעילות גופנית עשויה להיות יעילה יותר מטיפולים סטנדרטיים לדיכאון וחרדה

פעילות גופנית עשויה להיות יעילה יותר מטיפולים סטנדרטיים לדיכאון וחרדה

ניתוח נתונים של יותר מאלף מחקרים בהם נבדקים התבקשו לבצע יותר פעילות גופנית העלה כי לפעילות גופנית השפעות גדולות על תסמיני דיכאון וחרדה. איזו פעילות יעילה במיוחד?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

פעילות גופנית יעילה מאוד לטיפול בתסמיני דיכאון, חרדה ומצוקה נפשית. כך עולה ממחקר ענק שפורסם בכתב העת British Journal of Sports Medicine.

 

החוקרים מאוניברסיטת דרום אוסטרליה ניתחו נתונים של 97 סקירות מחקרים שבעצמן כללו נתונים של מחקרים מבוקרים שנערכו בנושא. סך הכל נכללו בניתוח הנוכחי נתונים של 1039 מחקרים התערבותיים שנערכו בקרב כמעט 130,000 נבדקים, בהם מבוגרים בריאים, אנשים עם הפרעות נפש ואנשים עם מחלות כרוניות - שהתבקשו להגביר את כמות הפעילות הגופנית שהם מבצעים.  

 

ניתוח הנתונים העלה כי לפעילות גופנית הייתה השפעה בינונית על דיכאון, חרדה ומצוקה נפשית בכל האוכלוסיות שנבדקו – השפעה גדולה יותר פי 1.5 בהשוואה לטיפול סטנדרטי. ההשפעה הייתה הגדולה ביותר בהתערבויות קצרות יחסית, של עד 12 שבועות. 

 

ההטבות הגדולות ביותר נצפו בקרב המתמודדים עם דיכאון, נשאי HIV, אנשים עם מחלות כליה, נשים בהריון ולאחר לידה ואנשים בריאים.

 

כל סוגי הפעילות היו יעילים בשיפור דיכאון וחרדה, לרבות הליכה, יוגה, פילאטיס ואימוני משקולות, אך הפעילות שהובילה להשפעות הנפשיות הגדולות ביותר הייתה פעילות אירובית בעצימות גבוהה. יעילות גבוהה במיוחד הוכחה לפרצי פעילות קצרים של פעילות אינטנסיבית.

 

ספורט ומדיטציה 

 

החוקרים כתבו כי ההשפעות של פעילות גופנית על התסמינים של דיכאון וחרדה ברות השוואה ואף גדולות יותר מההשפעות שנצפו לטיפולים פסיכולוגיים וטיפולים תרופתיים לדיכאון וחרדה. בעקבות הממצאים החוקרים ממליצים להתייחס לפעילות גופנית כחלק מרכזי בטיפול למצבים נפשיים.

 

בנובמבר האחרון פורסם כי גם תרגול טכניקות מיינדפולנס יכול לסייע להפחתת חרדה, וזאת באותה מידה כמו טיפול תרופתי סטנדרטי. במסגרת המחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry החוקרים מאוניברסיטת ג׳ורג׳טאון ביקשו להשוות את ההשפעות של מיינדפולנס לאלו של התרופה אסציטלופרם – תרופה נפוצה שניתנת כקו טיפול ראשון למתמודדים עם חרדות, שנמכרת תחת שמות מסחריים כגון ציפרלקס. לשם כך הם גייסו 276 מטופלים עם הפרעת חרדה שחולקו לשתי קבוצות: קבוצה אחת קיבלה אסציטאלופרם והשנייה ערכה תרגולי מיינדפולנס. בשתי הקבוצות חומרת תסמיני הדיכאון ירדה בכ-30%.

 

ובין אם מדובר בספורט או במדיטציה, נראה שכדאי לעשות את זה בטבע. מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת Occupational & Environmental Medicine העלה כי באנשים שחיים בסביבה עירונית, בילוי זמן בטבע 4-3 פעמים בשבוע מפחית את הסיכון לשימוש בתרופות לדיכאון וחרדה ב-33%
 

 

 

Br J Sports Med. 2023;doi:10.1136/bjsports-2022-106195.