אירוע מוחי
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
פירות הדר מגנים מפני שבץ
מחקר: צריכה קבועה של פירות הדר כמו תפוזים ואשכוליות מפחיתה את הסיכון לשבץ בנשים
לנשים שאוכלות פירות הדר באופן קבוע סיכון מופחת לשבץ שנגרם בשל חסימה של כלי דם. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Stroke.
החוקרים בחנו נתונים שנאספו במשך 14 שנים במסגרת סקר האחיות האמריקאי. הסקר כלל כמעט 70,000 נשים שדיווחו בפירוט רב על מה שאכלו כל 4 שנים. המטרה הייתה לבדוק את השפעות הפלבנואידים – רכיבים הקיימים בפירות וירקות וגם בשוקולד מריר ויין אדום – על הבריאות.
בעוד שצריכה כללית של פלבנואידים מכל 6 הסוגים הטיפוסיים בתזונה האמריקאית יחד לא נקשרה לסיכון מופחת לשבץ, צריכה של פלבנואידים מהסוג flavanones נקשרה לסיכון מופחת לשבץ איסכמי. לנשים ברבעון העליון של צריכת תפוזים ואשכוליות הסיכון לשבץ איסכמי היה נמוך ב- 19% בהשוואה לנשים ברבעון התחתון של צריכת פירות הדר.
החוקרים מסבירים כי פלבנואידים עשויים להגן מפני שבץ בכמה מנגנונים, בהם שיפור תפקוד כלי הדם והשפעה נוגדת דלקת.
מחקרים קודמים דווקא הצביעו על פירות אחרים כמגנים מפני שבץ. כך למשל בננות נקשרו להפחתת הסיכון לשבץ בגלל האשלגן שהן מכילות. מחקר אחר מצא כי פירות וירקות שבשרם לבן – כמו תפוחים או אגסים - עשויים להיות הטובים ביותר למניעת שבץ.
חשוב לזכור כי אשכוליות מעכבות את הפעילות של מערכת אנזימתית חשובה האחראית על המטבוליזם של תרופות רבות, בהן תרופות המיועדות למניעת התקפי לב ושבץ ותרופות להפחתת לחץ דם. לכן צריכה של אשכוליות עלולה להביא לתופעות לוואי קשות במטופלים בתרופות אלה.
כדאי גם לזכור כי את הפירות עדיף לאכול ולא לשתות כמיץ, המכיל כמות גדולה של סוכר וקלוריות.
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה