מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

פסוריאזיס

מנהלי קהילה

ד
ד"ר זיאד חמאיסי
ד"ר חמאיסי זיאד הינו מומחה לרפואת עור ומין. את לימודי הרפואה סיים באוניברסיטת הטכניון והתמחה במחלקת עור בבית החולים רמב"ם. כיום, ד"ר חמאיסי הינו רופא בכיר ומנהל מרפאת הלייזר במחלקת העור של בית החולים רמב"ם. עוסק במחקר ומרצה בפקולטה לרפואה בטכניון. תחומי עניין: טיפולי לייזר, הידראדיניטיס ספוראטיבא, פטרת העור, טיפולים ביולוגים בפסוריאזיס, ביטויים עוריים במחלות דלקתיים של המעי, מחלות עור ילדים וטיפול בנגעים וסקולרים בילדים חברות בארגונים מקצועיים: איגוד הסתדרות הרופאים האיגוד הישראלי לרפואת עור ומין האיגוד האירופי למחלות עור ומין האקדמיה האמריקאית למחלות עור ומין
פרופ׳ לב פבלובסקי
פרופ׳ לב פבלובסקי
תחום מומחיות: עור ומין תפקידים ומינויים: מנהל מרפאות עור, המחלקה לעור ולמין, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין לימודים: אוניברסיטת בן גוריון בנגב מקום התמחות: המחלקה לעור ולמין, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין השתלמויות: פוטותרפיה ופסוריאזיס בית חולים מאונט סיני ניו יורק חברויות באיגודים וארגונים מקצועיים: האיגוד הישראלי לרפואת עור ומין שטחי התעניינות מיוחדים: פסוריאזיס, פוטותרפיה, טיפולים אימונוביולוגים, סטרס נפשי עיסוק במחקר: פסוריאזיס, טיפולים אימונוביולוגים, פוטותרפיה, מחלות דלקתיות של העור.
יונה מנטקה קציר
יונה מנטקה קציר
יו"ר אגודת הפסוריאזיס הישראלית.
ד
ד"ר חגית מץ
ד"ר חגית מץ הינה מומחית למחלות עור ומין. את לימודי הרפואה סיימה באוניברסיטת תל-אביב והתמחתה בבי"ח איכילוב. כיום ד"ר חגית מץ הינה רופאה  בכירה בבי"ח איכילוב אחראית שרות פוטותרפיה .  מנהלת רפואית של פוטותרפיה בבי"ח אסותא , עוסקת במחקר קליני. תחומי עניין  עיקריים : מחלת הפסוריאזיס על כל  היבטיה ,  פוטותרפיה ,  מחלות דלקתיות . חברה בהסתדרות הרופאים בישראל, חברה באגוד הישראלי לרפואת עור ומין , חברה באקדמיה האמריקאית לרופאי עור,.חברה בארגון הנשים הדרמטולוגי העולמי.

מובילי קהילה

כמוניפסוריאזיסמדריכיםפסוריאזיס בקרקפת – כל הפרטים

פסוריאזיס בקרקפת – כל הפרטים

השכיחות, התסמינים והטיפולים: כל המידע העדכני על פסוריאזיס של הקרקפת


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

פסוריאזיס של הקרקפת (Scalp Psoriasis) היא מחלה המתבטאת בנגעים עוריים שמאפיינים את מחלת הפסוריאזיס המתפתחים בקרקפת הראש, מתחת לשיער ועל העורף. בקרב הסובלים מהמחלה, עור הקרקפת עלול להכיל נגעים יבשים-חלקים או מחוספסים וכן נגעים מקובעים או מתקלפים.

 

השכיחות של פסוריאזיס בקרקפת 

 

שכיחות מחלת הפסוריאזיס בקרב האוכלוסייה נעה בין אחוז אחד לשלושה אחוז. לפי אומדנים אפידמיולוגיים, קרקפת היא אחד האזורים המרכזיים בהם מתפתחים נגעים עוריים בקרב חולי פסוריאזיס. לפחות מחצית מהמאובחנים עם פסוריאזיס סובלים מהמחלה גם בקרקפת. כמו כן, ההערכות כי 40% מהסובלים מפסוריאזיס של הקרקפת מתמודדים גם עם פסוריאזיס של הציפורניים וכי 25% סובלים במקביל גם מפסוריאזיס בפנים.

 

לפי הערכות קבוצת המחקר לפסוריאזיס של הקרקפת באסיה, כפי שדווחו בפברואר 2014 בכתב העת Journal of Dermatological Treatment, מקרב 0.3% מתושבי אסיה הסובלים מפסוריאזיס, ל-75% עד 90% יש נגעים בקרקפת, שיכולים לפגוע באיכות החיים.

 

תסמינים של פסוריאזיס בקרקפת 

 

התסמינים המאפיינים פסוריאזיס של הקרקפת הם נגעים עוריים אדומים ונגעים דמויי קשקשים עם קרום, המתקלפים באופן נרחב בקרקפת, המתחילים לרוב באזור העורף או ברקמת הראש בסמוך לגבות או באזור החיבור שבין המצח לשיער. ברוב המקרים הקשקשת מתפשטת לאזור שמאחורי האוזניים.

 

נגעי הפסוריאזיס מלווים לרוב בתחושות כאב, צריבה וגרד, וכן יש להם השפעה על דימוי הגוף בהיותם פוגעים במראה האסתטי של הפנים והראש.

 

צורת הנגעים בפסוריאזיס של הקרקפת מאפשרת לרוב לרופאי עור לבצע אבחנה מבדלת בין מחלה זו לבין סבוריאה דרמטיטיס (דלקת עור חלבית) של הקרקפת. אמנם לשתי האבחנות הטיפולים דומים, אך התגובה לטיפולים לרוב טובה יותר בקרב המאובחנים עם סבוריאה דרמטיטיס בהשוואה למאובחנים עם פסוריאזיס. עור קרקפת אדמומי יכוסה בקרב חולי פסוריאזיס לרוב בפתיתים וקשקשת כסופה, ואילו בקרב חולי סבוריאה דרמטיטיס יכוסה בקשקשת שומנית בגווני לבן-צהוב.

 

מחקר שנערך בדרום קוריאה בקרב 80 אנשים עם פסוריאזיס של הקרקפת העריך את תסמיני המחלה על פי מדד לחומרת המחלה הקרוי PSSI המבוסס על תסמינים קליניים. במחקר שפורסם בדצמבר 2014 בכתב העת Annals of Dermatology התברר כי 80% מהחולים סובלים מתחושת עקצוץ תמידית הפוגעת באיכות החיים ברמות שונות. נמצא כי בבדיקה לצפיפות סיבים עצביים מתחת לשכבת האפידרמיס של העור, בדיקה אבחונית המבוצעת באמצעות ביופסיה, ככל שהבדיקה מצביעה על צפיפות גבוהה יותר – כך תסמיני העקצוץ עליהם מדווחים החולים חמורים יותר. 

 

תסמיני פסוריאזיס של הקרקפת עלולים להשפיע באופן משמעותי בהיבט הנפשי. סקר שנערך בקרב 1,023 חולי פסוריאזיס של הקרקפת בהולנד, שדווח עוד בשנת 1998 בכתב העת Dermatology, העלה כי 57% מהחולים מתלוננים על בעיות נפשיות וחברתיות בעקבות המחלה בשלבי חיים מסוימים.

 

תסמיני פסוריאזיס של הקרקפת לרוב מחמירים ונעלמים בתקופות שונות, ומתאפיינים בתקופות של התלקחות. מחקר מיוון שכלל 784 חולי פסוריאזיס, מרביתם עם פסוריאזיס של הקרקפת, וממצאיו פורסמו באביב 2010 בכתב העת European Journal of Dermatology, העלה כי המחלה מלווה לרוב בממוצע של 2.6 התלקחויות בשנה.

 

במחקר מיוון נמנה ממוצע של 2.4 ביקורים של חולה פסוריאזיס אצל רופאי עור בכל שנה. לפי המחקר ההולנדי, מטופל עם פסוריאזיס של הקרקפת מבקר בממוצע 5 פעמים בשנה אצל רופא עור. 

 

טיפול בפסוריאזיס של הקרקפת 

 

מבין הטיפולים התרופתיים לפסוריאזיס, אין טיפול ייעודי לפסוריאזיס של הקרקפת, גם לא מקרב הטיפולים הביולוגים החדשניים למחלה המיועדים לחולים עם נגעים מפושטים בעור ולא לנגעים ממוקדים בקרקפת בלבד. הטיפול התרופתי המותאם לחולים עם נגעים בקרקפת כולל לרוב שימוש בסטרואידים בזמן התלקחויות.

 

הטיפול בפסוריאזיס של הקרקפת מתמקד בעיקר בטיפול הקרוי 'קרטוליטי' – דהיינו טיפול המכוון להסרת שכבת העור החיצונית והקשקשת, וזאת באמצעות משחות טיפוליות או שמפו מיוחד (שמן רפואי עם מרכך), שאינם כלולים בסל הבריאות הציבורי.

