מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

התמכרויות

מנהלי קהילה

ד
ד"ר נדב שליט
מומחה לפסיכיאטריה והתמכרויות, ניהל את המרפאה להתמכרויות ותחלואה כפולה של המרכז הישראלי להתמכרויות והמרכז הרפואי לב השרון, חוקר בתחום השפעות פסיכיאטריות ואפידמיולוגיה של שימוש בסמים קנבינואידים והלוצינוגנים. כיום ראש תחום חדשנות קלינית במרכז הישראלי להתמכרויות.
כמוניהתמכרויותחדשותעלייה בשימוש בחומרים ממכרים בעקבות מלחמת "חרבות ברזל"

עלייה בשימוש בחומרים ממכרים בעקבות מלחמת "חרבות ברזל"

מחקרים שמתפרסמים לאחרונה מצביעים על עלייה בהיקף השימוש בחומרים ממכרים מאז השבת השחורה ופרוץ המלחמה. אילו חשיפות היו מסוכנות במיוחד?


עצרת למען שחרור החטופים, ספטמבר 2024 (צילום: פלאש 90)
עצרת למען שחרור החטופים, ספטמבר 2024 (צילום: פלאש 90)

אירועי השבת השחורה ב-7 באוקטובר ופרוץ מלחמת "חרבות ברזל" טלטלו את החברה הישראלית, והובילו להיקף נרחב של נזקים נפשיים באוכלוסייה.

 

לצד פעילות משרד הבריאות להרחבת שירותי בריאות הנפש הציבוריים במדינה, לאור העלייה התלולה בביקושים, מחקרים חדשים מזהים לאחרונה גידול בהיקף החשיפה לחומרים ממכרים בקרב תושבי המדינה.

 

התמכרות היא בהגדרתה מצב שמלווה בהתפתחות תלות בחומר או התנהגות מסוימת, עד כדי הקושי לשלוט בהם למרות השלכות שליליות ומזיקות על החיים ופגיעה בתפקוד, ולעתים אף פגיעה מסכנת חיים. התמכרויות מתפתחות על רקע שילוב של סיבות גנטיות וסביבתיות, כאשר בין הגורמים הסביבתיים שזוהו כבעלי השפעה על התמכרויות נכללים לחץ ומתח נפשי מוגבר, בין השאר גם על רקע חשיפה לטראומה ברמה האישית, הסביבתית והלאומית.

 

עלייה בשימוש באלכוהול, קנביס ותרופות ממכרות

 

בעבודה ראשונה, חוקרים מהמרכז הישראלי להתמכרויות ICA, אוניברסיטת בן גוריון, המרכז לבריאות הנפש לב השרון ואוניברסיטת תל אביב בחנו את היקף השימוש בחומרים ממכרים במדגם של 968 בוגרים, מחציתם (50.6%) נשים.

 

במסגרת הבדיקה שבוצעה כחודש לאחר מתקפת ה-7 באוקטובר, התברר כי רבים חוו עלייה בחשיפות לחומרים ממכרים, כאשר הסיכוי לכך היה גבוה פי 5.75 אצל מי שנחשפו באופן ישיר למתקפה, גבוה ב-84% אצל מי שנחשפו באופן עקיף, וכן גבוה ב-22% בקרב מי שנחשפו לדיווחים חדשותיים במדיה אודות המתקפה. חשיפה ישירה הוגדרה כנוכחות באזורים שהותקפו ב-7 באוקטובר, בין אם כנפגעי האירועים או כצוותי טיפול שנתנו להם מענה ראשוני בשטח. חשיפה עקיפה הוגדרה במצבים בהם קרובי משפחה ו/או חברים נכחו באזורי המתקפה, קשר אישי למישהו שנפגע כתוצאה מהאירועים, ו/או עבודה כאנשי מקצוע עם קורבנות האירועים.

 

מצוקה נפשית בעבר העלתה פי 2.76 את הסיכוי להיחשף לחומרים ממכרים אחרי המתקפה, ומצוקה נפשית בהווה העלתה ב-80% את הסיכון לתופעה.

 

כחמישית (19%) דיווחו על עלייה בצריכת חומרים ממכרים בחודש לאחר מתקפת שבת השחורה, כשהחומר הרווח ביותר ששימושו עלה היה אלכוהול (11.7% דיווחו על עלייה בשימוש), ובהמשך בסדר יורד משככי כאבים (5.8%), קנביס (3.9%), אופיאטים (2.1%) ותרופות ממריצות במרשם רופא (1.2%).

 

במחקר השתתפו רועי אלישר, טניה זילברשטיין, ד"ר דבורה שמולביץ, ד"ר ורה סקבירסקי, מרב וידר ופרופ' שאולי לב-רן, וממצאיו מדווחים בגיליון יולי 2024 בכתב העתJAMA Network Open.

 

במחקר נוסף, שבוצע על ידי צוות מהמכללה האקדמית אחוה, אוניברסיטת חיפה, המרכז לבריאות הנפש שלוותה ואוניברסיטת קולומביה הארה"ב, נבחן היקף השימוש בחומרים ממכרים במדגם של 415 נבדקים בוגרים, מרביתם יהודים (91.1%) ונשים (84.8%), גם במקרה זה כחודש לאחר מתקפת ה-7 באוקטובר.

 

נמצא כי כשליש מהנבדקים (31.4%) הציגו תסמינים של פוסט טראומה, וכשליש (34%) ציינו כי העלו את השימוש לפחות בחומר ממכר אחד מאז המתקפה.

 

במחקר דווח על שיעור גבוה של משתמשים שהעלו את הצריכה של חומרים ממכרים, כאשר 16.5% העלו את השימוש במוצרי טבק – ובעיקר סיגריות, 11.1% העלו את השימוש בתרופות הרגעה, 10.6% השתמשו יותר במשככי כאבים ו-10.1% דיווחו כי שתו יותר אלכוהול. בנוסף, 7.8% השתמשו יותר בכדורי שינה ו-5.5% צרכו יותר קנביס.

 

גם בקרב הערבים שהשתתפו במחקר, מעל לשליש (37.1%) דיווחו כי העלו את הצריכה של לפחות חומר ממכר אחד מאז ה-7 באוקטובר.

 

חשיפה קרובה יותר לאירועי הטראומה, למשל על ידי היכרות של אנשים שנפגעו, העלתה ב-58% את הסיכוי לשימוש בתרופות הרגעה. כמו כן, גברים היו בסיכוי גבוה פי 4.73 להשתמש בקנאביס חודש לאחר המתקפה.

 

החוקרים מציינים כי הדפוס הגבוה של שימוש בחומרים ממכרים צריך להילמד גם במדינות נוספות כ"חלק מההערכות העתידית לאסונות לאומיים".

 

במחקר השתתפו ד"ר דניאל פיינגולד, יובל בן נריה ופרופ' דנה צור ביתן, וממצאיו פורסמו בגיליון יוני 2024 של כתב העת Journal of Psychiatry Research.

 

התמכרות לעומת חוסן

 

ממצאי המחקרים מחזקים את הקשר שתועד גם בעבודות נוספות בין חשיפה לטראומות לאומיות לבין עלייה בנטייה להתמכרויות. בעקבות המלחמה בין רוסיה לאוקראינה שפרצה בפברואר 2022 התרבו לאחרונה הדיווחים על עלייה בהיקף השימוש בסמים ממכרים לא חוקיים בקרב חיילים ואוכלוסיות שנפגעו מהמלחמה. עוד לפני פרוץ המלחמה התריעו חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת הרווארד בשנת 2020 בכתב העת Forensic Science & Addiction Research על הצורך לפתח תוכניות לטיפול בהתמכרויות בחבל הארץ של מזרח אוקראינה הסובל ממתיחות ביטחונית. בשנת 2023 דיווחו חוקרים אמריקאים על ריבוי מקרים של אנשים שנחשפו למתקפת הטרור הגדולה ב-9 בספטמבר 2001 ופיתחו שילוב של תסמיני פוסט טראומה עם הפרעות התמכרות. בין השאר תועד במחקר היקף נרחב של התמכרות לאלכוהול, סיגריות וחומרים ממכרים נוספים.  

 

עם זאת, הקשר בין חשיפה ללחימה להתמכרויות אינו חד משמעי, וישנם דיווחים שונים לגביו בספרות המדעית. כך, למשל, חוקרים מרוסיה טענו בספטמבר 2022 כי לא מצאו ראיות להיקף גבוה יותר של התמכרות לאלכוהול בקרב אנשי צבא שהיו באזורי לחימה לבין אנשי צבא אחרים. כמו כן, באוגוסט 2023 דיווחו חוקרים מסרי לנקה בכתב העת Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health על שיעור נמוך של דיכאון ושימוש בחומרים ממכרים בקרב מתבגרים המתגוררים באזורי לחימה במדינה, תופעה שמצביעה לפי החוקרים על 'חוסן נפשי' גבוה באוכלוסייה זו.

 

JAMA Network Open, doi:10.1001/jamanetworkopen.2024.23993

 

Journal of Psychiatry Research, doi: 10.1016/j.jpsychires.2024.04.022