השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
עם איזה ניתוח מרזים יותר?
מחקר חדש משווה את היעילות והסיכונים של שני ניתוחים בריאטריים: ניתוח טבעת מתכווננת וניתוח מעקף קיבה
חוקרים השוו בין שניים מהניתוחים הנפוצים ביותר להרזיה ומצאו: ניתוח מעקף קיבה לפרוסקופי סייע למטופלים להשיל בממוצע פי שניים יותר ממשקלם בהשוואה לניתוח טבעת מתכווננת, אך נשא עמו גם סיכון גבוה יותר לסיבוכים בטווח הקצר לאחר הניתוח ולאשפוזים בהמשך הדרך.
ניתוח טבעת מתכווננת (Adjustable Gastric Banding) הוא ניתוח בו מושתלת טבעת מתכווננת העשויה מסיליקון, שחובקת את הקיבה ויוצרת כיס קיבתי קטן שנפחו כ-15 סמ"ק בחלק העליון של הקיבה. נפחו הקטן והתרוקנותו האיטית של הכיס מקטינים את הצריכה הקלורית באופן משמעותי. הניתוח נעשה בשיטת הלפרוסקופיה - דרך חתכים קטנים בבטן.
ניתוח מעקף קיבה לפרוסקופי (Laparoscopic Roux-en-Y gastric bypass) הוא ניתוח המשלב הקטנת נפח הקיבה ושינוי בספיגה. בניתוח יוצרים כיס קיבתי קטן שנפחו כ-15-20 סמ"ק אותו מנתבים ישירות למעי הדק תוך עקיפת מרבית הקיבה. הניתוח מנטרל את רוב הקיבה ובכך גורם להקטנה משמעותית מאוד של הקיבולת שלה ולתת־ספיגה מתונה של המזון בגוף. כיום רוב ניתוחי מעקף הקיבה מבוצעים בגישה לפרוסקופית.
במסגרת המחקר החדש, שממצאיו פורסמו בכתב העת JAMA Surgery, חוקרים מה-Group Health Research Institute בסיאטל ניתחו מידע מיותר מ-5,800 מטופלים שעברו ניתוח מעקף קיבה לפרוסקופי וכמעט 1,200 מטופלים שעברו ניתוח טבעת מתכווננת. המטופלים עברו את הניתוח בין השנים 2005 עד 2009 ב-10 מרכזים רפואיים בארה"ב והיו במעקב עד שנת 2010. המעקב אחר הנחקרים נמשך בממוצע כ-2.3 שנים.
עם ניתוח מעקף קיבה מרזים יותר
החוקרים מצאו כי מטופלים שעברו ניתוח מעקף קיבה לפרוסקופי ירדו בממוצע כמעט פי שניים יותר במשקל מאשר אלה שעברו ניתוח טבעת מתכווננת. הירידה המקסימלית ב-BMI הייתה 8 נקודות בקרב מטופלים שעברו ניתוח טבעת מתכווננת, בהשוואה ל-14.8 במטופלים שעברו ניתוח מעקף קיבה.
סיבוכים בטווח הקצר
ניתוח הנתונים הצביע גם על חיסרון של ניתוח מעקף הקיבה ביחס לניתוח הטבעת - יותר סיבוכים בטווח הקצר. בחודש שלאחר הניתוח 3% מהמטופלים שעברו מעקף קיבה חוו סיבוך חמור אחד לפחות, בהשוואה ל-1.3% מאלה שעברו ניתוח טבעת.
מתוך המטופלים שעברו ניתוחי טבעת מתכווננת וסבלו מסיבוכים בטווח הקצר – 9 נזקקו להתערבות ניתוחית נוספת ו-6 סבלו מפקקת ורידים עמוקה או תסחיף ריאתי, אך אף אחד לא מת בחודש לאחר הניתוח ואף אחד מהמטופלים לא היה עדיין באשפוז.
בקרב המטופלים שעברו ניתוחי מעקף קיבה לפרוסקופיים וסבלו מסיבוכים בטווח הקצר, היה מטופל אחד שנפטר בחודש שלאחר הניתוח, 8 מטופלים שעדיין לא שוחררו מבית החולים, 112 מטופלים שנזקקו להתערבות ניתוחית נוספת ו-62 מטופלים שסבלו מפקקת ורידים עמוקה או תסחיף ריאתי.
סיבוכים בטווח הארוך
במהלך כל תקופת המעקב, 0.3% מהמטופלים בקבוצת מעקף הקיבה נפטרו בהשוואה ל0.2% בקבוצת הטבעת. בנוסף, כ-20% מהמטופלים בקבוצת מעקף הקיבה אושפזו שוב, בהשוואה ל-12.4% מהמטופלים בקבוצת הטבעת.
לעומת זאת, בטווח הארוך יותר מטופלים שעברו ניתוח טבעת מתכווננת נזקקו לפרוצדורה רפואית נוספת אחת לפחות – 5.5% בקבוצת מעקף הקיבה בהשוואה ל-13.7% בקבוצת ניתוחי הטבעת. הפרוצדורה הנוספת הנפוצה ביותר בשתי הקבוצות הייתה צורך בניתוחים נוספים באזור הבטן. לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות כמו גיל, הם חישבו כי הסיכון שיהיה צורך בניתוח נוסף היה גבוה בקרב אנשים שעברו ניתוח טבעת פי יותר משלושה בהשוואה לאנשים שעברו מעקף הקיבה.
יש לציין כי המחקר לא בחן תוצאות של ניתוח בריאטרי אחר שצובר פופולאריות בשנים האחרונות – ניתוח שרוול, בו מקצרים את הקיבה לשרוול צר. בנוסף, המחקר עקב אחר הנחקרים זמן קצר יחסית – מקסימום 6 שנים לאחר הפרוצדורה וברוב המקרים הרבה פחות.
ניתוח נגד סוכרת
המחקר גם לא השווה בין הניתוחים מבחינת איזון הסוכרת. בשנים האחרונות פורסמו מחקרים רבים שהראו כי ניתוחים בריאטריים מביאים לריפוי מסוכרת, או לפחות להטבה משמעותית מאוד ברמות הסוכר, וזהו אספקט חשוב בבחינת יעילות הניתוחים הבריאטריים.
מחקר קטן שפורסם בשנה שעברה בכתב העת Diabetes Care השווה בין ניתוח מעקף קיבה וניתוח שרוול קיבה בקרב חולי סוכרת לא מאוזנים שמנים. למרות שניתוח מעקף קיבה וניתוח שרוול קיבה הביאו לאותה ירידה במשקל, מעקף קיבה הביא לתוצאות טובות יותר מבחינת איזון הסוכרת. ממצא מעניין נוסף שעלה מהמחקר הוא כי ניתוח מעקף הקיבה שיפר את פעילות הלבלב: פעילות תאי הבטא - התאים המייצרים אינסולין בלבלב - גדלה פי 6 בקבוצת מעקף הקיבה, ולא גדלה בקבוצת ניתוח השרוול.
בתגובה לתוצאות המחקר החדש, מומחים מבהירים כי הדבר החשוב ביותר לאחר שמחליטים על ניתוח בריאטרי הוא להתאים למטופל את הניתוח הנכון ביותר עבורו.
בישראל זכאים לניתוח בריאטריים אנשים בעלי אינדקס מסת גוף (BMI) מעל 35 הסובלים ממחלות נוספות שמקורן בהשמנה כמו: סוכרת, לחץ דם גבוה, עודף שומנים בדם ודום נשימה בשינה. כמו כן זכאים לניתוח אנשים בעלי BMI של 40 ומעלה וסוכרתיים בעלי BMI של 30–35 שלא הצליחו להגיע לאיזון באמצעות טיפול תרופתי.
בואו לדבר על המחקר ועל כל מה שקשור לניתוחים בריאטריים בקבוצת הניתוחים הבריאטריים
JAMA Surg. Published online October 29, 2014