 

בישראל משווקים בין השאר התכשירים אלפוסיל (Alphosyl) הרשום במשרד הבריאות כתכשיר רפואי ופסואיזי (PsoEasy) המכיל חומרים טבעיים. בנוסף מומלצות לחולים משחות רפואיות מקומיות כגון דייבונקס (Daivonex), דיתרנול (Dithranol) או אנתרלין (Anthralin), שמריחתן על העור מסייעת בהורדת הקשקשת.

 

בין החומרים הפעילים בתכשירים שנמצאו בעבודות כמשפרים את נגעי העור בקרב חולי פסוריאזיס של הקרקפת: חומצה סליצילית (salicylic acid) המופקת מהחומר סליצין, המצוי ברמות גבוהות בקליפת עץ הערבה, המשמשת לשיכוך כאבים ולריפוי מחלות עור נוספות כגון אקנה, יבלות וקשקשת, וכן זפת הפחם ובלעז קולטר (coal tar) - נוזל שחור המהווה תערובת שמכילה לרוב מעל ל-200 חומרים, ובייחוד תערובות פחמן, פנולים ותרכובות אורגניות טבעיות הטרוציקליות. בין השאר ניתן למצוא תכשירי שמפו זפת, המופק מפחם ומעצים נפוצים כמו עצי אורן, המסייע להפחתת הקשקשת והגירוי בעור הקרקפת.

 

מחקר בקרב 43 מומחים לרפואה בסקוטלנד אודות הטיפולים לפסוריאזיס של הקרקפת, שממצאיו דווחו בינואר 2011 בכתב העת Current Medical Research and Opinion, העלה כי תכשירים עם זפת פחם היו בשימוש הנרחב ביותר להקלה על תסמיני המחלה.

 

השימוש בשמפו ובמשחות טיפוליות לפסוריאזיס של הקרקפת דורש התמדה ומריחה עקבית תוך הפרדה זהירה של השיער לאורך הקצוות, באופן שיטתי, ובמטרה להגיע לכלל הנגעים שנוצרו על גבי עור הקרקפת. כמו כן, לחולים מומלץ על סירוק יומיומי של השיער, שימוש בתסרוקות המכסות את רוב הקרקפת בשיער כדי להסוות נגעים וכן שימוש בחולצות צבעוניות המסוות נשירת קשקשת.

 

איילין16
13/03/21 9:56

קראתי בעיון את הכתבה על פסוריאזיס בקרקפת ואני רק רוצה לציין שכמו שכתבתם שאין בעצם תרופה או טיפול ספציפי למחלה הזאת, אבל אחותי שסובלת מתסמיני המחלה בקרקפת מצאה פיתרון שהעביר לה לתקופה ארוכה את הסמפטומים של המחלה והשאיר לה קרקפת נקייה לחלוטין, נושמת ולא מגרדת. התכשיר של פסואיזי (PsoEasy) כמו שציינתם בכתבה. עוזר כמו קסם והוא טבעי !! מדוע רופאי העור לא ממליצים על זה?

שירה135
12/12/23 12:08

היי, את מתכוונת לתכשיר הימני או השמאלי?

Attached Picture
adina
03/05/16 16:16

שיפרתי  במידה רבה  את המצב של הקרקפת עם "קרם" שרקחתי  לבד : SALIKREN  TOPISALEN  בכמויות שוות , AFLUMICIN מעט עם דילול של כמה טיפות שמן זית . כרגיל ,המלצה כללית להוריד את הסטרסס . בהצלחה 

red12
20/12/15 11:00

כמי שסבל מעבר מהקרקפת גם מסרק פוטותרפיה עוזר

אמנם לוקח זמן ביחס לשאר חלקי הגוף הנגועים

אבל משפר מאוד את המצב

שיר18
28/07/15 16:17

שלום קהילת כמוני,

באמת פסוריאזיס בקרקפת נחשב מהמציקים ביותר שאין לו הרבה טיפולים. עם זאת כן קיימים מוצרים ייעודיים לטיפול בקרקפת ביניהם פסו- סילק שממש עוזר ועזר לאנשים סביבי. זאת מסכה לשיער שיש בה גם את החומצה הסליצילית שמוזכרת פה והכל ממקור טבעי בלי סטרוואידים. הבעיה- לא נמצא עדיין בחנויות. אני קיבלתי המלצה מהרופא שלי. ממליצה לחפש באינטרנט.