לחץ דם
מנהלי קהילה
ערכים גבוהים של חומצת השתן וטריגליצרידים מעלים את לחץ הדם הדיאסטולי
ערכים גבוהים של חומצת השתן וטריגליצרידים מעלים את לחץ הדם הדיאסטולי
מטרת המחקר הנוכחי, שבוצע בסין, היתה לבחון את הקשר העצמאי של חומצת השתן ולחץ הדם ולהעריך את השפעתם על השמנה, רמת הגלוקוז בצום ושומני הדם. במחקר נכללו 8,415 אנשים ללא סכרת.
החוקרים מצאו כי ערכי לחץ הדם עלו, ככל שערכי חומצת השתן בדם היו גבוהים יותר, וזאת גם לאחר תיקנון לגיל, מין, רמת הסוכר בצום, שומני הדם וצריכת אלכוהול. הקשר בין יל"ד וחומצת השתן היה ניכר באלו עם רמת HDL (הכולסטרול ה"טוב") בחמישון העליון. נמצא גם שרמה גבוהה של חומצת השתן וטריגליצרידים היתה קשורה בעלייה בלחץ הדם הדיאסטולי.
Teng F, Zhu R, Zou C, et al. Interaction between serum uric acid and triglycerides in relation to blood pressure. J Hum Hypertens. 2010 Dec 16. [Epub ahead of print]
במחקרים קליניים ואפידמיולוגיים נמצאה קורלציה חיובית בין רמת חומצת השתן לבין יל"ד, טרשת העורקים והתסמונת המטבולית. למרות כל זאת, קיימת אי הסכמה לגבי השפעתה של חומצת השתן כגורם סיכון עצמאי על יל"ד.
במחקר זה נמצא שהקשר בין חומצת השתן ליל"ד הוא מובהק ובולט ביותר כאשר רמת ה – HDL גבוהה יותר. אין הסבר למנגנון הקשור בעליית ה – HDL כתורם להשפעה זאת. גם המנגנון בו קשורה רמת חומצת השתן והשפעתה על לחץ הדם, אינו ברור. יש הקושרים זאת בהפרעה בתיפקוד האנדותל, התאים המצפים את דפנות כלי הדם, עם הצטברות וצימוד הטסיות וחימצון.
החוקרים לא מצאו כל קשר בין רמת הטריגליצרידים לבין יל"ד אלא רק השפעה משולבת עם חומצת השתן על לחץ הדם הדיאסטולי. גם לכך אין הסבר. לכל הממצאים האלו יש להתייחס בזהירות מהיות המחקר "חתך", מכך שלא נבדקה השפעת התזונה על רמת חומצת השתן ושהמחקר נערך רק באוכלוסייה סינית.
מתוך אתר החברה הישראלית ליל"ד