כמוני
פומלה ופומלית ובריאות: מה שחשוב לדעת
מניעת מחלות לב וסרטן, הפחתת דלקתיות וזיהומים ושיפור בבריאות הכבד, העיניים וגם מחלות נוירולוגיות – כל המעלות הבריאותיות של אכילת פומלה ופומלית
פומלה היא פרי ההדר הגדול ביותר ומכונה בלעז Citrus Maxima, ומוכרת בטעמה המתקתק-חמצמץ האופייני, ומתחרה לעתים באשכולית על מעמד פרי ההדר הבריא ביותר. הפומלה עשירה בסיבים תזונתיים, ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון שמספקים לה יתרונות בריאותיים בלתי מבוטלים. מחקרים מהשנים האחרונות מזהים בפומלה מעלות בין השאר בהורדת הסיכון למחלות לב וכלי דם, הפחתת משקל עודף ומניעת סרטן.
הפומלה משתייכת מבחינה בוטנית למשפחת הפיגמיים (Rutaceae), אליה משתייכים גם פירות הדר נוספים כגון תפוזים, לימונים ואשכוליות. לצד הפומלה ישנה פומלית – הכלאה שבין פומלה לאשכולית, שפותחה באוניברסיטת קליפורניה בארה"ב והפכה אף היא לפופולארית ברבות השנים.
הפומלה נפוצה בסתיו ובחורף בחנויות המזון ובשווקים, וניתן לאכול אותה, לסחוט ממנה מיצים ואף לשלב אותה בסלטים שונים – הן סלטים מלוחים והן סלטי פירות.
בדומה לאשכולית, מטופלים בתרופות ובכללם חולים כרוניים נדרשים לבדוק אם הם רשאים לאכול פומלה, שכן היא חוסמת אנזים שאחראי על פירוק של תרופות רבות בכבד, ואכילתה בשילוב תרופות אלה עלולה להוות שילוב מסוכן.
במדריך זה נפרט:
תכונות הפומלה וההבדלים בין פומלה לבנה ואדומה
נפרט על היתרונות הבריאותיים של הפומלה והפומלית:
ולבסוף, מי צריך להיזהר מאכילת פומלות?
הערכים התזונתיים של פומלה
פומלה היא פרי הדר שמוצלח להוסיף לתפריט בריאותי מאוזן, מאחר שהיא מכילה מרכיבים בריאים רבים, לצד תכולה נמוכה של קלוריות.
קלוריות: פומלה היא מהפירות הדלים בקלוריות. לפי נתוני משרד החקלאות האמריקאי (USDA), פומלה לבנה מכילה 38 קלוריות למאה גרם פרי, אם כי חשוב להכיר בכך שהפומלה היא פרי גדול, שגודלה מעל לחצי קילו, ופומלה שלמה מכילה למעשה כמות לא מבוטלת של כ-230 קלוריות. פומלית מכילה כמות קלוריות דומה לפומלה, אולם היא קטנה יותר בגודלה, ולכן בפומלית שלמה כמות קטנה יותר של כ-160 קלוריות.
פחמימות: במאה גרם פומלה כ-9.62 פחמימות. האינדקס הגליקמי של פומלה נחשב לנמוך – 42 יחידות, אם כי גבוה יותר מזה של אשכולית (25 יחידות), כלומר שהיא משפיעה באופן מתון על עלייה ברמות הסוכר בדם, וככלל מומלצת לסוכרתיים מאחר והיא עשירה בסיבים תזונתיים, ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון – וזאת כשהיא נאכלת טרייה ובמידה ומבלי לפזר סוכר מעליה.
חלבונים: פומלה איננה מהווה מקור טוב לחלבונים מן הצומח. במאה גרם פומלה 0.76 גרם חלבון בלבד – מעט יותר מאשכולית (0.5 גרם חלבון למאה גרם פרי).
שומנים: שומנים צמחיים מצויים בפומלה בכמות אפסית: 0.04 גרם שומנים במאה גרם פומלה – אף פחות מאשכולית (0.1 גרם שומנים למאה גרם).
