נשימה
מנהלי קהילה
פיתוח חדש: חיסון נגד שפעת במדבקה
חוקרים פיתחו מדבקה שתוכל להחליף את זריקות החיסון נגד שפעת
לא אוהבים מחטים? חדשות טובות: חוקרים אמריקאים מפתחים מדבקות שיאפשרו מתן חיסונים ללא צורך בזריקות ויאפשרו התחסנות עצמית, ללא צורך בצוות רפואי. במחקר חדש שהתפרסם בכתב העת Nature Medicine, החוקרים דיווחו כי הצליחו לחסן עכברים נגד שפעת באמצעות מדבקות.
המדבקה מורכבת ממאה מחטים מיקרוסקופיות העשויות מחומר פלסטי. החומר החיסוני מוקפא, מיובש ומוחדר לתוך המחטים.
כאשר המדבקות מוצמדות לעור, המחטים משפשפות את שכבת העור החיצונית ומאפשרות להחדיר דרכה את תרכיב החיסון. בזמן שהמחטים מעבירות את החומר הן מתמוססות אל תוך העור. המחטים לא מגרות את קולטני הכאב שבעור ולכן אינן גורמות לכאב הכרוך בזריקה. מכיוון שהמחטים מתמוססות לתוך העור, לא נותרת פסולת רפואית וניתן פשוט להשליך את המדבקה לפח לאחר השימוש.
החוקרים דיווחו כי הצמדת המדבקות לגופם של עכברים למשך 15 דקות הצליחה להעביר דרך העור לפחות 80% מתרכיב החיסון שהכילה המדבקה. לדבריהם, המחקר מוכיח שהחיסון במדבקה יעיל לפחות באותה מידה נגד שפעת כמו חיסון הניתן בזריקה, וכפי הנראה יעיל אף יותר.
הם מצאו כי למדבקות יעילות גבוהה יותר בספיגת ריכוז גבוה של נוגדנים בגוף כעבור 14 יום ממתן החיסון בהשוואה לעכברים שחוסנו בזריקה רגילה. הסיבה היא שהחומר מוחדר לגוף דרך העור בו קיימים תאי חיסון רבים שמחפשים פולשים לגוף על מנת להגיב להם מיד.
בנוסף, העכברים שחוסנו באמצעות המדבקות וכעבור 90 יום נחשפו לשפעת, סילקו את הווירוס מהריאות בצורה יעילה הרבה יותר בהשוואה לעכברים שחוסנו בזריקה לשריר. החוקרים אומרים כי זה עשוי להוביל לשיעורים נמוכים יותר של תחלואה ותמותה משפעת לעומת חיסונים באמצעות זריקה.
יתרון נוסף של המדבקה הוא במניעת זיהומים המועברים במחטי זריקות כאשר מחסנים קבוצות אוכלוסייה גדולות, באזורים בעולם בהם יש מחסור במחטים תת עוריות ומתבצע שימוש חוזר במחטים. המדבקה גם מאפשרת למטופלים לחסן את עצמם, ללא צורך בצוות רפואי, מה שיכול לחסוך בעלויות באופן משמעותי.
החוקרים ימשיכו לבצע מחקרים נוספים בבעלי חיים בטרם יחלו ניסויים במדבקות בבני אדם
המדבקה היא פיתוח חדש בשורת פיתוחים הקשורים לחיסוני שפעת, חלקם כבר הפכו למוצרים. חיסון שפעת הניתן באמצעות תרסיס לאף כבר אושר לשימוש בישראל.
Nature Medicine, 2010; DOI: 10.1038/nm.2182
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה