מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותפחות רמות סוכר בדם לא תמיד בריא יותר לסוכרתי

פחות רמות סוכר בדם לא תמיד בריא יותר לסוכרתי

שעור התמותה היה הכי נמוך כשה- HbA1c היה גבוה (7.5) מהנורמלי


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

עוד מימצאים... ונראה שלהוריד בכח את רמות הסוכר לסוכרתיים זה לא תמיד טוב יותר לבריאותם. חוקרים מקרדיף עקבו אחרי 50000 חולי סוכרת 2 ומצאו כי רמות סוכר נמוכות היו קשורות עם שעור תמותה גבוה יותר מרמות סוכר גבוהות יותר.
החוקרים עקבו אחרי כ- 30000 חולי סוכרת שקיבלו טיפול תרופתי מוגבר עם שתי תרופות (מטפורמין וסולפונילאוראה) ואחרי כ- 20000 חולי סוכרת שקיבלו גם אינסולין.
רמות ה- HbA1c (מייצגות את ממוצע רמות הסוכר בדם בזמן האחרון) ורמות נורמליות הן מתחת ל- 6.


במעקב הזה ראו החוקרים כי שעור התמותה (מכלל הנסיבות) היה הכי נמוך כשה- HbA1c היה גבוה 7.5 ודווקא כשהיה נמוך וקרוב יותר לרמה אצל הבריא, 6.4%, היה שעור התמותה גבוה בכ- 50%.
ברמות HbA1c מאד גבוהות היה שעור התמותה גבוה בכמעט 80%.
האפקט היה בולט יותר בקבוצה שקיבלה אינסולין.
The Lancet, 2010, 375(9713), 481-489

 

ההודעה לעיתונות של החברה האנדוקרינית האמריקאית מציעה לא לקפוץ למסקנות בעקבות המאמר הזה ומציעה לרופא לדון בכל מקרה באופן עצמאי.

http://www.endo-society.org/advocacy/policy/upload/A1c-and-Survival-Lancet-final.pdf

 

זה לא הניסוי הראשון המצביע על כיוון זה. תוצאות דומות נמצאו גם כשנבדק הקשר בין רמת HbA1C לתחלואה ותמותה בקרב חולי סוכרת עם אי ספיקת לב. גם כאן שעור התמותה הנמוך היה ברמות HbA1C קצת מעל 7.
או במערך שהראה שבקרה גליצמית הדוקה אינה משפרת את בריאות חולי הסוכרת.
 

האם זה בגלל הדרכים שבהם הורידו את רמת ה- HbA1c ? או אולי זה כך בגלל שבמצב סוכרתי הגוף צריך רמות גבוהות קצת של סוכר לתפקודו?
  

 
דרך אגב, בסקר שנעשה בלונדון נמצא כי 74% מחולי הסוכרת לא מבינים את משמעות תוצאות בדיקת ה- HbA1C ולכן לא יכולים להשתמש במידע זה לניהול מחלתם.
 

 

 

תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט


ערב טוב
לאחרונה  הוצגו במקביל תוצאות של 3 מחקרי ענק שעסקו בשאלת חשיבות השגת איזון מקסימלי של גלוקוז במניעת סיבוכים של כלי הדם הגדולים :
ACCORD
(
Action to ControlCardiovascular Risk in Diabetes),
(
Action in Diabetes and Vascular Disease) ADVANCE
 ו-
TDAV (VA Diabetes Trial).. מסקנות שלושת המחקרים הגדולים והחשובים הללו הן ציון דרך, והן השפיעו רבות על אופן בו אנו חושבים ורואים את הטיפול בחולי סוכרת ..
בכל המחקרים הייתה המטרה להשוות את ההשפעה של איזון גלוקוז אינטנסיבי  של להגיע לרמות תקינות של סוכר בדם לעומת איזון סטנדרטי שאיננו מגיע בדרך כלל לרמות תקינות של סוכר על  סיבוכי הסוכרת. מטרה זו הושגה, ובסוף תקופת המחקר ערכי ההמוגלובין המסוכרר (
HbA1c) היו נמוכים ודומים בקבוצות הטיפול האינטנסיבי בשלושת המחקרים.
תוצאות המחקרים
התוצאה החשובה ביותר והמשותפת לשלושת המחקרים היא שבאף אחד מהם לא הוכח שאיזון מקסימלי לערכים תקינים  של ערכי הגלוקוז הוריד בצורה מובהקת תמותה כללית, תמותה מסיבות מחלות לב  או אוטמי שריר הלב שלא גרמו למות בכלל המשתתפים. יותר מכך, במחקר ה-
ACCORD נצפו אפילו שיעורים גבוהים יותר של תמותה כללית, תמותה מסיבות מחלות לב  ו אוטמי שריר הלב שלא גרמו למות  בקבוצה האינטנסיבית, לעומת קבוצת הטיפול הסטנדרטי. עובדה זו גרמה להפסקת המחקר לפני המועד הרשמי.
מה המסקנות האופרטיביות ממחקרים אלה ?
1. בחולים מבוגרים עם משך ארוך של סוכרת מסוג 2  עם שיעור גבוה של מחלת לב  ידועה, אין יתרון בהשגת איזון מקסימלי של ערכי הגלוקוז לשם הורדת הסיבוכים .
2. ערך המטרה של ההמוגלובין המסוכרר בחולים גבוה יותר מאשר בצעירים עם מספר שנים מועט של מחלת הסוכרת . 3
3. בחולים אלה נראה שהניסיון להשיג איזון גלוקוז מקסימלי כרוך אפילו בסיכון מוגבר, כנראה עקב הקשר שנמצא בין אירועים של היפוגליקמיה(רמה נמוכה של סוכר בדם)  למחלות לב וכלי דם קטלניות . לכן, יש לנסות למנוע ככל האפשר אירועים של היפוגליקמיה בחולים אלה. שיקול זה צריך להילקח בחשבון בבחירת התרופות.
4. בחולים ללא סיפור קודם של מחלת לב וכלי דם ידועה או עדות להסתיידות עורקים, עם משך קצר יחסית של סוכרת, נראה שיש ערך להשגת איזון מקסימלי של ערכי הגלוקוז לשם הורדת הסיבוכים.
5. במחקר ה-
ADVANCE כמו במחקר ה-UKPDS הראו קשר ברור בין השגת איזון גליקמי מקסימלי למניעת סיבוכים בכלי הדם הקטנים .
לכן ולאור האמור לעיל:
היעד באיזון הסוכרת , כלומר עד לאיזה המוגלובין מסוכרר לשאוף הינו אישי ויקבע ע"י הרופא המטפל. הרופא המטפל יתחשב בגיל החולה, משקלו, מצבהלב וכלי הדם, וכמה שנים סובל מסוכרת. לאחר מכן   ישקלל נתונים אלה ויקבע יעד אישי למטופל .
 
ברור?
 
 
בברכה מקרב לב, ד"ר יעקב פוגלמן