מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

גמילה מעישון

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יעל בר-זאב
רופאה, מומחית בבריאות הציבור, עם מיקוד בתחום קידום בריאות ורפואה מונעת.  אני יועצת לגמילה מעישון, ויו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בהסתדרות הרפואית בישראל. במרץ 2019 סיימתי דוקטורט מאוניברסיטת ניו-קאסל באוסטרליה שהתמקד בשיפור הטיפול לגמילה מעישון שניתן לנשים הרות אבוריגיניות מעשנות. עם חזרתי לארץ השתלבתי כחוקרת ומרצה בכירה בבית הספר לבריאות הציבור, הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית
נילי בראון
נילי בראון
מטפלת בהתמכרויות, יועצת ומנחת קבוצות מוסמכת לגמילה מעישון, מדריכה במיומנויות הראיון המוטיבציוני. עובדת במוקד הלאומי הטלפוני לגמילה מעישון של משרד הבריאות. בעלת תואר ראשון בלימודי התמכרות (BSc Addiction Studies) מאוניברסיטת לידס באנגליה. 

מובילי קהילה

מוג'ו
מוג'ו
מאובחן עם טרשת נפוצה אבל הוחלט ביני לביני לא לתת לזה להשפיע עלי. התחלתי לרוץ, הפסקתי לעשן (דבר שמתגלה כאתגר לא קטן) ובוחר בחיים. 
Yael Ya
Yael Ya
שלום, שמי יעל, ואחד הדברים שאני הכי גאה בהם בחיי הוא שהפסקתי לעשן לפני 8 שנים עישנתי קופסה וחצי ליום, עישנתי הרבה מעבר למה שבכלל רציתי ואפשר בהחלט לומר שהעישון השתלט לי על החיים- על הארנק, על מע' העצבים, על האישיות, ולמרבה הצער גם הרס בגופי מספר חלקות טובות לאחר מהפך בכל צורת החשיבה שלי- יום אחד הצלחתי לנתק את השלשלאות ולצאת לחופשי - וואוו- זה התגלה לי כדבר הכי טוב שאי פעם עשיתי עבור עצמי, ואני עדיין נהנית מהתגמולים הרבים של היותי לא מעשנת וחייבת לזה תחושת שפע, בריאות ושגשוג אז כן, יש כזה דבר להפסיק לעשן בהצלחה, מוזמנים להצטרף אליי. זה תענוג אמיתי :-)
כמוניגמילה מעישוןמדריכיםעל סיגריות, סקס, פוריות והריון

על סיגריות, סקס, פוריות והריון

איך משפיע עישון על הסיכויים להביא ילדים לעולם? וכיצד משפיעות הסיגריות על התפקוד המיני וההנאה מיחסי מין? מדריך מקיף


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

עישון סיגריות כבר זכה להכרה עולמית כגורם תמותה מוביל, וגמילה מעישון נמצאה יעילה במניעת שורה ארוכה של מחלות ומצבים רפואיים כרוניים. מחקרים רבים קושרים גם בין עישון סיגריות לבין פגיעה בפוריות ובתפקוד המיני – הן בקרב גברים והן אצל נשים.

 

הסכנות של עישון בהריון 

 

ללא כל ספק, עישון בהיריון מסוכן לבריאות האישה ההרה והעובר. הניקוטין שבסיגריה מסוגל לחדור את השליה ולהוביל לתופעות חמורות אצל העובר, לרבות עלייה בקצב הלב ולחץ הדם, פגיעה התפתחותית והפחתה בתנועות הנשימה. נשים מעשנות נמצאות לפי עבודות רבות בסיכון מוגבר ללידת פגים, עוברים במשקל לידה נמוך ולתמותת עוברים או תמותת תינוקות לאחר לידה ועד גיל שנה.

 

מאמר סקירה שפורסם בספטמבר 2009 בכתב העת Reproductive Toxicology מטעם המכון הלאומי האמריקאי לחקר השפעות הסביבה על הבריאות (NHEERL) של הסוכנות להגנת הסביבה בארה"ב, טען על סמך הממצאים בנושא, כי אם כל הנשים בארה"ב יפסיקו לעשן, צפויה ירידה של 11% בתמותת עוברים וירידה של 5% בתמותת תינוקות עד גיל שנה.

 

נראה כי השפעות העישון על בריאות העובר מתמשכות. מחקר מקיף מדנמרק שפורסם ביולי 2014 בכתב העת Pediatrics, המבוסס על תיקים רפואיים של כ-85 אלף ילדים, מצא כי עישון בהיריון של האם וגם של האב קשור בסיכון מוגבר להפרעות קשב וריכוז של הילוד בהגיעו לגיל 7.

 

אולם חרף ראיות ברורות, נשים רבות מוסיפות לעשן במהלך ההיריון. בישראל, סקר מב"ת לרך של המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות מהשנים 2012-2009 העלה כי מקרב הנשים בגיל הפוריות מעשנות 19.7% מהיהודיות ו-1.5% מהערביות. מבין המעשנות, 12.9% מהיהודיות ו-22.2% מהערביות המשיכו לעשן במהלך ההיריון כמו קודם. רק 59.3% מהמעשנות היהודיות ו-22.2% מהערביות הפסיקו לחלוטין לעשן, ואילו כרבע מהיהודיות (26.4%) ומחצית מהערביות (55.6%) רק הפחיתו את כמות הסיגריות היומית בהריונן.

 

ההשפעה של עישון על פוריות האישה ועל טיפולי הפריה חוץ גופית (IVF)

 

הראיות חד משמעיות. מטה אנליזה שסיכמה נתונים מ-12 מחקרים שנערכה על ידי הקולג' המלכותי למיילדות וגינקולוגיה בבריטניה, ופורסמה ביוני 1998 בכתב העת Human Reproduction, העלתה כי לנשים מעשנות בהשוואה ללא מעשנות יש סיכון גבוה ב-60% לפגיעה בפוריות. כמו כן, נמצא כי הסיכויים להרות בטיפולי הפריה חוץ גופית (IVF) בקרב נשים מעשנות פוחתים ב-34% בהשוואה ללא מעשנות.

 

עישון גם מזרז את הצורך בתרומת ביצית. נייר עמדה של החברה האמריקאית לרפואת פריון (ASRM) המעודכן לשנת 2014 קובע כי כימיקלים בסיגריות - ובייחוד ניקוטין, ציאניד ופחמן חד חמצני - מזרזים את מותם של תאי ביציות, מה שגורם לירידה ביכולת להרות ולהקדמה של גיל המעבר בשנה עד ארבע שנים.

 

גם עישון פסיבי מזיק. מחקר אמריקאי מאוניברסיטת מישיגן שפורסם בספטמבר 2011 בכתב העת Human Reproduction העלה כי לנשים החשופות פסיבית לעשן סיגריות יש סיכון גבוה ב-52% לכשל בהזרעת העובר המופרה בטיפולי הפריה חוץ גופית וסיכויים נמוכים ב-25% ללידה מוצלחת כתוצאה מטיפולי הפריה חוץ גופית.

 

מחקר מדנמרק שפורסם לפני למעלה מעשור, אף מצא כי בקרב זוגות שעוברים טיפולי הפריה חוץ גופית, נשים שנחשפו לעישון פסיבי מצד הוריהן כשהיו עוברים ברחם אמהותיהן היו בסיכון גבוה יותר להפלות ספונטאניות.

 

המנגנון הביולוגי המרכזי שמסביר את הנזק של סיגריות לפוריות האישה הוא לחץ חמצוני (oxidative stress) – שחרור רדיקליים חופשיים במהלך העישון שגורמים לנזקים חמצוניים ברקמות הגוף כגון הלב, שעשויים גם לגרום נזקים לרקמות באיברי המין הנשיים. כמו כן, ייתכן כי חומרים רעילים בסיגריות פוגעים במטען הגנטי (DNA) במנגנון המשפיע על הפוריות. ואכן, עבודות מעבדה כבר מצאו השפעה של קוטינין – תוצר פירוק של הניקוטין בסיגריה שנוצר בכבד – לבין תהליכי חמצון של מולקולות שומן המשפיעים על פגיעה במטען הגנטי בתאי לוטאין גרנולוזה (granulose-lutein cells) שאחראים לייצור ההורמון הנשי פרוגסטרון.

 

"קיימת הסכמה כמעט גורפת על ההשפעה המזיקה של עישון פעיל על פוריותן של נשים, המתבטאת בסיכון בעיכוב תחילת ההיריון", מבהיר פרופ' בן עמי סלע, מנהל המכון לכימיה פתולוגית במרכז הרפואי שיבא, במאמר בנושא שפורסם באוגוסט 2001 בכתב העת "הרפואה". לדבריו, "יש לשכנע נשים המתכננות הריון להימנע מעישון, וחשיבות הפסקת העישון רבה אף יותר בנשים המתקשות להרות או נזקקות לטיפולי הפריה חוץ גופית".

 

ההשפעה של עישון על פוריות הגבר

 

בשנים האחרונות מצטברות עדויות על השפעות שליליות של עשן הסיגריות – הן בעישון ישיר והן בעישון פסיבי – גם על פוריות הגבר, אם כי ההשפעה שנצפית במחקרים מעט מצומצמת יותר בהשוואה להשפעה על פוריות האישה.

 

מחקרים רבים קשרו בין חשיפה לעישון לבין פגיעה בפרמטרים של הזרע הזכרי, לרבות ירידה בספירת זרע, בתנועתיות הזרע ובחיות התאים (viability) – בדיקה הבוחנת את תפקוד דופן תאי הזרע ומאפשרת לבדוק יכולת חדירה. כמו כן, עישון נמצא כמעלה את הסיכון להימצאותם של תאי דם לבנים מסוג לויקוציטים בבדיקות זרע – ממצא שעשוי להעיד על דלקתיות בערמונית, וכן מעלה את הסיכון לליקויים במבנה ראש תאי הזרע ובנוזל הציטופלזמה המהווה את תוכן תא הזרע ומקיף את גרעין התא. גם כשספירת הזרע ותנועתיות הזרע תקינים, נמצא כי חשיפה לעישון סיגריות עלולה לפגוע בפעילות האנזים 'אקרוזין' החיוני להפריית הביצית. בנוסף, עישון כבד נקשר להפחתה בריכוז נוגד חמצון מסוג חומצה אסקורבית בתאי הזרע, כשירידה בהיקף של 20% עד 40% בריכוז החומצה עלולה לפגוע בפוריות הגבר.

 

לפי מחקר מאוסטרליה שפורסם בשנת 1998 בכתב העת Human Reproduction, עישון של הגבר בשילוב עם גילו מפחית בכל שנה ב-2.4% נוספים את הסיכויים להרות כתוצאה מטיפולי הפריה חוץ גופית (IVF).

 

מספר עבודות הראו כי עישון סיגריות גם עשוי לפגוע במטען הגנטי (DNA) באופן הפוגע ביכולת של תאי הזרע של הגבר להפרות ביצית. מחקר מעבדה על דגימות זרע שפורסם עוד בדצמבר 1986 בכתב העת Mutation Research הדגים פגיעה במבנה הכרומוזומים בשני השלבים הראשונים מתוך ארבעת שלבי ההבשלה של תאי זרע (שלב Golgi ושלב Cap) בקרב 1.15% ממדגם של גברים לא פוריים מעשנים, בהשוואה ל-0.82% ממדגם של גברים לא פוריים שאינם מעשנים – ממצא המעיד על סיכון גבוה ב-40% בקרב מעשנים לפגיעה זו.

 

מספר עבודות מחקר איתרו שרידים של כימיקלים רעילים בסיגריות ששקעו לתוך תאי זרע באופן שעלול לפגוע בפעילותם, ובעיקר מזהמים מסוג קוטינין, קדמיום ובנזו-א-פירן.

 

מחקר שפורסם עוד בשנות השמונים בכתב העת Fertility and Sterility הראה כי עישון בשילוב עם דליות בוורידי האשכים (וריקוצלה) מעלה פי עשרה את השכיחות של מיעוט זרע קשה בספירות זרע, תופעה הקרויה 'אוליגוזוספרמיה' (oligozoospermia).

