אירוע מוחי
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
עשרה גורמי סיכון לשבץ
מחקר חדש: עשרה גורמי סיכון אחראיים ל- 90% ממקרי השבץ בעולם
חוקרים מצאו כי קיימים עשרה גורמים הקשורים לסגנון חיים או מצבים רפואיים שונים, המהווים יחד את הסיבה ל- 90% ממקרי השבץ ברחבי העולם.
שבץ הוא סיבת המוות השנייה בדירוג סיבות המוות ברחבי העולם, והוא הגורם העיקרי לנכויות לא מולדות במבוגרים במרבית האזורים בעולם. בישראל, השבץ מהווה את סיבת המוות השלישית, לאחר סרטן ומחלות לב. מחלות כלי דם במוח, מהוות 6%-7% מכלל הפטירות בישראל, ועל פי הערכות יש בשנה כ- 15,000 מקרי שבץ במדינה.
המחקר החדש שפורסם בכתב העת היוקרתי The Lancet נערך על 6,000 איש ב- 22 מדינות, מחציתם חולי שבץ. מתוצאותיו עולה כי עשרת גורמי הסיכון המרכזיים לשבץ הם לחץ דם גבוה, עישון, השמנה בטנית (כרס גדולה בהשוואה להיקפי ירכיים צרים), תזונה לקויה, חוסר בפעילות גופנית, שומנים בדם, סוכרת, צריכה גבוהה של אלכוהול, לחץ ודיכאון ומחלות לב.
יחד, עשרת גורמי הסיכון היו אחראיים ל- 90 אחוז ממקרי השבץ בקרב הנבדקים. כל גורמי הסיכון היו משמעותיים לשבץ מוח איסכמי (השבץ הנפוץ יותר, מצב בו קריש דם יוצר חסימה של כלי דם במוח ולכן לא מגיע חמצן לאותו אזור מסוים במוח). בעוד שגורמי הסיכון המשמעותיים לשבץ דימומי (שנובע מדימומים תוך מוחיים לרקמות המוח) היו: לחץ דם גבוה, עישון, השמנה בטנית, תזונה לקויה וצריכה גבוהה של אלכוהול.
החוקרים גם זיהו חמישה גורמי סיכון שאחראיים יחד ל- 80% ממקרי השבץ: לחץ דם, עישון, השמנה בטנית, תזונה לקויה וחוסר פעילות גופנית. כשנוספו חמשת האחרים, העשירייה כבר מהווה 90% מהגורמים לשבץ.
מבין כל גורמי הסיכון, לחץ דם גבוה היה הגורם החשוב ביותר. אנשים עם היסטוריה רפואית של לחץ דם גבוה, היו בעלי סיכון גבוה פי 2.5 לסבול משבץ, מאשר אנשים ללא היסטוריה רפואית של לחץ דם גבוה. גם העישון היה גורם סיכון מרכזי. למעשנים היה סיכון כפול ללקות בשבץ מאשר לא מעשנים.
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(10)60834-3/abstract
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה