טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
פיילוט: שאלון אבחון להתקף טרשת נפוצה
מדובר במחקר פיילוט לשאלון אבחון להתקף טרשת נפוצה ומיפוי השיפור לאחר טיפול
85% מן האנשים עם טרשת נפוצה אובחנו עם מהלך התקפי-הפוגתי של המחלה. התקף טרשת נפוצה מוגדר כהופעה של סימפטומים חדשים או הופעתם מחדש של ישנים, אשר נמשכים למעלה מ- 24 שעות ואינם נגרמים בגלל חום או וירוס. התקף יכול להימשך זמן רב, לפעמים שבועות, לעיתים אף חודשים. אין דרך לנבא מתי או באיזו תדירות יבוא התקף, ואין ביכולת המדע לצפות כמה זמן יימשך או עד כמה חמורים יהיו הסימפטומים בעקבותיו.
בנוסף, לעיתים קשה לדעת האם מדובר בהתקף טרשת נפוצה או בשינויים טיבעיים של המחלה לפיה הסימפטומים "עולים ויורדים" בתקופות מסויימות. זהו אתגר העומד בפני אנשים עם טרשת נפוצה, ובמצבים מורכבים, גם בפני הנוירולוגים.
מחקר חדש שנערך ע"י אחיות בארה"ב ביקש לבנות שאלון אשר יעזור לאמוד ולהחליט, האם קיים התקף אמיתי והאם הטיפול בהתקף הביא להשפעה חיובית על המטופל.
פותחו שני שאלונים, כאשר הראשון ניתן למטופלים בעת הפנייה למרפאה והדיווח על התקף אפשרי. שאלון זה מכוון להערכת הסימפטומים, כיצד הדרך בה הם פוגעים בחיי היום-יום של המטופל והאם הטיפול שניתן להתקף האחרון היה יעיל דיו. מידע זה עוזר לצוות המטפל לבחור את הטיפול המתאים לסימפטומים המוצגים בפניו.
השאלות שהוצגו:
• מהם הסימפטומים החדשים או הסימפטומים שהרגשת כי מוחמרים?
• מתי החלו הסימפטומים הללו?
• עד כמה הסימפטומים הללו פוגעים בתפקודך בחיי היום-יום?
• מתי היה התקף טרשת נפוצה האחרון שלך?
• איזה טיפול קיבלת להתקף האחרון?
• בסיום הטיפול להתקף האחרון שלך, עד כמה הטיפול עזר לך לחזור למצבך הקודם? באיזו מידה הטיפול עזר להפחית את הסימפטומים שחשת?
• אילו תופעות לוואי חשת בעקבות הטיפול בהתקף טרשת נפוצה האחרון שלך?
את השאלון השני קיבלו המטופלים כחודש לאחר תחילת הטיפול בהתקף והוא בחן את יעילותו ותופעות הלוואי שעורר.
103 אנשים עם טרשת נפוצה מחמישה מרכזים ברחבי ארה"ב ענו על שאלונים אלו. הממצאים הראו כי הסימפטומים השכיחים ביותר בעת התקף הם תחושות של נימולים ועקצוצים שדווחו בקרב שני שלישים מן הנבדקים. עייפות וחולשת רגליים דווחו בקרב קצת למעלה ממחצית הנבדקים לכל סימפטום. צוות המחקר הציג דיאגרמה המתארת את שכיחות הסימפטומים בעת התקף.
כאשר נשאלו לגבי יעילות הטיפול בשיפור הסימפטומים, 50% ענו כי הטיפול עזר לשפר במידה משמעותית את הסימפטומים שחשו או שהעלימם לחלוטין, רק 6% מן הנשאלים טענו כי לא חשו כל שיפור ורק 3% טענו כי מצבם החמיר על אף הטיפול. שאר הנשאלים דיווחו על שיפור קטן או בינוני במצבם. רובם המוחלט של המטופלים דיווחו כי לאחר הטיפול חזרו לתפקוד מלא ללא קשיים בכלל או קשיים קלים בלבד, רק 16% מהנשאלים ציינו כי לאחר התקף הייתה פגיעה משמעותית ביכולתם לתפקד בחיי היום-יום.
באשר לתופעות הלוואי בעקבות הטיפול להתקף (לרוב טיפול בקורטיקוסטירואידים) השכיחה ביותר הייתה הפרעות בשינה שדווחה ע"י 45% מהנשאלים. שינויי מצב רוח דווחו בקרב שליש מן הנשאלים, השמנה והתגברות התיאבון דווחו ע"י קצת למעלה מרבע מהנשאלים.