טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
פגיעה בבריאות העצמות בטרשת נפוצה
מחקר חדש מראה שצפיפות עצם נמוכה ואוסטיאופורוזיס שכיחים כבר בשלבים הראשונים של טרשת נפוצה.
"ידענו שאנשים עם טרשת נפוצה נמצאים בסיכון גבוה לצפיפות עצם נמוכה ולשבירה של העצמות, אך לא ידענו שהתופעה מתרחשת כה במהירות, מיד לאחר פריצתה של הטרשת הנפוצה" אומרת החוקרת ד"ר סטיין מריט מואן מבית החולים האוניברסיטאי אוסלו.
המחקר שפורסם בכתב העת המדעי Neurology בחן 99 אנשים שאובחנו לאחרונה עם טרשת נפוצה והשווה את צפיפות העצם שלהם ל- 159 אנשים בריאים עם מאפיינים דומים.
התוצאות הראו ש- 50.5% מן האנשים עם טרשת נפוצה אובחנו עם אוסטיאופורוזיס או אוסטאופניה, לעומת 37% בלבד בקרב קבוצת הביקורת ללא המחלה.
אוסטיאופורוזיס היא מחלה בה צפיפות נמוכה של העצם גורמת לעצמות להיות חלשות יותר ושבירות יותר. אוסטאופניה משמעותה פגיעה בצפיפות העצם פחות חמורה מהמתרחש באוסטיאופורוזיס, אבל מצביעה על סיכון גבוה לאוסטיאופורוזיס בהמשך.
החוקרים מצביעים על המחסור בוויטמין D כגורם משותף הן להתפרצות הטרשת הנפוצה - באמצעות השפעה על המערכת החיסונית והן לאוסטיאופורוזיס - באמצעות השפעה על יכולת ספיגת הסידן.
מעבר לפגיעה המוקדמת, עם פריצת המחלה כפי שזוהתה לראשונה במחקר הנוכחי, מזהירים החוקרים מפני גורמי סיכון נוספים שיכולים להביא להתפתחות והחמרה של הפגיעה בצפיפות העצם: פגיעה בניידות או הפסקה של פעילות גופנית, תופעות לוואי של תרופות, חשיפה מועטה מידי לשמש, תזונה לא נכונה ופגיעה בעצמות כתוצאה מהפעילות הדלקתית המתרחשת במחלה.
עורכי המחקר קוראים לנוירולוגים המטפלים באנשים עם טרשת נפוצה, לעקוב אחר צפיפות העצם ולתת המלצות לתזונה, לתת תוספי ויטמין D וסידן, לעודד פעילות גופנית לחיזוק העצם ולשקול התערבות תרופתית במידת הצורך.