מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אוסטאופורוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 )  הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
כמוניאוסטאופורוזיסחדשותפגיעה בעצם בספורטאיות מתבגרות

פגיעה בעצם בספורטאיות מתבגרות

לספורטאיות בגיל ההתבגרות ללא וסת יש צפיפות עצם נמוכה יותר ופגיעה במבנה המיקרוסקופי של העצם


לספורטאיות מתבגרות ללא וסת סיכון מוגבר לשברים (צילום: Shutterstock)
לספורטאיות מתבגרות ללא וסת סיכון מוגבר לשברים (צילום: Shutterstock)

 

לספורטאיות בגיל ההתבגרות שלא מקבלות וסת יש סיכון מוגבר לשברים. חוקרים מבית החולים הכללי במסצ'וסטס ומאוניברסיטת הרווארד בדקו את צפיפות העצם ואת המבנה המיקרוסקופי של העצם בספורטאיות צעירות ומצאו שבספורטאיות ללא מחזור חודשי צפיפות העצם נמוכה יותר ויש פגיעה במבנה המיקרוסקופי של העצם, בהשוואה לספורטאיות עם וסת ולצעירות שאינן ספורטאיות.

 

ידוע כי צפיפות העצם נמוכה יותר בקרב ספורטאיות בגיל ההתבגרות שלא מקבלות וסת, מה שמעלה את הסיכון לשברים. מבנה מיקרוסקופי לא תקין של העצם מהווה בפני עצמו גורם סיכון לשברים, אך עד כה מבנה העצם לא נבדק בספורטאיות צעירות.

 

במחקר החדש שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism החוקרים בדקו 50 נשים בגילאי 15-21, מתוכן 16 ספורטאיות ללא וסת, 18 ספורטאיות עם וסת ו- 16 נשים נוספות שלא עסקו בספורט. לא היה הבדל בין הקבוצות בגיל, במשקל הגוף וברמות הוויטמין D.

 

בדיקות הדמיה הראו שצפיפות העצם הייתה נמוכה יותר בספורטאיות צעירות ללא מחזור. בנוסף, מבנה העצמות נושאות המשקל היה טוב יותר בספורטאיות עם מחזור, בעוד שלספורטאיות ללא מחזור היו עצמות דקות יותר והעצם הספוגית הייתה אצלן דלילה יותר.

 

החוקרים מסכמים ואומרים כי בנוסף לירידה בצפיפות העצם, בנשים צעירות ללא מחזור העוסקות בספורט אינטנסיבי יש גם פגיעה במבנה הפנימי של העצם, העלולה להעמידן בסיכון מוגבר לשברים בתקופה החשובה של גדילה וצבירת מסת העצם.

 

 

J Clin Endocrinol Metab. 2011 Oct;96(10):3123-33