סיבים תזונתיים: פומלה נודעת כאחת מפירות ההדר העשירים בסיבים תזונתיים בכמות של 1 גרם סיבים בכל מאה גרם פומלה, ולמעשה 6 גרם סיבים בפומלה שלמה – כרבע מהתצרוכת היומית המומלצת. תכולת הסיבים הגבוהה מאפשרת פירוק מתון ומדורג של הפחמימות-סוכרים בפומלה, בהשוואה למזונות הנמוכים בסיבים.
ויטמינים ומינרלים: בפומלה מעל ל-15 ויטמינים ומינרלים, ובין השאר היא מכילה ויטמין C בכמויות גבוהות ביותר של 61 מ"ג למאה גרם פרי – כמות המשתווה ל-81.3% מהתצרוכת היומית המומלצת לנשים (75 מ"ג ליום) ו-67.7% מהתצרוכת היומית המומלצת לגברים (90 מ"ג ליום), ופומלה שלמה יכולה לספק כמות ויטמין C המספיקה לארבעה ימים לגבר וקרוב לחמישה ימים לאישה.
בפומלה גם מינונים נמוכים של חומצה פולית, תיאמין (ויטמין B1), ניאצין (ויטמין B3) וריבופלבין (ויטמין B2), ויטמין D וויטמין E. סקירה מהודו שפורסמה ביולי 2024 בכתב העת Current Research in Nutrition and Food Science מצאה בפומלה גם כמות מכובדת של ויטמין A במינון של 20 עד 30 מ"ג למאה גרם, אם כי יש מדידות שלא זיהו ויטמין זה בפרי. ויטמין A נחשב למועיל בין השאר לבריאות העיניים.
בפומלה מצוי גם מינרל האשלגן בכמות מכובדת של 216 מ"ג למאה גרם פרי, כאשר פומלה שלמה מספקת כמחצית (50%) מתצרוכת האשלגן המומלצת לגבר ומעל לשליש (38%) מהתצרוכת המומלצת לאישה. בפומלה גם כמויות נמוכות של זרחן, מגנזיום, סידן, נתרן, ברזל ואבץ – בסדר יורד.
נוגדי חמצון: הפומלה עשירה במיוחד בנוגדי חמצון שמספקים לה יתרונות רפואיים רבים. ככלל, נוגדי חמצון מגנים על תאי הגוף מפני תהליכי חמצון שנגרמים על ידי הרדיקלים החופשיים ומתבטאים בהזדקנות התאים. נוגד החמצון המרכזי בפומלה הוא כמובן ויטמין C, ונוגדי חמצון נוספים הם פנולים מקבוצת הפלבנואידים. בפומלה אדומה גם כמות מכובדת של קרוטנואידים.
שני נוגדי החמצון המאפיינים פומלה וקיימים גם באשכולית, ואחראים לטעמן המר-מתקתק, קרויים נרינג'נין (Naringenin) ונרינג'ין (Naringin) המשתייכים לקבוצת הפלבנואידים, ואלו נקשרו במחקרים ליתרונות בריאותיים רבים, ובהם הורדת רמות הכולסטרול הרע LDL בדם ומניעת סרטן. נוגד חמצון נוסף המשתייך לקבוצת הפלבנואידים שמאפיין פירות הדר רבים, ובהם גם פומלות – הוא הספרידין (Hesperidin) אשר מדגים במחקרים בחיות מעבדה את יעילותו במניעת טרשת עורקים ומחלות לב.
פורנוקומרינים: בדומה לאשכולית, פומלה מכילה כימיקליים צמחיים המכונים 'פורנוקומרינים' (Furanocumarins), אשר מעכבים אנזים המסומן באותיות CYP3A4 שמצוי בכבד ובדפנות המעי הדק – אשר אחראי על פירוק וסילוק מהגוף של תרופות רבות מהגוף. מרכיבים אלה מצויים גם בפרי הטרי וגם במיץ סחוט.
טרפנים: פומלה מכילה גם טרפנים (Terpenes) – קבוצה של תרכובות אורגניות שמגנות על צמחים שונים מפני מזיקים, אשר בגוף האדם משפיעות ככל הנראה גם על קולטנים קנבינואידים – אותם קולטנים שמופעלים בתגובה לצריכה של קנאביס (מריחואנה). הטרפן הנפוץ בפומלה הוא לימונן (Limonene) אשר מצוי בין השאר גם בקליפה ומקנה לה ארומה ייחודית, ויש מחקרים שקושרים לו תכונות נוגדות דלקתיות.
תכונות הפומלה וההבדלים בין פומלה לבנה לאדומה
קטיף הפומלות בישראל נפרס על פני החודשים ספטמבר עד מאי, בדומה לאשכוליות. פירות שנקטפים בסוף העונה בעלי דרגת מיציות גבוהה יותר ורמת חומציות נמוכה יותר.
בישראל לא נעשה סקר עדכני לבחינת היקף צריכת הפומלות. לפי סקר הוצאות משקי בית של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לשנת 2019, משק בית בישראל מוציא בממוצע 230 ש"ח בשנה על רכישת פירות הדר. ההוצאה החודשית הממוצעת על פומלות נאמדת בפריסה שנתית ב-1.4 ש"ח בלבד למשפחה, ונמוכה משמעותית מההוצאה הממוצעת על תפוזים (6.5), לימונים (6.1) וקלמנטינות ומנדרינות (5.8), וגבוהה מההוצאה על אשכוליות (0.5).
בשווקים ניתן למצוא פומלה לבנה, שהיא הוותיקה יותר, ולצדה את הפומלה האדומה, אשר מחקרים מזהים בה כמות גבוהה יותר של חלק מהמרכיבים הבריאים של הפומלה.
הפומלה הלבנה והאדומה נבדלות ביניהן בעיקר בהרכב נוגדי החמצון שבפרי. לפי מחקר אמריקאי שפורסם במארס 2007 בכתב העת Journal of Agricultural and Food Chemistry נמצא כי תכולת הפנולים במיץ פומלה אדום עומדת על 8.26 מ"ג למיליליטר, וגבוהה באופן מובהק מתכולת הפנולים במיץ פומלה לבנה – 5.26 מ"ג למיליליטר. עם זאת, תכולת הפלבנואידים, המהווים את אחד מסוגי הפנולים, לא הייתה שונה באופן מובהק בשני הסוגים. גם תכולת נוגדי החמצון מקבוצת הקרוטנואידים הייתה גבוהה יותר פי חמש במיץ שהוכן מפומלה אדומה (1.73 מיקרוגרם למילילטר) בהשוואה למיץ מפומלה לבנה (0.34 מיקרוגרם למיליליטר) – כאשר מרכיב זה הוא אשר מקנה לפומלה האדומה את צבעה האדום, ואף מאפיין פירות וירקות כתומים כמו גזר ובטטה. במקומות מסוימים בעולם ניתן למצוא גם פומלות ורודות המכילות קרוטנואידים בכמות גבוהה יותר מהפומלה הלבנה.
במחקר מבנגלדש שבחן הרכב שמנים שמופקים מפומלה, נמצא כי כמות הלימונן בפומלה, המרכיב מקבוצת הטרפנים שמיוחסות לו תכונות נגד דלקתיות, גבוהה יותר בפומלה האדומה (73.2%) לעומת הלבנה (67.6%).
פומלה ורודה ואדומה – כמות נוגדי חמצון קרוטנואידים גבוהה עד פי 5 מאשר בפומלה לבנה (צילום: Shutterstock)
יתרונות בריאותיים של הפומלה
לפומלה יתרונות בריאותיים רבים המגובים במחקרים שהופיעו בספרות הרפואית, אם כי ברוב המקרים מדובר במחקרים מוגבלים במספר הנבדקים או שבוצעו בחיות מעבדה.
מניעת מחלות לב וכלי דם
פומלה נקשרה במחקרים ספורים לירידה בסיכון למחלות לב וכלי דם. חוקרים מיפן דיווחו בשנת 2017 בכתב העת Journal of Epidemiology כי בהתבסס על מעקב אחר 10,623 נבדקים שנערך בשנות התשעים, צריכה יומיומית של פירות הדר ובהן פומלות מלווה בירידה של 43% בנטייה להתפתחות מחלות לב וכלי דם אצל גברים ובירידה של 49% בקרב נשים.
השפעות אלה מיוחסות בין השאר לתכולה נדיבה של ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון בפרי. חוקרים מתאילנד מצאו בינואר 2013 כי בחולדות תמצית של פומלה הובילה להשפעות שמנעו תהליכים חמצוניים ונזקים לתאי הלב. חוקרים מסין דיווחו בדצמבר 2021 בכתב העת Pharmaceutical Biology כי בהתבסס על מחקר בחולדות, התגלה כי תמצית שמן המופק מקליפות הפומלה תורמת לבלימת תהליך של שבץ מוחי איסכמי.
השפעות הפומלה על ירידה בתחלואה קרדיו וסקולארית – מקורן בעיקר בהשפעותיה על הורדת רמות הכולסטרול הרע LDL בדם. חוקרים ישראלים מבית הספר לרוקחות של האוניברסיטה העברית ובית החולים הדסה דיווחו באוגוסט 2004 בכתב העת Journal of Agricultural and Food Chemistry כי מצאו השפעה של מיץ המכיל פומלות שגודלו בישראל על הפחתת רמות השומנים בדם, כולל הפחתה של עד 16.1% ברמות סך הכולסטרול בדם, הפחתה של עד 21% ברמות הכולסטרול הרע LDL בדם, והפחתה של עד 24.7% ברמות הטריגליצרידים בדם. חוקרים מווייטנאם, אוסטרליה וארה"ב דיווחו ביוני 2024 כי מצאו בעכברים עם השמנה כי לתמציות פומלה יש השפעות מטיבות על הורדת כולסטרול והפחתת הנטייה לעודפי שומנים בדם – היפרליפידמיה.
מחקרים מזהים בפומלה תכונות הנוגדות גורמי סיכון נוספים למחלות לב. כך, למשל, יש עבודות שמזהות השפעות של פומלה בהפחתת לחץ הדם. חוקרים ישראלים מהמרכז הרפואי קפלן דיווחו באוקטובר 2005 בכתב העת American Journal of Hypertension, כי מחקר בקרב 12 נבדקים הצליח להדגים כיצד מיץ פומלית מפחית את רמות לחץ הדם הסיסטולי, כשההנחה כי מקור ההשפעה בתכולת נוגד החמצון נרינגין בפרי. החוקרים קוראים לבחון להמליץ על אכילת פומלית או שתיית מיץ פומלית לאנשים שאובחנו זה עתה גם יתר לחץ דם בדרגה ראשונה.
הורדת משקל עודף
בדומה לאשכולית שמשפיעה על הפחתת השומן העודף בגוף, כפי שמתבטא בין השאר בדיאטות אשכוליות הידועות לשמצה – מחקרים בחיות רומזים להשפעה דומה גם של הפומלה. בעולם הקדום יש עדויות כי קליפות פומלה שימשו למטרות הרזיה.
מחקר מסין שפורסם בדצמבר 2023 בכתב העת Food Chemistry: X מצא כי אכילת סיבים תזונתיים שהופקו מקליפות פומלה הובילה בעכברים למניעת צבירה של משקל עודף והשמנה בטנית, וכן השפיעה על הרכב חיידקי המעי – המיקרוביום באופן שתרם למניעת השמנה.
מחקר נוסף מסין שבוצע בעכברים ופורסם באוקטובר 2013 בכתב העת PLOS ONE, מצא כי עכברים שניזונו מדיאטה עתירה בשומנים לא פיתחו נזקים מטבוליים בחילוף החומרים הודות לאכילת קליפות פומלה.
מניעה וטיפול בסוכרת
פומלה תורמת גם לבריאותם של סוכרתיים – בין השאר גם על רקע תרומתה להפחתת משקל עודף, על רקע הקשר ההדוק שבין סוכרת להשמנה.
מספר מחקרים בחיות מעבדה מדגימים את השפעת הפומלה על ירידה בסיכון לסוכרת. חוקרים מסין דיווחו ביולי 2023 בכתב העת International Journal of Biological Macromolecules כי תמציות שהופקו מקליפת פומלות הן בעלות השפעות נוגדות סוכרת ומובילות בעכברים לירידה ברמות הסוכר בדם, וזאת תוך השפעתם על הרכב החיידקים המאכלסים את המעי – המיקרוביום. המחקר מדגים את הקשר שבין סוכרת למיקרוביום, אשר מתבטא לאחרונה בפיתוח דיאטות שמשפיעות על הרכב חיידקי המעי במטרה להפחית את הסיכון לסוכרת.
מחקרים מדגימים גם השפעות נוגדות סוכרת של נוגדי חמצון פוליפנולים המצויים בפירות הדר. חוקרים מתאילנד תיארו ביוני 2013 השפעות מגנות של תמציות פומלה מפני עלייה ברמות הסוכר בדם, באופן שעשוי לתרום לשיפור האיזון של סוכרתיים ולמניעת סיבוכי סוכרת.
מניעת סרטן
ככל פירות ההדר, גם לפומלה מיוחסות תכונות נוגדות סרטן הנצפות במרכיביה השונים. לגבי הפרי עצמו, בינואר 2022 דיווחו חוקרים מדרום קוריאה בכתב העת Journal of Functional Foods כי באי ג'ג'ו הגדול במדינה פומלה שימשה שנים כתרופת סבתא, ובמחקר מעבדתי הם תיארו כי הפרי הצליח לבלום חלוקה של תאי סרטן המעי הגס ולמעשה לבלום את התפשטות המחלה.
חוקרים מאינדונזיה דיווחו בשנת 2020 כי מצאו בפומלה אדמדמה תכונות שבולמות התפתחות של גידולי סרטן השד, לטענתם ככל הנראה על רקע תכולה גבוהה של נוגד חמצון מסוג ליקופן מקבוצת הקרוטנואידים. חוקרים מאיטליה דיווחו ביולי 2017 בכתב העת Frontiers in Pharmacology על השפעות נוגדת סרטן של מיצי פירות נהדר, וספציפית מיץ פומלה.
חוקרים מאוסטרליה דיווחו במאי 2020 בכתב העת Current Developments in Nutrition כי בקליפות פירות הדר צבורות תכונות נוגדות סרטן שמקורן בנוגדי חמצון, שמדגימות במעבדה יכולות לבלימת התקדמות של גידולים סרטניים והתפתחות גרורות. מחקרים זיהו בקליפות פומלה גם תכונות שבולמות התפתחות כלי דם שמזינים גידולים סרטניים, באופן דומה להשפעה של חלק מהתרופות הביולוגיות לסרטן.
מעלות נגד סרטן מתועדות גם בעלי פומלה. חוקרים מהודו תארו באפריל 2011 במחקר בעכברים תכונות מונעות סרטן גם בתמציות שהופקו מעלי פומלה.
חוקרים מטאיוואן דיווחו באוקטובר 2021 בכתב העת Plants כי במחקר מעבדה גם תמציות של נוגדי חמצון קרוטנואידים שהופקו מעלי פומלה הציגו תכונות נוגדות פעילות ממארת בתאי סרטן העור מסוג מלנומה.
יש לציין כי מספר מחקרים בעבר קשרו בין אכילת אשכוליות לעלייה בסיכון לסרטן השד, ולמרות שבשנים האחרונות המחקרים בנושא לא מזהים סיכון שכזה, יש רופאים שעדיין ממליצים למאובחנות עם סרטן השד להימנע מאכילת אשכוליות וכן מאכילת פומלות – שמיוחסים להם מרכיבים תזונתיים דומים לאלו שבאשכולית.
שיפור מערכת העיכול
בפומלה כמות גבוהה של סיבים תזונתיים – כ-6 גרם במנה אחת, שמספקת כרבע מהתצרוכת היומית המומלצת של סיבים אשר מניעים תהליכי עיכול מזונות בגוף האדם ומונעים עצירות.
מחקרים משתמשים בסיבים תזונתיים שמוצו מפומלה כדי לשפר את הרכב חיידקי המעי – המיקרוביום, באופן שתורם לשיפור תפקוד מערכת העיכול.
בגלל שפומלה מכילה מים בשיעור גבוה מהפרי – היא מהווה פתרון מושלם למניעת התייבשות. מים מהווים למעשה רוב המשקל של פומלה – כ-89.1% מסך משקל הפרי, אפילו יותר מאשכולית (88%) ותפוזים (86.7%).
הפחתת דלקתיות ומחלות זיהומיות
מאחר ופומלות נחשבות לעשירות במיוחד בוויטמין C ובנוגדי חמצון נוספים – מחקרים רבים זיהו בהן תכונות נוגדות תהליכים דלקתיים הבאים לידי ביטוי במחלות דלקתיות כרוניות לצד מחלות זיהומיות.
כך, חוקרים מסין דיווחו בדצמבר 2021 בכתב העת Pharmaceutical Biology כי תמצית שמן שהופקה מקליפות פומלה הציגה בחולדות שגודלו במודל של דום לב תכונות נוגדות פעילות דלקתית, בין השאר של החלבון-ציטוקין TNF אלפא, המשמש כיעד לחלק מהתרופות הביולוגיות שפותחו כנגד מחלות כרוניות דלקתיות.
בפברואר 2022 הדגימו חוקרים מסין ותאילנד כי מצאו בפומלה תכולה גבוהה של נוגדי חמצון פלבנואידים מסוג נרינג'ין שביכולתם לדכא פעילות של חלבונים-ציטוקינים דלקתיים מסוג COX-2, iNOS ואינטרלוקינים 1 בטא ו-6.
חוקרים מסין דיווחו במאי 2016 כי הצליחו לזהות במחקר בחיות מעבדה כי לנוגד החמצון נרינג'ין המצוי בפומלה ובאשכולית יש תכונות המגנות מפני פעילות דלקתית שמתבטאת במחלה הכרונית מסוג דלקת חוליות מקשחת.
באפריל 2014 דיווחו חוקרים מהפיליפינים בכתב העת Food and Nutrition Sciences כי זיהו בתמציות שהופקו מפומלה תכונות נוגדות זיהומים במערכת העיכול בחיידקי אי קולי וסלמונלה.
חוקרים מברזיל הדגימו בדצמבר 2022 בכתב העת Food Bioscience כיצד שמנים שהופקו מפירות הדר, בין השאר גם מקליפות פומלה, היו בעלי תכונות נוגדות זיהומים אשר עשויות גם לסייע במאבק בהתפשטות נגיף הקורונה.
מניעת מחלות עיניים
מחקרים הדגימו כי מיץ פומלה אדומה מכיל הרכב קרוטנואידים שתורם לשיפור בריאות העיניים. כך, בין השאר, מחקר מסין שפורסם בינואר 2014 מצא כי בפומלה אדומה מצויים לוטאין וזאקסנטין – נוגדי חמצון קרוטנואידים המצויים בתוסף תזונה המומלץ למאובחנים עם ניוון מקולרי גילי למניעת התקדמות המחלה, וזאת לצד קרוטנואידים נוספים שהוכחו ביעילותם כנגד פעילות דלקתית בעיניים כמו ליקופן ובטא קרוטן. במחקר נמצא כי תהליך כימי להוצאת הטעם המר של מיץ פומלה היה מלווה בירידה משמעותית בריכוז הקרוטנואידים, ובכך בפגיעה בתרומתם לחיזוק בריאות העיניים.
בנובמבר 2024 דיווחו חוקרים מתאילנד בכתב העת Heliyon כי הם מפתחים תוסף תזונה המכיל נוגדי חמצון מסוג לוטאין ונרנג'ין שמקורם בתמצית של פרי הפומלה, במטרה שישמש למניעת מחלות עיניים.
מניעת מחלות כליה וכבד
פומלה הדגימה במחקרים בעיקר בבעלי חיים את השפעתה המיטיבה גם על תפקוד הכבד והכליות. בפברואר 2018 דיווחו חוקרים מברזיל כי זיהו בתמציות שהופקו מעלי פומלה תכונות המגנות על פעילותם של תאי כבד מפני פתולוגיות.
חוקרים מסין דיווחו בפברואר 2023 בכתב העת Frontiers in Marine Science כי מצאו שתמצית שהופקה מפרי הפומלה סייעה להפחתת הצטברות שומנים בכבד. מחקר בחולדות מברזיל שפורסם בפברואר 2018 זיהה תכונות דומות של תמצית מעלי עץ הפומלה בהפחתת כבד שומני.
לא קיימים די מחקרים שקושרים בין אכילת פומלה לבריאות הכליות באופן ישיר, אך בעקיפין יש מחקרים שמזהים את תרומתם של סיבים תזונתיים במניעת מחלת כליה כרונית, כאשר אלו מצויים בשפע בפומלה.
