כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
פלפל אדום חריף וכאב
וגם טוב להרזיה
קפסאיצין - החומר הפעיל בפלפל חריף יכול לגרום גירוי אך גם להפחית תחושת כאב. בעזרתו הראו חוקרים מניו-יורק את פעילות מנגנון קולטני הכאב ואת דרך ההסתגלות לגרוי הכאב.
יכולת ההסתגלות של רצפטורים חושיים מאפשרת להם להתאים את הרגישות שלהם לגירויים השונים. יכולת זו נחקרה רבות במערכות של חוש הריח, הראייה והשמיעה אך עוד לא נבדקה ברצפטורים האחראים על הכאב. המחקר הנוכחי עם הקפסאיצין הראה כי לאחר גירוי ממושך והזרמה של סידן לתעלת הקולטן שלו, נראתה ירידה משמעותית ברגישות ובהענות לגירויים. מנגנון ההסתגלות של הקולטן הקשור לכאב הוא המאפשר לנו להסתגל לכאב, ואחרי זמן לא להרגיש אותו כל כך חזק.
PLoS Biol, 2009, 7(2), e1000046
ועוד מחקר המראה איך קפסאיצין מקל על כאב נוירופתי.
Cochrane Database of Systematic Reviews Reviews, Issue 4, 2009
מתוך לימוד הקשר בין הקפסאיצין והכאב, מצאו חוקרים מטקסס גם בגופנו, תרכובת דומה לקפסאיצין - OLAMs במוקד הכאב. בניסוי ראשוני בעכברים הם בלמו את היווצרות החומר וכך חסמו את רגישות הכאב של העכברים. עכשו מנסים למצוא תרופה שתעשה את זה.
J Clin Invest. in press, April 26, 2010
ומעניין שהפלפל גם מקדם הרזיה,
פרופ' הבר, מומחה בחקר השמנה מקליפורניה הראה עוד תכונה מעניינת לקפסאיצין, נגזרת שלה (DCT) הכפילה את הוצאת האנרגיה כשניתנה ל- 17 מתנדבים בדיאטה, שעקבו אחרי מאזן האנרגיה שלהם.
מעניין אם תראה כזאת השפעה גם לאוכלים רגיל ללא הגבלת קלוריות.
Experimental Biology 2010 meeting in Anaheim, CA
אזהרה - שילוב קפסאיצין וקוקאין יכול לגרום למוות. זה נמצא בפלפל שבספריי נגד הפגנות...
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט