מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותעליה בשיעורי מתן טיפול ממיס קרישי דם לשבץ

עליה בשיעורי מתן טיפול ממיס קרישי דם לשבץ

אחוז המטופלים בממיס קרישי דם הכפיל עצמו פי שלושה בארה"ב בשנים האחרונות


אחת הסיבות לעליה בשיעור המטופלים: עליה במודעות לחשיבות הפינוי המהיר (צילום: Shutterstock)
אחת הסיבות לעליה בשיעור המטופלים: עליה במודעות לחשיבות הפינוי המהיר (צילום: Shutterstock)

 

תוך שנים ספורות שיעור המטופלים בממיס קרישי דם בעקבות שבץ עלה פי 3. כך עולה מסקירה חדשה שפורסמה בירחון המוביל STROKE.

 

הטיפול היחיד המאושר כיום לשבץ איסכמי (חסימתי) חד הינו בתכשיר ממיס קרישי הדם בשם tPA הניתן לתוך הוריד. הטיפול הוכח כיעיל בכ 30% מהמקרים, אך הוא עשוי להיות כרוך גם בתופעות לוואי כגון דימומים לתוך רקמת המוח.

 

הטיפול, לדאבוננו, יכול להינתן רק בחלון זמנים צר לאחר הופעת התסמינים. מסיבה זו חלק גדול מהחולים לא מקבל את הטיפול עקב הגעה מאוחרת לחדר המיון, ומסיבות רבות אחרות כגון התוויות נגד למתן הטיפול.

 

הסקירה החדשה העלתה כי בשנים האחרונות עלה באופן ניכר שיעור החולים המקבלים את הטיפול. בשנת 2005 רק כ1.1% מהחולים טופלו בתכשיר ובשנת 2009 עלה אחוז המטופלים ל3.4%.

 

כאשר מוציאים מהחישוב את החולים עם שבץ דימומי או אירוע מוחי חולף שבהם אין לטפל בTpa, השיעור עולה ל5.2%.

 

ישנן מספר סיבות לעליה המשמעותית בשיעורי הטיפול, החשובות שבהן כוללות עליה במודעות לחשיבות הפינוי המהיר בקרב הציבור וכן התנהלות מהירה בחדרי המיון, התארכות חלון הזמנים משלוש שעות ל 4.5 שעות ומתן טיפול גם לחולים קשישים.

 

למרות השיפור המשמעותי עדיין אין ספק כי קיים פוטנציאל לעלות את שיעור המתן של הטיפול וכך לשפר את הצפי קליני ולהוריד תחלואה ותמותה ממחלה קשה זו.

 

 

STROKE 2011 doi: 10.1161/STROKEAHA.110.612358

 

למבחן מהיר לזיהוי שבץ

 

תרגום ועריכה: ד"ר איתן אוריאל