פסוריאזיס
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
פסוריאזיס ודלקת מפרקים פסוריאטית מעלות סיכון לסוכרת
מחקר חדש: המחלות פסוריאזיס ודלקת מפרקים פסוריאטית קשורות לסיכון מוגבר להתפתחות של סוכרת סוג 2 ומחלות לב וכלי דם
פסוריאזיס (ספחת) הינה מחלת עור דלקתית כרונית נפוצה. שיעור ניכר מהסובלים מפסוריאזיס יפתחו דלקת מפרקים פסוריאטית – מחלה כרונית בה מערכת החיסון של הגוף תוקפת את המפרקים בתהליך דלקתי.
לאורך השנים הצטברו עוד ועוד הוכחות לכך שפסוריאזיס אינה מוגבלת לעור בלבד וכיום התפיסה היא שפסוריאזיס עורית משמעותית מהווה מחלה דלקתית סיסטמית הפוגעת במגוון מערכות ומלווה בתחלואה חוץ עורית - לרבות סוכרת ומחלות לב. גם דלקת מפרקים פסוריאטית נקשרה לסיכון מוגבר למחלות נוספות – ובעיקר למחלות לב וכלי דם.
כעת מתווספות עדויות חדשות לפיהן פסוריאזיס ודלקת מפרקים פסוריאטית קשורות לסוכרת ומחלות לב. במסגרת המחקר שפורסם בכתב העת Rheumatology חוקרים מאוניברסיטת באת' בבריטניה ומוסדות נוספים ביקשו להעריך את הסיכון לסוכרת ומחלות לב בקרב אנשים עם דלקת מפרקים פסוריאטית בהשוואה לאנשים עם פסוריאזיס בלבד ולאוכלוסייה הכללית.
לשם כך הם נעזרו במחקר מעקב ענק קודם ומבין נבדקיו איתרו 6,783 בוגרים עם אבחנה חדשה של דלקת מפרקים פסוריאטית. כל נבדק עם דלקת מפרקים פסוריאטית הושווה לארבעה נבדקים אחרים הדומים לו במאפיינים כגון גיל ומין – סך הכל 27,132 בוגרים עם פסוריאזיס אך ללא דלקת מפרקים פסוריאטית או מחלות מפרקים דלקתיות אחרות ו-27,132 אנשים ללא פסוריאזיס או מחלת מפרקים דלקתית.
לאחר שנלקחו בחשבון גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, נמצא כי שיעור הסובלים מסוכרת היה גבוה יותר בקרב אנשים עם דלקת מפרקים פסוריאטית בהשוואה לאנשים ללא מחלת עור ומפרקים (40% יותר) ובהשוואה לאנשים עם פסוריאזיס (53% יותר).
עוד נמצא כי לאנשים עם דלקת מפרקים פסוריאטית סיכון גבוה ב-29% למחלות לב וכלי דם באופן כללי ובפרט - סיכון גבוה ב-27% למחלת לב איסכמית ועלייה של 40% בסיכון למחלת כלי דם היקפית, בהשוואה לאנשים ללא פסוריאזיס או מחלת מפרקים. עם זאת לא זוהתה עלייה בסיכון למחלות לב וכלי דם באנשים עם דלקת מפרקים פסוריאטית בהשוואה לאנשים עם פסוריאזיס ללא מחלת מפרקים.
החוקרים מסכמים שהתפתחות סוכרת סוג 2 נפוצה יותר באנשים עם דלקת מפרקים פסוריאטית בהשוואה לאנשים עם פסוריאזיס ולאוכלוסייה הכללית. לעומת זאת, אנשים שמתמודדים עם פסוריאזיס ודלקת מפרקים אינם בסיכון גבוה יותר למחלות לב מאשר אנשים שמתמודדים עם פסוריאזיס בלבד.
לטפל במחלה הדלקתית ובגורמי הסיכון
החוקרים מוסיפים כי ממצאי המחקר תומכים בהנחיות הקליניות הקיימות, לפיהן בכדי להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם במטופלים עם דלקת מפרקים פסוריאטית, חשוב לטפל במחלה הדלקתית וכן לבדוק גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם ולטפל בהם כבר בשלב מוקדם של המחלה.
למחקר מספר מגבלות, לרבות זמן מעקב לא מספק וחוסר מידע על חומרת המחלות ועל הטיפול שמקבלים הנבדקים. עם זאת, הוא מצטרף למחקרים רבים שקשרו בין פסוריאזיס ודלקת מפרקים פסוריאטית למחלות נוספות.
בנובמבר האחרון פורסמו בכתב העת Journal of the American Academy of Dermatology ממצאי מחקר שהשווה 8,124 מבוגרים עם פסוריאזיס ל-76,599 מבוגרים ללא פסוריאזיס, לפיהם פסוריאזיס מעלה סיכון לסוכרת סוג 2 – והסיכון עולה ככל שהמחלה חמורה יותר.
במחקר שפורסם שנה לפני כן בכתב העת JAMA Dermatology, ונערך בקרב 33,588 תאומים בגילי 20 עד 71, לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות נמצא כי הסיכון של סוכרתי לסבול גם מפסוריאזיס היה גבוה ב-53% בהשוואה לאדם שאינו סוכרתי.
במחקר שנסמך על 4,614,807 נבדקים, ופורסם באוגוסט 2013 בכתב העת Diabetes Care, נמצא כי הסיכון לפתח סוכרת גבוה ב-49% בקרב מטופלים עם פסוריאזיס בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, וגדול פי 2.13 בקרב מטופלים עם פסוריאזיס בינוני עד קשה.
סקירת מחקרים שפורסמה בשנת 2012 בכתב העת Archives of Dermatology שהתבססה על נתונים מ-27 מחקרים שכללו יחד 314,000 אנשים עם פסוריאזיס ו-3.7 מיליון אנשים ללא המחלה, העלתה כי הסיכון להתפתחות של סוכרת בקרב חולי פסוריאזיס גבוה ב-27% בהשוואה לכלל האוכלוסייה. באלה עם מחלת עור חמורה הסיכון לסוכרת היה כמעט כפול.
ניתוח נתונים מ-11 מחקרים שממצאיו פורסמו בשנת 2016 בכתב העת Arthritis Care & Research העלה כי דלקת מפרקים פסוריאטית קשורה לסיכון גבוה ב-43% למחלות לב. כשנבחנו אירועי ומחלות הלב השונים לבדם, כולם נמצאו קשורים לדלקת מפרקים פסוריאטית. לדוגמה, נמצא כי לאנשים עם דלקת מפרקים פסוריאטית סיכון גבוה ב-68% להתקף לב, ב-22% למחלות כלי דם במוח וב-31% לאי ספיקת לב.
מחקר שפורסם בשנת 2014 בכתב העת Annals of the Rheumatic Diseases, מצא כי באנשים עם פסוריאזיס שסבלו ממחלה חמורה (אלה שנרשמו להם תרופות סיסטמיות או ביולוגיות) הסיכון לאירוע לב משמעותי כמו התקף לב היה גבוה ב-42% בהשוואה ליתר האוכלוסייה. באנשים עם פסוריאזיס שלא נרשם להם טיפול סיסטמי או ביולוגי ולכן כנראה סבלו ממחלה קלה יותר, הסיכון למחלות לב וכלי דם היה גבוה ב-8% בהשוואה ליתר האוכלוסייה.
Rheumatology, key286, https://doi.org/10.1093/rheumatology/key286