מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
פיתוח ישראלי: שתל תת-עורי לטיפול באי-ספיקת לב
בימים אלה מתחיל ניסוי קליני הבוחן שתל תת-עורי שמטפל באי-ספיקת לב באמצעות גירוי עצבי. רוצים לנסות?
לאחרונה אישר משרד הבריאות להתחיל בארץ מחקר קליני שיבדוק פיתוח ישראלי - שתל תת־עורי, האמור לטפל בסובלים מאי ספיקת לב דרך גישה חדשנית הפועלת על-ידי גירוי עצבי.
מערכת הקרדיופיט (CardioFit) שפותחה על-ידי חברת ביוקונטרול מדיקל הישראלית, הנה התקן גירוי חשמלי המושתל בחולי אי ספיקת לב, שתפקידו להשיב את האיזון במערכת העצבים האוטונומית, ובכך לשפר את תפקוד הלב.
מה עושה ההתקן?
"המוח עוזר לשלוט בתפקוד הלב דרך שתי מערכות. במצבי לחץ, המערכת הסימפתטית מפעילה את תגובת "הילחם או ברח", תוך הגברת קצב הלב ולחץ הדם. המערכת הפאראסימפטטית מתאפיינת בהשפעה מרגיעה על הלב, דרך אותות המועברים על-ידי עצב הוואגוס (העצב התועה). בדרך כלל קיים איזון בין שתי המערכות" מוסבר באתר החברה.
"עם זאת, במקרה של אי-ספיקת לב האיזון מופר. המערכת הסימפתטית נכנסת למצב של פעילות יתר, בעוד שהמערכת הפאראסימפטטית נכנסת לתת-פעילות. תרופות מסוימות לאי-ספיקת לב עוזרות "להאט" את המערכת הסימפתטית, אולם כיום אין טיפולים מוכחים שעוזרים "לתקן" את מצב תת-הפעילות של המערכת הפאראסימפטטית" .
המכשיר החדש יוצר גירוי מתמשך בעצב הוואגוס, מה שאמור להגביר את השפעתה של המערכת הפאראסימפטטית וכך להפחית את העומס על הלב, לשפר את תפקוד הלב ולמנוע תסמינים, ואולי גם לעצור את הידרדרות המחלה.
"ממש כמו בעת נהיגה ברכב, הקלת הלחץ על המאיץ (סימפתטית) תגרום להאטת הנסיעה, אולם לחיצה על דוושת הבלם (פאראסימפטטית) תפחית מהירות בתוך זמן קצר יותר ותוך שליטה משופרת" מוסבר באתר החברה.
"חוסר איזון בין פעילות שני מרכיבי מערכת העצבים היא תופעה ידועה בחולי אי ספיקת לב, ובאמצעות טיפול תרופתי ניתן כיום לטפל רק בצד אחד של הבעיה" אומר פרופסור אורי רוזנשיין, מנהל המחלקה הקרדיולוגית בבית החולים בני ציון – אחד המרכזים בהם יערך הניסוי. "הניסוי נועד להראות שהחזרת האיזון מביאה לשיפור מצב החולים. הצלחת המחקר תהווה מפתח להבנה איך לטפל ואיך למנוע את התקדמות המחלה".
מי מתאים לניסוי?
המערכת כבר אושרה למחקר בבני אדם בארה"ב ואירופה ולדברי החברה הניסוי המכונה INOVATE-HF, שנערך במאות חולים, כבר נמצא בשלבים מתקדמים. כעת כאמור, מגייסים נחקרים גם בישראל.
המשתתפים הפוטנציאליים הם חולים שאובחנו כסובלים מאי ספיקת לב בגלל תת-תפקוד של החדר השמאלי של הלב, הנוטלים תרופות מתאימות באופן סדיר ונמצאים ברמה תפקודית 3 על-פי קביעת הרופא.
איפה מתבצע הניסוי?
שלושה בתי חולים משתתפים במחקר הקליני: ברזילי באשקלון, בני ציון (רוטשילד) בחיפה וקפלן ברחובות. ליצירת קשר לחצו כאן.
על היתרונות והחסרונות של השתתפות בניסוי רפואי