מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא מילא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה והיה חבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשותפעילות אנטיכולינרגית של תרופות והסיכון לדמנציה

פעילות אנטיכולינרגית של תרופות והסיכון לדמנציה

שימוש כרוני בתרופות אנטיכולינרגיות אצל קשישים גורם לשינויים קוגנטיביים קצרי טווח אך גם מעלה את הסיכון לדמנציה


תרופות וקוגניציה
תרופות וקוגניציה

האם שימוש כרוני בתרופות עם פעילות אנטיכולינרגית מעלה את הסיכון להפרעות קוגנטיביות ובמיוחד לשכיחות מחלת האלצהיימר? האם מטופלים אשר מפסיקים את השימוש בתרופה הם עדיין באותה קבוצת סיכון כמו אלה הממשיכים ליטול אותם?

 

כדי לענות על השאלות הללו ועוד רבות אחרות בוצע מחקר שכלל קשישים החיים בקהילה בני 65 שנים ומעלה. מתוך 9077 נחקרים ראשוניים איסוף הנתונים התבצע מ-6912  נחקרים ללא הפרעות קוגנטיביות ברקע. בדיקת הנחקרים נעשתה בתחילת המחקר; שנתיים ו-4 שנים לאחר מכן. בדיקת הסטטוס הקוגנטיבי שלהם נעשתה על סמך מבחנים רבים; ביניהם גם MMSE (Mini Mental State Examination).

 

מתוך 6912 משתתפים 86.4% לא דיווחו על שימוש כלשהו בתרופות אנטיכולינרגיות במהלך הניסוי; 2.5% דיווחו על השימוש רק בתחילת הניסוי והפסיקו לאחר מכן (קבוצת ''לא משתמשים''); 4.6% דיווחו על שימוש בתרופה בתחילת הניסוי במהלך השנתיים הבאות (קבוצת ''משתמשים'').

 

נשים וגברים בקבוצת ''המשתמשים'' הראו ירידה קוגנטיבית ניכרת יותר לעומת קבוצת ''לא משתמשים''. מסקנת החוקרים היא כי שימוש ממושך בתרופות עם פעילות אנטיכולינרגית מעלה סיכון לדמנציה או מחלת אלצהיימר.

 

נקודה למחשבה

 

על השימוש בתרופות אנטיכולינרגיות בקרב מטופלים קשישים דובר לא פעם והסיכון שכרוך בשימוש בתרופות אלה ידוע לעוסקים בתחום הרפואה. תרופות אנטיכולינרגיות גורמות לא רק לדליריום והפרעות קוגנטיביות זמניות אלא משפיעות גם מערכת השתן והמעיים. יש לעבור בקפידה על רשימת התרופות אותן נוטל המטופל שישוב מולנו לפני קביעת אבחנה של דמנציה או אלצהיימר.

 

Arch Intern Med. 2009 Jul 27;169(14):1317-24

 

תרגום ועריכה: אנה רייזמן