מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

כליות ודיאליזה

מנהלי קהילה

פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
ד
ד"ר פזית בקרמן
מנהלת המכון הנפרולוגי בשיבא. סיימה התמחות ברפואה פנימית בהדסה עין כרם והתמחות-על בנפרולוגיה בשיבא. השתלמה שלוש שנים באוניברסיטת פנסילבניה, ארה"ב במחקר בסיסי של מחלות כליה ופרסמה מאמרים בנושא. בעלת ניסיון קליני מגוון בקרב מטופלי דיאליזה, מטופלי אי ספיקת כליות חריפה וכרונית ומחלות כליה שונות. עוסקת גם במחקר קליני ובסיסי במכון הנפרולוגי בשיבא.

מובילי קהילה

מחוברת פז מושקוביץ
מחוברת פז מושקוביץ
נעים מאד, פז - מובילת קהילת כליות ודיאליזה. ראשית מוזמנים לתכנית הרדיו שלי "הרוקנרול של החיים" בעמוד "מחוברת פז מושקוביץ" ובערוץ היוטיוב. כל שאלה שתירצו לשאול אותי אני כאן עבורכם. במקצועי אני מאמנת בכירה, מרצה ויוצרת, כותבת הרצאות השראה לאנשים והרצאות עסקיות. אני מחוברת לדיאליזה מזה 30 וחצי שנים, 3 השתלות כליה שנכשלו ומאה ניתוחים. דרך סיפורי האישי רב התהפוכות, אני מציעה לכם כלים שיאפשרו לכל אחד להתחבר לחיים שלו, ולהתגבר על קשיים בתחום האישי ובתחום הקריירה והעסקים, ובוודאי שבתחום התמודדותכם עם עולם הכליות. הוצאתי לאור את הספרים: "מחוברת - צופן ליזה" ו"השמיים הם לא הגבול" ומעבירה מופע-הרצאה "מחוברת" שמעניק פרספקטיבה וכלים לחיים. יש לי ולבעלי מקס 11 ילדים כלבתולים שהם אהבה ללא תנאי. מומלץ בחום גם לבריאות שלנו הנפשית והפיסית :) ולמי ששואל אז אסור לי ללדת ילדים, כאן עבורכם תמיד לכל שאלה ושיתוף! לחיזוק מוטיבציה והשראה תוכלו לצפות בקטעים נבחרים מתכנית הרדיו בלינק הבא: https://www.youtube.com/playlist?list=PL1QPzpvna7OzfBMpmM9pKwBM8r1sQyGUY
כמוניכליות ודיאליזהחדשותפסוריאזיס קשורה לסיכון מוגבר למחלות כליה

פסוריאזיס קשורה לסיכון מוגבר למחלות כליה

מחקר: לאנשים עם פסוריאזיס סיכון מוגבר לדלקת כליות ולמחלת כליות כרונית, במיוחד כשמחלת העור קשה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מחלת העור פסוריאזיס קשורה לסיכון מוגבר להתפתחות מחלת כליות כרונית והתפתחות דלקת כליות גלומרולרית (בפקעיות הכליה). פסוריאזיס קשה ומחלה המערבת גם דלקת מפרקים קשורות לסיכון גבוה במיוחד למחלות כליה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת British Journal of Dermatology.

 

פסוריאזיס (ספחת) הינה מחלת עור דלקתית כרונית, ממנה סובלים כ-2% מהישראלים. תאי העור של חולה פסוריאזיס מתחלקים בקצב מהיר במיוחד וכתוצאה מכך מופיעים נגעים על פני העור – לרוב נגעים אדומים המכוסים בקשקשת לבנה וגסה. 

 

במרבית המקרים הביטוי הראשוני של המחלה הינו בעור, אולם לאורך השנים הצטברו עדויות לכך שפסוריאזיס איננה מוגבלת לעור בלבד. התפיסה הנוכחית גורסת כי מדובר במחלה דלקתית סיסטמית הפוגעת במגוון מערכות ומלווה בתחלואה חוץ עורית משמעותית. בין המחלות החוץ עוריות הקשורות לפסוריאזיס נמנות בעיקר: דלקת מפרקים (בכ-20% מהסובלים מפסוריאזיס), מחלות דלקתיות של המעי (קרוהן וקוליטיס כיבית), מחלות ממאירות - בעיקר לימפומות וגידולי עור שאינם מלנומה, לחץ דם גבוה, מחלות לב ושבץ.

 

המחקר החדש, שנערך על ידי חוקרים מהאוניברסיטה הלאומית של טיוואן, בחן את הקשר בין מחלת העור הדלקתית למחלות כליה. הוא כלל 4,344 נבדקים עם פסוריאזיס וכ-13,000 נבדקים ללא פסוריאזיס שהיוו קבוצת ביקורת. הנבדקים היו במעקב במשך תקופה של 5 שנים.

 

לאחר שלקחו בחשבון בניתוח הנתונים גורמים אחרים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות כמו גורמי סיכון למחלות כליה, החוקרים מצאו כי פסוריאזיס קשורה לסיכון גבוה ב-50% לדלקת כליות גלומרולרית וסיכון גבוה ב-28% לכל מחלת כליות כרונית - חלק ממנו מוסבר על ידי הסיכון המוגבר לדלקת כליות.

 

ככל שמחלת העור הדלקתית הייתה חמורה יותר, כך עלה הסיכון למחלת כליות. הסיכון למחלת כליות כרונית היה גבוה במיוחד בחולי פסוריאזיס שסבלו גם מדלקת מפרקים ועמד בחולים אלה על 62% יותר בהשוואה לנבדקים ללא פסוריאזיס, בעוד שבקרב חולי פסוריאזיס ללא דלקת מפרקים הסיכון היה גבוה ב-26% בהשוואה לנבדקים ללא פסוריאזיס.

 

החוקרים גם בחנו השפעות של שימוש בתרופות בקרב חולי פסוריאזיס על הסיכון להתפתחות מחלות כליה, ומצאו כי הקשר החזק ביותר בין שימוש בתרופות להתפתחות מחלות כליה היה עם תרופות נוגדות דלקת ללא סטרואידים (NSAIDs) - בחולי פסוריאזיס שנטלו תרופות ממשפחה זו היה סיכון גבוה ב-69% להתפתחות של מחלת כליות כרונית.

 

המחקר החדש מחזק ממצאי מחקר שפורסם בשנת 2013 בכתב העת BMJ, שמצא כי לאנשים עם פסוריאזיס בינוני עד חמור סיכון מוגבר לפתח מחלת כליה כרונית. באנשים עם פסוריאזיס חמור מחלות כליה היו שכיחות כמעט פי שניים והשכיחות של כשל כלייתי הדורש דיאליזה הייתה גבוהה פי יותר מארבע.

 

 

British Journal of Dermatology DOI: 10.1111/bjd.13599