 

ומעבר לכל אלו, עבודות הראו כי עישון עלול לגרות את הציר ההיפותלמוס-בלוטת ההיפופיזה במוח להפרשה מוגברת של הורמונים מסוג קורטיזול, הורמון גדילה, ואזופרסין ואוקסיטוצין, כשהפרשה זו מובילה מצדה לשיבוש באיזון ההורמונלי בגוף ולעיכוב בהפרשה של הורמונים מסוג LH ופרולקטין (PRL) המשתתפים בתהליכי פריון אצל הגבר והאישה.

 

לצד הממצאים הקשים כנגד עישון בכל הקשור בפריון הגבר, מחקרים בשנים האחרונות מאתגרים את הידע הקיים. מחקר יוצא דופן מאוניברסיטת מנצ'סטר בבריטניה שפורסם ביוני 2012, והתקבל נכון לעכשיו בקולות מעורבים בקהילה הרפואית, מצא כי לעישון כמו גם לשתיית אלכוהול יש השפעה מצומצמת ביותר על איכות הזרע ואי פריון של הגבר, אם בכלל. במחקר שפורסם בכתב העת Human Reproduction נמצא כי יש גורמים רבים שמשפיעים על איכות הזרע, לרבות ניתוח בעבר באשכים, עבודת כפיים ואפילו תחתונים צמודים מדי, אולם לתרופות, אלכוהול ועישון יש השפעה מזערית.

 

ההשפעה של גמילה מעישון על הפוריות 

 

לצד הראיות החמורות הקושרות עישון לבעיות פריון, יש גם מסר מעט אופטימי: לאנשים שנגמלים מעישון יש תקווה למחוק בהדרגה את נזקי הסיגריות – בכל הקשור לפריון. נייר העמדה של החברה האמריקאית לרפואת פריון (ASRM) קובע כי "גמילה מעישון יכולה לשפר את יכולת הפריון, למרות שמאגר הביציות שאינן שמישות לפריון אינו יכול לעבור שיקום מחדש. שיעור הסיבוכים בהיריון יורד בהתמדה ככל שהגמילה מעישון החלה מוקדם יותר".

 

מחקר מדנמרק שפורסם במאי 2014 בכתב העת Fertility and Sterility מצא כי למעשנים לשעבר שעישנו בעברם כמות סיגריות קטנה יותר מחפיסה ליום (פחות מ-20 סיגריות ליום) למשך עשר שנים, היו לאחר הגמילה בסיכויים להרות הדומים לאלו של האוכלוסייה הכללית.

 

מחקר שפורסם ביוני 2002 בכתב העת Human Reproduction לא מצא ראיות לפגיעה בכמות תאי הזרע של מעשנים, אך העלה כי למעשנים סיכויים גבוהים יותר לתאי זרע עגולים שמשבשים את יכולת הפריון וכמות גבוהה יותר של תאי דם לבנים מסוג לויקוציטים בדגימות זרע המצביעים על דלקתיות מוגברת, בהשוואה ללא מעשנים. עם זאת, בקרב מעשנים לשעבר לא נמצאו מדדים אלה כבעייתיים בספירות זרע, ונמדדו ברמה ממוצעת הדומה לזו שנרשמה אצל לא מעשנים.

 

הראיות התומכות בגמילה מעישון בהקשר לבעיות פריון זוכות לחיזוק גם ממחקר שמצא לאחרונה כי גם הפסקת נוהג של עישון קנאביס בקרב צרכנים קבועים מובילה לשיפור ביכולת הפריון של הגבר. במחקר הבריטי מאוניברסיטאות מנצ'סטר ושפילד, שפורסם ביוני 2014 בכתב העת Human Reproduction נמצא שכאשר צריכת הקנאביס מופסקת משתפרת איכות הזרע תוך שלושה חודשים, כששיפור ראשוני מורגש כבר כעבור שישה ימים נקיים נטולי קנאביס.

 

ההשפעה של עישון על התפקוד המיני של גברים

 

למרות שעישון סיגריות צבר לאורך השנים מוניטין ככזה שמשדר אולי סקסיות, מחקרים מראים כי הוא עלול דווקא לפגוע בתפקוד המיני, ובייחוד בזה של גברים. מאמר סקירה שבחן 19 מחקרים בנושא בשנות השמונים והתשעים, שפורסם ביוני 2001 בכתב העת Preventive Medicine, העלה כי עישון מהווה גורם סיכון משמעותי לאימפוטנציה ותפקוד מיני לקוי של הגבר. נמצא כי מקרב מדגם של 3,819 גברים שסובלים מליקויים בתפקוד המיני ונכללו בסקירה, שיעור המעשנים עומד על 40%, והיה גבוה ב-42% בהשוואה ל-28% מעשנים גברים באוכלוסייה הכללית.

