סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
על שיבולת שועל (קווקר) ומעלותיה
שיבולת שועל מיטיבה עם חוליים רבים כמו סוכרת או מחלות לב
מחקרים רבים נצטברו והראו את מעלות הבריאות של שיבולת השועל Avena sativa , וחוקרים מפקיסטן סיכמו סקירה מקפת עליה ועל יכולתה לרפא מדווים.
שיבולת השועל היא מיוחדת בין הדגנים בגלל הפרופיל התזונתי המורכב שלה. היא מקור טוב לסיבים תזונתיים בייחוד בתא-גלוקן ומיגוון מינרלים וויטמינים, ובמיוחד הסובין שלה הידוע בעושר ויטמיני B ורמות החלבון שבו. שיבולת השועל ומוצריה נמצאו להיטיב עם חולי סוכרת ועם חולי מחלות לב. לסיב המסיס שלה, בתא-גלוקן יש הרבה פעילויות מצוינות ולכן הפך מרכיב חשוב בתזונה מבריאה. בין פעילויותיו: השפעה על צמיגות התוצר, הפחתה של רמות גולוקז אחרי הארוחה ותגובת האינסולין, הגברת פעילות מיצי המרה והובלתם וכך הפחתה של רמות הכולסטרול. שיבולת השועל מתאימה גם לחולי צליאק המנועים (בגלל רגישותם לגלוטן) מאכילת מיגוון דגנים כמו חיטה, שעורה ושיפון.
במחקר שנעשה בשבדיה הראו שאכילת סובין שיבולת שועל הגבירה תוך חודשיים את רמות החומצות הקרבוקסיליות בצואה, מה שמעיד על עלייה בריכוזן גם במעי הגס. חומצות אלה נמצאו להגן ממחלות מעי כמו דלקת כיבית (ulcerative colitis) או סרטן המעי ולכן אפשר ליישם את הסובין הזה כמקור תזונה מגן ממחלות מעי.
Eur J Clin Nutr. 2008, 62(8):978-84
ועוד, על הירידה ברמות סוכר המלווה אכילת שיבולת שועל אחרי אכילת לחם.
Eur J Clin Nutr. 2008, 62(5):600-7
ושני מחקרים על הירידה ברמות הכולסטרול הקשורה עם שיבולת שועל.
ומחקר נוסף, איך שיבולת שועל בתזונה מקדמת הרזיה.
J Am Diet Assoc. 2010, 110(2), 205-214
על מרכיב האבנאנטראמידים avenanthramides שבשבולת שועל המונע דלקתיות ושומר על העורקים. האבנאנטראמידים מגבירים את יצירת הניטריק אוקסיד NO המרחיב את העורקים.
זוכריםאת דייסת הקווקר המומלצת?
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט