אוסטאופורוזיס
מנהלי קהילה
פעילות גופנית בילדים גורמת לשיפור בריאות העצם
פעילות גופנית בילדות ובבדיאות העצם במבוגרים
מתוצאות מחקר חדש שהוצגו בכנס השנתי של American Society for Bone and Mineral Research עולה כי הגברת הפעילות הגופנית של ילדים במסגרת לימודים מלווה בשיפור בבריאות העצם ועשויה למנוע מגפה של שברי ירך ושברים אחרים, הנפוצה כיום במבוגרים.
במסגרת המחקר בקרב ילדים נחשפו לשיעורי פעילות גופנית במשך 200 דקות בשבוע, במסגרת בית הספר, חלה עליה משמעותית במסת העצם ושיפור במבנה העצם, בהשוואה לילדים שנחשפו לשיעורים אלו במשך 60 דקות בשבוע. החוקרים מציינים כי לא נמצא קשר בין עצימות מוגברת של פעילות הגופנית ובין עליה בשכיחות שברים.
לדברי החוקרים, מחקרים קודמים להערכת התערבויות בנושא פעילות גופנית בילדים היו מוגבלים ל-24 חודשים. ממחקרים אלו עולה כי הגברת משך הפעילות הגופנית תוביל לעליה בשכיחות החבלות, וכתוצאה מכך, לעליה בשכיחות שברים. כעת ביקשו החוקרים לבחון שוב את הנושא, לכן ערכו מחקר מבוסס-אוכלוסיה במשך חמש שנים.
מדגם המחקר כלל 2395 ילדים, בגילאי 7-9 שנים, שחולקו באקראי להדרכה בנוגע לפעילות גופנית במשך 40 דקות ביום, במסגרת בית הספר (לסך כולל של 200 דקות בשבוע), או לכמות הסטנדרטית של הדרכה בנוגע לפעילות גופנית (60 דקות בשבוע).
המחקר כלל 362 בנות ו-446 בנים בקבוצת ההתערבות ו-780 בנות ו-807 בנים בקבוצת הביקורת
החוקרים עקבו כל שנה אחר התפתחות השלד באמצעות בדיקת צפיפות העצם הם גם תיעדו את השינוי בצפיפות העצם בעמוד השדרה וצוואר הירך, ואת רוחב עצם הירך.
בקרב בנות בקבוצת ההתערבות תועד שיפור גדול יותר בערכי צפיפות העצם בצוואר הירך, בהשוואה לבנות בקבוצת הביקורת. העלייה ברוחב עצם הירך הייתה גדולה יותר בבנות בקבוצת ההתערבות (0.3 מ"מ) ובבנים בקבוצת ההתערבות (0.1 מ"מ) בהשוואה לבנות ובנים בקבוצת הביקורת.
בקבוצת ההתערבות תועדו 20 שברים ל-1000 שנות-אדם, לעומת 18.5 שברים ל-1000 שנות-אדם בקבוצת הביקורת. בקרב ילדים בקבוצת ההתערבות חל שיפור גדול יותר משמעותית במדדי צפיפות העצם בעמוד השדרה. בבנות, השיפור השנתי הממוצע עמד על 0.01 גרם לסמ"ר; בבנים, השינוי עמד על 0.006 גרם לסמ"ר.
החוקרים כותבים כי בטווח הארוך, הגברת תוכניות הדרכה בנושא פעילות גופנית בבתי ספר, עשויה להשפיע לטובה בגיל מבוגר. לדבריהם, ניתן להתחיל בבטחה בהתערבויות אלו, והן עשויות להשפיע לטובה על השלד, בעיקר בכל הנוגע למניעת שברים בגיל מבוגר.
American Society for Bone and Mineral Research 2010 Annual Meeting
החדשה פורסמה באתר E-Med