 

עבודה נוספת מהמרכז הרפואי מאיו קליניק במינסוטה, שפורסמה בפברואר 2005 בכתב העת American Journal of Epidemiology, מצאה אף היא בקרב גברים מעשנים בגילי 79-40 סיכון גבוה ב-42% לסבול מבעיות בתפקוד המיני. בשנות הארבעים לחיים הסיכון לבעיות בתפקוד המיני בקרב גברים עם פרטנר/ית קבוע/ה ליחסי מין היה גבוה פי 2.74 בהשוואה ללא מעשנים או מעשנים בעבר. בשנות החמישים, הסיכון לבעיות בתפקוד המיני היה גבוה ב-38%, בשנות השישים ב-78%. רק בשנות השבעים כבר לא דווח על סיכון עודף לבעיות בתפקוד המיני בקרב מעשני סיגריות בהשוואה לאחרים.

 

מחקר אמריקאי מאוניברסיטת בוסטון שפורסם במאי 2014 בכתב העת Journal of Sexual Medicine בחן את המנגנון הביולוגי שדרכו פוגע העישון בתפקוד המיני של הגבר, ומצא כי לקצב הלב עשויה להיות השפעה בעניין. בעבודה שבוצעה בקרב 119 גברים ולוותה בבדיקות לתפקוד הלב, נמצא כי עישון סיגריות לאורך זמן מוביל לחוסר יציבות גופנית, לרבות עלייה ביחס בין תדר נמוך לתדר גבוה (LF/HF Ratio) ולדומיננטיות של מערכת העצבים הסימפתטית האחראית על תגובת הגוף במצבי חירום ולחץ, ואלו מצדם גורמים לירידה בתפקוד המיני בעת מתן זרע. מכאן מסיקים החוקרים כי בקרב גברים, פגיעה בקצב הלב שנגרמת כתוצאה מעישון עשויה להוות גורם מתווך שמשפיע על תפקוד מיני לקוי.

 

ההשפעה של עישון על התפקוד המיני של נשים

 

השפעות העישון על התפקוד המיני של נשים יותר שנויות במחלוקת, וקשורות גם בהגדרה הנוגעת לתפקוד מיני בעייתי של האישה שאיננה נתונה כיום בקונצנזוס בקהילה הרפואית.

 

לפי מחקר מפורטוגל שפורסם בינואר 2015 בכתב העת Substance Use and Misuse, נשים מעשנות מביעות עניין רב יותר ביחסי מין ובמגע מיני, ולא נמצא הבדל במדדים של תפקוד מיני בינן לבין לא מעשנות, לרבות במדדי עוררות והנאה מינית, הגעה לאורגזמה וכאבים ביחסי מין.

 

גם במחקר מקיף שמבוסס על ממצאי "מחקר האחיות", מחקר מעקב נרחב בארה"ב, נמצא כי בקרב 46,525 נבדקות, עישון סיגריות לא היה קשור להנאה מיחסי מין. מחקר שפורסם באפריל 2008 בכתב העת American Journal of Medicine העלה כי מקרב הנשים שדיווחו על הנאה ביחסי מין, 53% הוגדרו לא מעשנות, 41% עישנו בעבר ו-5% מעשנות בהווה, ובקרב הנשים שדיווחו על העדר הנאה ביחסי מין נרשמו שיעורים דומים: 49% לא מעשנות, 45% מעשנות בעבר ו-6% מעשנות בהווה. ממצאים נוספים מסקר אוכלוסייה נרחב באזור בוסטון בארה"ב, שדווחו באוגוסט 2009 בכתב העת Archives of Sexual behavior, העלו על סמך מדגם של 3,205 נשים בגילי 79-30, כי היסטוריה של עישון לא מגדילה את הסיכון לסבול מבעיות בתפקוד המיני.

 

 

תאריך עדכון אחרון: יולי 2015