שיפור מחלות נוירולוגיות
מספר עדויות ממחקרים בחיות מרמזים על יתרונות הפומלה בדיכוי מחלות נוירולוגיות שמלוות בפגיעה במערכת העצבים. חוקרים מהודו דיווחו בדצמבר 2016 כי מצאו תמצית שהופקה מעלי עץ הפומלה הצליחה לדכא התקפים אפילפטיים בעכברים, כאשר ככל שאלו נחשפו לכמות גבוהה יותר מהתמצית – כך השיפור היה גדול יותר. גם מרכיבים בפירות הדר נוספים זוהו במחקרים כמקור לתמציות שמועילות נגד אפילפסיה, למשל קליפות מנדרינות.
באוקטובר 2017 הדגימו חוקרים מהודו כי מיץ פומלה בין השפעותיו החיוביות גם משפר את רגישות הגוף למוליך העצבי דופמין, אשר מועיל בין השאר למאובחנים עם פרקינסון.
במחקר מעבדה שפורסם בשנת 2016 דיווחו חוקרים מהודו כי זיהו בקליפות מיובשות של פומלה נוגדי חמצון שמעודדים תהליכים ביולוגיים הנוגדים את מחלת האלצהיימר.
שיפור מצב הרוח
מספר עבודות מציגות ראיות ממחקרים בחיות על השפעות של פומלה שנוגדות מצבים פסיכיאטריים מורכבים. מחקר בעכברים שפורסם בסתיו 2011 על ידי חוקרים מהודו זיהה בתמצית שהופקה מעלי עץ הפומלה תכונות נוגדות דיכאון – תוך השפעה על עלייה ברמות המוליך העצבי נוראפינפרין במוח.
חוקרים מבנגלדש דיווחו בפברואר 2023 בכתב העת Clinical Phytoscience כי תמצית שהופקה מזרעי פומלה הציגה בעכברים תכונות נוגדות חרדה, וזאת לצד השפעה משככת כאבים ומפחיתה דלקתיות. המחקר הדגים את ההשפעה באמצעות מבדק מסוג hole-board שמדגים בעכברים חרדה ותגובות ללחץ. נמצא כי חשיפה לתמצית זרעי הפומלה הובילה לשיפור תפקודם של העכברים במבדק זה.
שיפור מבנה העור
יש עבודות בעיקר בחיות שמזהות בפומלה גם יתרונות לשיפור מבנה העור, ויש קרמים שונים לעור המכילים תמציות שהופקו מפומלות. יש המציגים כיצד נוגדי חמצון המצויים בפומלות משפיעים למניעת הזדקנות העור (אנטי אייג'ינג). כך, חוקרים מסין דיווחו בינואר 2019 בכתב העת Molecules על תמצית שמן שהופק מקליפות פומלה והציג תכונות נוגדות פעילות ממארת בתאי עור לצד הפחתה של יצור המלנין בעור באופן שתורם למניעת כתמי שמש ושינויים בצבע העור.
יש מחקרים שרומזים גם להשפעה מטיבה של תמציות פומלה כנגד השפעות של קרינה מייננת מהשמש בקרני UVA ו-UVB על תאי העור.
מרכיבים תזונתיים בפומלה תורמים בהיבט של בריאות העור, ובין השאר – ויטמין C המצוי בפומלה בשפע שהוכח כנוגד חמצון שמונע תהליכי דלקתיות והזדקנות של העור ומגן מפני נזקים עוריים מהשמש.
יש לציין כי מחקרים בשנים האחרונות קושרים בין צריכה גבוהה מדי של פירות הדר לבין עלייה בסיכון לסרטן העור, אולם קשר זה עדיין נבדק בקהילה המדעית, ועד כה יוחס באופן ספציפי לפומלות.
מי צריך להיזהר מאכילת פומלה?
לצד יתרונותיה הבריאותיים, לפומלה מיוחסים גם סיכונים פוטנציאליים שכדאי להכיר – ובעיקר השפעותיה בשילוב עם תרופות מסוימות והסיכון לשחיקת שיניים.
שילובים בעייתיים עם תרופות
לחולים כרוניים מומלץ להימנע או להיוועץ לפני אכילת פומלה ואשכולית במהלך טיפול בתרופות שונות על רקע שילובים תרופתיים שעשויים להיות מסוכנים. הסיבה לכך היא שפירות הדר אלה מכילים 'פורנוקומרינים' שמשפיעים בגוף על דיכוי האנזים P450 – אנזים המצוי בכבד שמשתתף בתהליכי פירוק של תרופות רבות.
אכילת פומלה בשילוב עם נטילת תרופות המפורקות על ידי האנזים מעכבת או מונעת את פירוקן ומובילה למעשה למינון יתר ברמות התרופות בדם ולעלייה בסיכון להתפתחות תופעות לוואי וסיבוכים, כמו גם בסיכון לפגיעה ביעילות הטיפול התרופתי.
מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) מתריע כיום באופן רשמי מפני נטילה משולבת של תרופות מסוימות ומיץ אשכוליות, פומלה וכן חושחש (תפוז מר) ותפוזינה (הכלאה בין תפוז וקלמנטינה) – מחשש להצטברות מינון יתר תרופתי וריבוי תופעות לוואי וסיבוכים.
בין התרופות העיקריות שנקשרו לשילובים בעייתיים אלה עם נכללות תרופות שמדכאות את המערכת החיסונית – כמו התרופות האימונוסופרסנטיות שניתנות למושתלי איברים ותרופות כימותרפיות לטיפול בסרטן; בנזודיאזפינים המשמשים נגד הפרעות חרדה והפרעות שינה; רבות מהתרופות להורדת לחץ דם מקבוצת 'חוסמי תעלות סידן' המשמשות גם לטיפול במחלות לב שונות; התרופה אינדינאביר המשמשת לטיפול בנשאי HIV, התרופה קרמבזפין המשמשת בין השאר לטיפול באפילפסיה, בתסמונת העצב המשולש ובהפרעה פסיכיאטרית דו קוטבית; וחלק מהסטטינים המשמשים להורדת כולסטרול רע בדם.
מספר מחקרים הדגימו השפעות אלה גם בפומלות. כך, למשל, חוקרים מיפן דיווחו באפריל 2003 בכתב העת Transplantation כי מצאו כיצד אכילת פומלה בשילוב עם נטילת התרופה טקרולימוס הניתנת למושתלי איברים הובילה לעלייה ברמות התרופה בדם בקרב מושתלי כליה מעבר לרמה הנדרשת עקב השפעה של הפומלה בעיכוב פירוק התרופה בכבד.
אכילת פומלה בשילוב התרופות הבעייתיות צריכה להיעשות לאחר היוועצות עם הרופא/ הרוקח.
שחיקת שיניים
פירות הדר, ובכללם פומלות, עשירים בסוכרים וחומצות וחושפים את השיניים לסיכון גבוה לשחיקה – תהליך הדרגתי שמלווה בהמסה של שכבת האמייל המגנה על השן על ידי חומצות שמרככות את האמייל, לעתים באופן בלתי הפיך. המרכיב שמסכן בשחיקת שיניים בפירות הדר הוא בעיקר 'חומצה ציטרית'.
שחיקת שיניים מובילה לשיניים צהובות ועם הזמן עלולים להתפתח שברים בשיניים. ניתן לצמצם את הנזק על ידי אכילת פירות הדר ושתיית מיצי פירות תוך צמצום המגע עם השיניים; צחצוח מרובה של שיניים עם מקדם שחיקה נמוך; ושימוש בשטיפות פה המכילות פלואוריד.
אכילת גבינות בשילוב עם פומלה מנטרלת את רמת החומציות של הפה, ומגבירה את ייצור הרוק, ובכך מסייעת אף היא למניעת התופעה.
אכילת הפומלה בשילוב גבינות מנטרלת את השפעות החומציות על שחיקת שיניים (צילום: Shutterstock)
אבנים בכליות
קיים צבר של מחקרים שמצביעים על השפעות של פירות הדר שונים על אבנים בכליות ובדרכי השתן, אם כי עיקר הסיכון מיוחס לאשכוליות ותפוזים ופחות לפומלות. יתרה מכך, באוקטובר 2022 דיווחו חוקרים מהודו כי מצאו בפרי הפומלה תכונות שמעודדות פירוק של אבנים בכליות.
עדכון אחרון: ינואר 2025