לחץ דם
מנהלי קהילה
פעילות גופנית סדירה מונעת ירידה קוגניטיבית למתמודדים עם יתר לחץ דם
חוקרים מצאו כי אנשים עם לחץ דם גבוה שעסקו בפעילות גופנית לפחות פעם בשבוע היו בסיכון נמוך יותר לפגיעה קוגניטיבית. הממצא מעודד על רקע תרומתן הצנועה של תרופות ללחץ דם במניעת סיבוך זה
בעשורים האחרונים, לצד העלייה בהיקף ההשמנה והעלייה בתחלואה במחלות לב וכלי דם וסוכרת, חלה עלייה גם במספר המתמודדים עם יתר לחץ דם.
לפי נייר עמדה של ארגון הבריאות העולמי (WHO), קרוב ל-1.4 מיליארד אנשים בוגרים בעולם חיים עם יתר לחץ דם, בעוד שקרוב למחציתם (46%) כלל אינם מודעים למצב זה. בארגון העולמי נקבע יעד להפחתת היקפי יתר לחץ דם ב-33% בין השנים 2010 עד 2030.
יתר לחץ דם הוא אחד מגורמי הסיכון המובילים למחלות לב, ומלווה בסיכון לשורה ארוכה של סיבוכים רפואיים. בין השאר, לחץ דם הוא אחד ממרכיבי התסמונת המטבולית שקשורה בסיכון גבוה לתחלואה קרדיו וסקולארית. כמו כן, יתר לחץ דם משפיע על עלייה בסיכון לפגיעה בכליות ולמחלת כליות כרונית; מלווה בסיכון להפרעות ראייה – לרבות מחלות רשתית; נקשר בסיכון מוגבר לגידולים סרטניים מסוימים; וגם מעלה את הסיכון למחלות נוירולוגיות. ירידה בזרימת הדם והחמצן למוח כתוצאה מעלייה בלחץ הדם עלולה להוביל להתפתחות רובד טרשתי בכלי הדם המוחיים ולחסימה חלקית עד מלאה של כלי הדם. כך עלולה להתפתח 'דמנציה וסקולארית' – דמנציה על רקע פגיעה בכלי הדם המוחיים, שמהווה לפי הערכות כחמישית מסך מקרי הדמנציה שמתאפיינים בירידה בזיכרון והידרדרות גוברת של תפקודים מוחיים. אלצהיימר היא מחלת הדמנציה המרכזית.
עתה מצאו חוקרים אמריקאים כי פעילות גופנית סדירה בתדירות של יותר מפעם בשבוע עשויה לבלום את ההשפעות המזיקות של יתר לחץ דם על ירידה בפעילות מוחית ודעיכה קוגניטיבית.
פעילות מאומצת
החוקרים מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ווייק פורסט (Wake Forest) שבצפון קרוליינה ביקשו לבחון את ההשפעות של פעילות גופנית על הסיכון לירידה קוגניטיבית ודמנציה בקרב אנשים בסיכון ליתר לחץ דם.
המחקר בוצע בקרב 9,361 נבדקים שהשתתפו במחקר SPRINT – מחקר שכלל מבוגרים תושבי ארה"ב מגיל 50 ומעלה שמאובחנים עם יתר לחץ דם ומוגדרים בסיכון למחלות לב. לנבדקים נמדדו ערכי לחץ דם סיסטולי של 130 עד 180 מ"מ כספית.
ניתוח סטטיסטי מצא כי בקרב אלו שנהגו לבצע פעילות גופנית קבועה בעצימות גבוהה לפחות פעם בשבוע – הסיכון לירידה קוגניטיבית ולהתפתחות דמנציה היה נמוך בכ-20% בהשוואה לנבדקים שלא הקפידו על פעילות גופנית סדירה.
פעילות גופנית מאומצת הוגדרה במחקר ככזו שגורמת ללב לפעום במהירות ולעלייה בקצב הנשימה. התברר כי כ-60% מהנבדקים במחקר דיווחו על פעילות גופנית מאומצת בהתאם להגדרה זו לפחות פעם בשבוע, אפילו רבים מהנבדקים בגילי 75 ומעלה, מה שמעיד על כך שלא מדובר ביעד קשה מדי להשגה.
המחקר נתמך על ידי המכונים הלאומיים לבריאות בארה"ב, בהם המכון הלאומי ללב, ריאות ודם (NHLBI), המכון הלאומי לסוכרת ומחלות כליה ודרכי העיכול (NIDDK), המכון הלאומי לזקנה (NIA) והמכון הלאומי לתסמונות נוירולוגיות ושבץ (NINDS). הממצאים פורסמו בגיליון יוני 2024 של כתב העת Alzheimer's & Dementia של איגוד האלצהיימר האמריקאי (ALZ).
לחץ דם ואלצהיימר
"אנחנו יודעים שפעילות גופנית טומנת בחובה יתרונות רבים, כולל הורדת לחץ דם, שיפור בריאות הלב ופוטנציאל בעיכוב של ירידה קוגניטיבית", אמר פרופ' ריצ'רד קז'יבווה (Kazibwe), ראש צוות החוקרים ורופא פנימאי מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ווייק פורסט בהודעה לעיתונות. עם זאת, לדבריו מדובר במחקר ראשון שמציג את יתרונות הפעילות הגופנית למטרה זו.
המחקר מחדד את הקשר הביולוגי שבין לחץ דם גבוה לירידה קוגניטיבית – קשר שתועד במחקרים רבים בעשורים האחרונים. כך, לדוגמא, לפי מחקר מעקב משבדיה שנמשך שש שנים וממצאיו פורסמו בפברואר 2003 בכתב העת JAMA Neurology (פרויקט Kungsholmen), בהתבסס על מעקב אחר 1,270 מבוגרים מגיל 75 ומעלה, לחץ דם סיסטולי גבוה (יותר מ-180 מ"מ כספית) מגדיל ב-50% את הסיכון לאלצהיימר וב-60% את הסיכון הכולל למחלות דמנציה. במחקר זה, לחץ דם דיאסטולי לא זוהה כגורם סיכון לירידה קוגניטיבית.
לפי מטה אנליזה מארה"ב, שפורסמה במארס 2024 בכתב העת Hypertension, המכניזם שקושר בין לחץ דם גבוה לפגיעה ביכולות קוגניטיביות מוחיות אינו ברור לאשורו, וגם קיימת מחלוקת בספרות הרפואית עד כמה התרופות להורדת לחץ דם תורמות למניעת הידרדרות קוגנטיבית – מאחר ומחקרים זיהו תרומה צנועה ביותר של התרופות על סיכון זה.
לפי מחקרים, התרופות תורמות לירידה של 7% עד 11% בלבד בסיכון לדמנציה – תרומה שנחשבת יחסית מצומצמת. כמו כן, יש רבים עם יתר לחץ דם שאינו נשלט על ידי תרופות ונחשב עמיד לטיפולים הקיימים – אשר מהווה גורם סיכון משמעותי במיוחד לירידה קוגניטיבית.
לפי פרופ' קז'יבווה, הממצאים מהווים "חדשות מבורכות שמעידות כי מספר גבוה של מבוגרים עוסקים בפעילות גופנית. זה גם מצביע על כך שמבוגרים שיותר מכירים בחשיבות הפעילות הגופנית מתאמנים בתדירות גבוהה יותר".