סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
פסח: מתכונים כשרים לסוכרתיים
דגים, סלט קישואים, לפתן ואפילו עוגה – 5 מתכונים כשרים לפסח לחולי סוכרת
מארחים סוכרתיים בפסח? באמצעות דיאטניות בכירות של שירותי בריאות כללית, ריכזנו חמישה מתכונים כשרים לפסח המתאימים לסוכרתיים.
דניס דל שומן
מנות: 4
קלוריות למנה: כ-180
חומרים:
4 פרוסות פילה דניס (אפשר להחליף בדג נסיכת הנילוס) במשקל של כ-100 גרם לפרוסה
2 לימונים בינוניים חצויים
8 שיני שום פרוסות
4 ענפי טימין
כף עלי רוזמרין
מלח
פלפל
חצי כוס יין לבן
2 כפות שמן זית
אופן ההכנה:
את פרוסות הדניס מסדרים בתבנית אפייה
חורצים בכל פרוסה שני חריצים בכדי שהטעמים יחלחלו פנימה
מתבלים את הדגים עם כל החומרים - מעל הדגים ובתוכם
אופים כ-6 דקות ב-200 מעלות
מורידים את החום לכ-180 מעלות וממשיכים לאפות כ-12 דקות נוספות
*ורד לוין
פילה דג בגבינה ויין
מנות: 5
קלוריות במנה: כ-170 קלוריות
חומרים:
500 גרם פילה דג טרי מכל דג שאוהבים. המתכון מתאים במיוחד לדגי בס, מושט וסול
2 עגבניות בינוניות
מלפפון כבוש
תפוח עץ בינוני
בצל גדול
35 זיתים
100 גרם גבינה צהובה מגורדת
מלח ופלפל שחור
לימון
אופן ההכנה:
פורסים את הבצל הקלוף לטבעות
את העגבניות ותפוחי העץ חותכים לקוביות
את הזיתים פורסים לפרוסות דקות (ניתן לקנות זיתים פרוסים)
את המלפפון הכבוש פורסים לעיגולים
מבשלים את הבצל במעט מים ואז מוסיפים את קוביות העגבנייה ומבשלים עד שמסמיך
מוסיפים קוביות של תפוחי עץ ומבשלים עוד מספר דקות
טועמים ומתבלים במלח ופלפל גרוס טרי. במידת הצורך ניתן להוסיף מעט מים
מוזגים מחצית מהרוטב שנוצר על תבנית חסינת אש ומסדרים את הדגים בתבנית
על הדגים מסדרים מלפפון כבוש ואת הזיתים ומוזגים מעל את יתרת הרוטב
מפזרים מעל הכל את הגבינה
אופים בתנור שחומם לחום של 180 מעלות, מכוסה בנייר אלומיניום, כחצי שעה
מסירים את האלומיניום וממשיכים לאפות עוד 10 דקות
להגיש עם פלח לימון טרי
ניתן להגיש חם או קר
*מריאנה אורבך
סלט קישואים ושמיר
מנות: 6
קלוריות במנה: 32
חומרים:
חצי ק"ג קישואים (אין צורך לקלף)
כף שמן זית
כף שטוחה של קמח מצה
שני חופני שמיר
2 כפות חומץ בן יין לבן
ממתיק מלאכותי המקביל ל-2 כפות סוכר
אופן ההכנה:
שוטפים את הקישואים ומגרדים על פומפייה גסה או במעבד מזון
מאדים אותם קלות בשמן, מפזרים את קמח המצה ומשחימים קלות
מכסים במים (עד כיסוי התערובת) ומבשלים מספר דקות עד שמתרככים
מתבלים בשמיר קצוץ, חומץ, מלח וממתיק מלאכותי. אפשר להוסיף מספר טיפות לימון
להגיש קר. ניתן להכין מספר ימים לפני ההגשה.
*מריאנה אורבך
לפתן
מנות: 20 כוסות גדולות
קלוריות במנה: כ-40
חומרים:
½ ק"ג פירות טריים - רצוי תפוחי עץ
20 שזיפים טריים או מיובשים
2 כפות צימוקים (כ30 גרם)
3 ליטר מים
10 יחידות ממתיק מלאכותי (רצוי דיאטיפ, סוכרלוז או מתוק וקל – לא על בסיס אספרטיים)
2 כפות מיץ מלימון טבעי
אופציונאלי: שקית אבקת ג'לי דל סוכר
אופן ההכנה:
חותכים את הפירות לפרוסות ומוציאים את החרצנים
מרתיחים בסיר את כל החומרים
מוסיפים את הממתיק
מבשלים כשעה על אש קטנה
ניתן להוסיף לאחר הבישול שקית אבקת ג'לי דל סוכר (מוסיף כ-5 קלוריות וכגרם פחמימות למנה)
מצננים ומגישים
*ורד לוין
עוגת מצות
מנות: 12 יחידות
קלוריות במנה: 100
חומרים:
3 מצות
50 גרם מרגרינה רכה (להוציא מהמקרר כחצי שעה לפני ההכנה)
3/4 כוס חלב דל שומן
1/2 כוס מים
2 כפות קורנפלור
2 כפות קקאו (איכותי וטרי)
1 כפית קפה נמס
1 כפית תמצית רום
1/2 כפית תמצית וניל
10 שקיות ממתקי מלאכותי
1 קליפה מגוררת של תפוז
אופן ההכנה:
מחממים את החלב בסיר עד רתיחה
ממיסים את הקקאו, הקורנפלור והקפה עם חצי כוס מים ומערבבים עד קבלת עיסה חלקה
מוסיפים את העיסה לחלב הרותח תוך כדי בחישה וממשיכים לבחוש עד שמסמיך במקצת
מקררים מעט את התערובת (שתיוותר חמימה)
בקערה קטנה מוסיפים את המרגרינה עם התמציות והממתיק המלאכותי
מוסיפים את עיסת הקקאו בעודה חמימה מעט ומקציפים
מכניסים למקרר למשך שעה
לאחר שעה, מוציאים מהמקרר ומקציפים שוב עד שמתקבל קרם אוורירי מאוד
מניחים במגש שטוח 1/2 מצה, מורחים עליה את הקרם
מניחים עוד חצי מצה מעל וחוזר על הפעולה עד שגומרים את כל 6 החצאים
מורחים גם את השכבה העליונה ומקשטים בקליפות התפוז המגוררות
מותירים את העוגה שנוצרה לנוח כשעה-שעתיים
חותכים ל-12 מנות
רצוי להשהות במקרר מספר שעות עד להגשה
*מריאנה אורבך
*מריאנה אורבך היא מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה של שירותי בריאות כללית במחוז דן – פ"ת
*ורד לוין היא סגנית מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה של שירותי בריאות כללית במחוז חיפה
nomi1
רעיון טוב ואולי גם המתכונים אבל.... למה לציין רק קלוריות. כמתכונים המיועדים לסוכרתיים יש לציין כמות פחממות. אחרת כמו כל מתכון מכל אתר יחייב חישוב פחממות